Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » De wetenschap achter vet bevriezen: kan cryolipolyse u helpen?

De wetenschap achter vet bevriezen: kan cryolipolyse u helpen?

vet bevriezen

Cryolipolyse (letterlijk: “vet bevriezen”)  is een innovatieve technologie die gebruikmaakt van gecontroleerde koeling om hardnekkig vet te verminderen op probleemgebieden zoals je buik, dijen, armen en lovehandles. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Hoe vet bevriezen werkt

Het geheim van vet bevriezen zit in de wetenschap achter vetcellen. Wanneer je gewicht verliest, krimpen je vetcellen, maar verdwijnen niet volledig. Bij cryolipolyse wordt precisiekoeling toegepast op de specifieke zones waar je vet wilt verminderen. Het gecontroleerde koelproces bevriest de vetcellen, waardoor ze kristalliseren en uiteindelijk afsterven.

Het proces begint met het plaatsen van een speciaal ontworpen applicator op het te behandelen gebied. Deze applicator zuigt de huid lichtjes aan en brengt de vetcellen dichter bij het oppervlak, zodat ze effectiever kunnen worden gekoeld. Vervolgens wordt de koeling gestart en begint het proces van het bevriezen van de vetcellen.

Na de behandeling worden de dode vetcellen geleidelijk door je lichaam afgevoerd, wat resulteert in een slanker en strakker figuur. Cryolipolyse is een niet-invasieve en veilige procedure (zie filmpje hieronder), waardoor je geen hersteltijd nodig hebt en direct of vrij snel kunt genieten van de resultaten.

Voordelen van cryolipolyse

Cyolipolyse biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden voor vetreductie:

  • Ten eerste is het een niet-chirurgische procedure, wat betekent dat er geen incisies of naalden aan te pas komen. Dit vermindert het risico op complicaties en maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die een minder invasieve behandeling willen.
  • Daarnaast is cryolipolyse een zeer gerichte behandeling. De applicator kan precies worden geplaatst op de gebieden waar je vet wilt verminderen, waardoor je controle hebt over het resultaat. Dit in tegenstelling tot andere methoden waarbij het moeilijker is om specifieke probleemgebieden aan te pakken.
  • Een ander voordeel is dat vet bevriezen een langdurig resultaat biedt. De vernietigde vetcellen worden permanent uit het lichaam verwijderd, wat betekent dat ze niet kunnen terugkeren. Dit in tegenstelling tot gewichtsverlies waarbij de vetcellen alleen maar krimpen en weer kunnen groeien als je aankomt.

Vet bevriezen vs. andere vetreductiemethoden

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om vet te verminderen, maar cryolipolyse onderscheidt zich door zijn unieke benadering. In tegenstelling tot liposuctie, waarbij vetcellen operatief worden verwijderd, maakt cryolipolyse gebruik van gecontroleerde koeling om vetcellen te bevriezen en te elimineren.

Een ander alternatief is laserlipolyse, waarbij laserenergie wordt gebruikt om vetcellen af te breken. Hoewel dit effectief kan zijn, kan het ook gepaard gaan met ongemak en hersteltijd. Cryolipolyse daarentegen is een niet-invasieve procedure zonder hersteltijd, waardoor je meteen weer je normale activiteiten kunt hervatten.

Wat te verwachten tijdens een cryolipolyse behandeling

Een cryolipolyse behandeling begint met een consultatie bij een ervaren specialist. Tijdens dit consult zal de specialist je probleemgebieden beoordelen en een behandelplan op maat voorstellen. Dit omvat het bepalen van het aantal behandelingen dat nodig is en het bespreken van je verwachtingen.

Tijdens de behandeling zelf lig je comfortabel op een behandelstoel. De specialist plaatst de applicator op de te behandelen gebieden en start de koeling. In het begin kan je een koud en trekkend gevoel ervaren, maar dit zou snel moeten verdwijnen.

De duur van de behandeling varieert afhankelijk van het aantal gebieden dat wordt behandeld, maar duurt meestal tussen de 35 minuten en een uur. Tijdens de behandeling kun je ontspannen, een boek lezen of naar muziek luisteren.

Wat is het verschil tussen CoolSculpting en cryolipolyse? 

CoolSculpting – een beschermde merknaam – is een vorm van cryolipolyse gelanceerd door een Amerikaans bedrijf. De behandeling met hun toestellen is goedgekeurd door de Amerikaanse medische autoriteiten (FDA). Door zeer goede marketing is coolsculpting intussen een begrip op zich geworden, maar ook andere behandelen van cryolipolyse halen uitstekende resultaten.

Veiligheid overwegingen en mogelijke bijwerkingen

Vet bevriezen is over het algemeen een veilige procedure, maar zoals bij elke medische behandeling zijn er enkele mogelijke bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tijdelijke roodheid, zwelling, blauwe plekken, gevoeligheid en lichte pijn op de behandelde gebieden. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot weken na de behandeling.

Conclusie en laatste gedachten

Crylopiloyse is een effectieve en veilige methode om vet te verminderen zonder een grote operatie. Door gebruik te maken van gecontroleerde koeling, kunnen vetcellen worden bevroren en uiteindelijk uit het lichaam worden geëlimineerd. Dit leidt tot een slanker en strakker figuur.

Bekijk de behandeling op onderstaand filmpje: