Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Vitamines: de belangrijkste voordelen

Vitamines: de belangrijkste voordelen

Bessen

Hoe belangrijk zijn vitamines voor het menselijk lichaam? Behoorlijk belangrijk, want om te zorgen dat ons lichaam elke dag weer optimaal kan functioneren, is het belangrijk om regelmatig vitaminerijk voedsel te eten. Vitamines zitten vooral in groenten en fruit, maar er zijn ook andere bronnen van vitamines. Er zijn zelfs vitamines die ernstige kwalen als kanker kunnen voorkomen. Hier vind je handige informatie over vitamines, en krijg je een handig overzicht van de vitamines die er zijn en waar ze goed voor zijn. Of dat nu is voor de spijsvertering of het immuunsysteem: alle vitamines staan hier op een rij. 

Ons lichaam kan niet zonder vitamines

Iedereen heeft vitamines nodig om gezond te kunnen blijven. Ze zijn dan ook onmisbaar voor het lichaam. En omdat je lichaam ze zelf niet aanmaakt of in beperkte mate, moet je ze via voeding en voedingssupplementen binnenkrijgen. Vitamines zijn belangrijk voor de groei, het herstel, maar ook het algehele functioneren van het lichaam. Zo leveren vitamines geen energie, maar spelen ze wel een rol in het vrijmaken van energie uit voeding. Hoewel je de meeste vitamines dus ontvangt uit voedsel, maar het lichaam sommigen zelf aan in kleine hoeveelheden. Welke vitamines zijn er en wat doen ze precies?

Diverse soorten fruit in schaaltjes
Diverse soorten fruit in schaaltjes

Dertien essentiële vitamines

Vitamines zitten in planten en dieren, dus we kunnen op dierlijk en plantaardige basis vitamines binnenkrijgen. Er bestaan dertien verschillende vitamines, waarvan er negen in water oplosbaar zijn en vier die in vet oplosbaar zijn. De B-vitamines, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 en vitamine C zijn oplosbaar in water. Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. Het verschil tussen deze twee is dat de vetoplosbare vitamines in je lichaam kunnen worden opgeslagen. Dit geldt niet voor de wateroplosbare vitamines. Deze vitamines kunnen niet goed worden vastgehouden en moeten dus daarom dagelijks aangevuld worden door middel van voedsel.

Vitamine A: retinol

Vitamine A, of ook bekend als retinol, behoort tot de in vet oplosbare vitamines en wordt dan ook opgeslagen in het lichaam. Waar is retinol precies goed voor en in welk eten kun je dit vinden? Vitamine A kun je vinden in vis, vlees en vleeswaren, lever, zuivelproducten, margarine en halvarine. Retinol is goed voor de huid, de ogen en zorgt voor een goedwerken immuunsysteem.

Vitamine B1: thiamine

De eerste van de B-vitamines is B1, ook wel thiamine genoemd. Dit is een in water oplosbare vitamine en moet daarom dagelijks aangevuld worden. Thiamine komt voor in brood en andere graanproducten, vlees en vleeswaren maar ook aardappelen en groenten. Deze vitamine is vooral betrokken bij de energievoorziening van het lichaam, door het vrijmaken van energie uit koolhydraten. Ook is thiamine goed voor de hartspieren en het zenuwstelsel.

Vitamine B2: riboflavine

Ook vitamine B2 is in water oplosbaar. Riboflavine krijg je vooral binnen door het eten van vlees, groenten, fruit, graan- en melkproducten. Vitamine B2 zorgt voor een goede spijsvertering en houdt huid en haar gezond. Veel haarsupplementen bevatten daarom onder andere vitamine B2.

Vitamine B3: niacine

Net als vitamine B1 is B3, niacine, ook belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine haalt de energie uit suiker, vet en eiwit, de drie belangrijkste bronnen van energie. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van vetzuren. Bronnen van niacine zijn vlees, vis, groente, fruit, noten en graanproducten.

Vitamine B5: pantotheenzuur

Vitamine B5, waar zit het niet in? Omdat deze vitamine in bijna ieder voedingsmiddel zit, hoef je niet bang te zijn voor een tekort. Je vindt het in vlees, groente, fruit, melk, peulvruchten, eieren en volkorenproducten. Ook vitamine B5 speelt een rol in de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Vitamine B6: pyridoxine

Een andere belangrijke B-vitamine is Pyridoxine, beter bekend als vitamine B6. Je vindt B6 in melk, melkproducten, groenten, vlees, vis, brood, eieren, kaas, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B6 is belangrijk voor de spijsvertering, de weerstand, helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij de afbraak en opbouw van aminozuren.

Vitamine B8: biotine

Vitamine B8 is een belangrijke vitamine dat een rol speelt bij het vrijmaken van energie en de aanmaak van vetzuren. Je vindt biotine in melk, eieren, chocolade, bloemkool, noten en soja. Je huid en haar houdt je met deze vitamine gezond.

Vitamine B11: foliumzuur

Voor zwangere vrouwen is vitamine B11 al helemaal een onmisbare vitamine. Zo is foliumzuur cruciaal bij de vorming van het zenuwstelsel en de aanmaak van bloed en DNA. De kans op een open ruggetje wordt aanzienlijk verminderd door inname van extra foliumzuur. Foliumzuur vind je in groenten, brood, vlees en zuivel.

Vitamine B12: cobalamine

Voor een goed vervoer van zuurstof in je bloed heb je rode bloedcellen nodig. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van deze bloedcellen. Ook het zenuwstelsel werkt goed bij voldoende cobalamine. Je haalt B12 alleen uit dierlijke bron, zoals vlees, vis, zuivel en eieren.

Vitamine C: ascorbinezuur

Deze bekende vitamine is bijzonder goed voor de weerstand. Ook is het een antioxidant, wat betekent dat agressieve stoffen worden weggehaald, zodat ziektes als kanker kunnen worden voorkomen. Vitamine C vind je in fruit, groente en aardappels. Fruit met veel vitamine C zijn sinaasappels en kiwi’s.

Vitamine D

Deze vitamine wordt bijna als enige door het lichaam zelf gemaakt wordt. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, in de huid wordt hiermee vitamine D gevormd. Daarnaast zit deze vitamine in vette vis, eieren en vlees. Door vitamine D wordt calcium uit de voeding in het lichaam opgenomen. Het werkt dus mee aan sterke botten en tanden.

Vitamine E: alfa-tocoferol

Naast vitamine C is ook E een antioxidant. Deze in vet oplosbare vitamine beschermt de cellen, de celmembraam, het weefsel en de bloedbaan. Vitamine E zit in zonnebloemolie, groenten, fruit, graanproducten, noten en zaden.

Vitamine K: fylochinon

De laatste vitamine is fylochinon, beter bekend als vitamine K. Deze vitamine is nodig voor een goede stolling van het bloed. In de dikke darm wordt fylochinon grotendeels aangemaakt. Maar ook in broccoli en spinazie vind je deze vitamine.

Waar kopen?

Topvitamins.nl biedt hoogwaardige Vitamine K supplementen. Snelle levering, scherpe prijzen en een goede klantenservice. Met Webshop Keurmerk en vele betalingsmogelijkheden.