Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Verzadigde- en onverzadigde vetten: verschillen, voor- en nadelen

Verzadigde- en onverzadigde vetten: verschillen, voor- en nadelen

dna

Misschien link jij vet eten wel aan overgewicht. En dan ben je niet de enige. Maar hoewel vet eten zeker kan leiden tot gewichtstoename, heeft deze voedingsstof ook een aantal positieve kanten. Vet is dus niet alleen een vijand, maar ook een vriend, want de juiste vetten geven je lichaam energie, vitamines en een aantal noodzakelijke vetzuren. Het is belangrijk om te weten dat je vetten in twee categorieën kunt onderverdelen, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten. Wat is precies het verschil tussen deze twee voedingsstoffen en welke kun je beter links laten liggen? Alle belangrijke informatie die je nodig hebt over vetten lees je hier!

Dit is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Eerst is het belangrijk om te kijken naar het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Vet bestaat uit vetzuren die je kunt onderscheiden in verzadigde en onverzadigde vetten. Vetten zijn bouwstenen van ons lichaam en zorgen voor vetweefsel en vitamines A, D, E en K, die je alleen binnenkrijgt via vet. Er is geen voedsel met alleen maar verzadigde of onverzadigde vetten, omdat het altijd een combinatie van deze twee is. Beide hebben ze een andere vorm en hebben dus ook andere effecten op het lichaam. Verzadigde vetten worden gezien als slechte vetten, omdat ze onder andere de kans op een beroerte vergroten. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op het lichaam.

Verzadigde vetten: boosdoener

Voor een gezonde levensstijl moet je verzadigde vetten dus zo veel mogelijk mijden. Wat zijn verzadigde vetten precies en waarom zijn ze zo slecht voor je? Verzadigde vetten krijg je dus dagelijks binnen, in combinatie met onverzadigde vetten. Ze zorgen voor een hoog cholesterol, wat kan leiden tot een beroerte of hartaanval. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de nummer één gevolgen van te veel verzadigde vetten. Daarom is het zo belangrijk om je cholesterol-waarden zo laag mogelijk te houden. Dit behaal je onder andere door het minderen van voedsel waar veel verzadigde vetten in zitten.

In welk voedsel zitten de meeste verzadigde vetten?

Verzadigde vetten worden door het lichaam zelf al aangemaakt, maar we krijgen ze dagelijks ook binnen door middel van het voedsel wat we eten. Deze vetten komen vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, maar ook zuivelproducten zoals volle melk en kaas, koek, gebak en snacks zoals chips en snoep. Het is dan ook belangrijk om dit soort producten met mate te eten. De hoeveelheid van verzadigde vetten kan per product verschillen, en je kunt het dan ook altijd checken door bij de productinformatie te kijken. Hier staat precies aangegeven hoeveel vetten het betreffende product bevat.

De kenmerken van onverzadigde vetten

En omdat je verzadigde vetten beter kunt vermijden, moet je op zoek gaan naar producten waar onverzadigde vetten de overhand hebben. Onverzadigde vetten houden het lichaam sterk, de cholesterol-waarden laag en de kans op hart-en vaatziekten klein. Je kunt deze vetten onderscheiden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Deze soorten hebben een dubbele binding of meerdere dubbele bindingen, waarmee wetenschappers het verschil kunnen zien met verzadigde vetzuren. Het is vastgesteld dat onverzadigde vetten zeker thuishoren in een gezond eetpatroon. Het is dan ook aan te raden om goed naar de producten te kijken en welke vetsoort deze bevatten.

In welk voedsel zitten de meeste onverzadigde vetten?

Het lichaam maakt onverzadigde vetten niet zelf aan en ze zijn dan ook essentieel voor een goede werking van het lichaam. Je vindt dit type vet vooral terug in plantaardige producten. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten in oliën als olijf-, en koolzaadolie, maar ook noten, avocado’s en plantaardige margarine. Meervoudig onverzadigde vetten zitten in onder andere sojaolie, zonnebloemolie en vette vis zoals haring, zalm, forel en makreel. De meervoudige vetten uit vis bevatten heel veel omega-3 en 6 vetzuren, die ook bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten. Maar ook walnoten en lijnzaadolie bevatten heel veel bronnen van omega-3 vetzuren. Deze vetten hebben stuk voor stuk een gunstige werking op je lichaam.

Zalm zwemt stroomopwaarts om te paren

Zalm zwemt stroomopwaarts om te paren

Het gevaar van slechte vetten

Het eten van vet leidt niet tot overgewicht, het gaat om de hoeveelheid van vettypes die je tot je neemt. Wanneer je vaak en veel producten eet met een hoge concentratie van verzadigde vetzuren, heeft dit uiteindelijk gevolgen voor je lichaamsgewicht. Daarnaast heeft regelmatige inname van dit type vet nog meer consequenties. Zo kan het leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat weer kan zorgen voor een slechte conditie, een zwakker immuunsysteem, slechte nachtrust en snelle vermoeidheid. Ook kunnen verzadigde vetzuren de slagaderen langzaam verstoppen, de lever vervetten en de nieren beschadigen. Dit alles kan bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte maar ook andere kwalen tot gevolg hebben.

Wat essentiële vetten met je lichaam doen

Met een gezond eetpatroon zul je nog wel verzadigde vetten binnenkrijgen, maar ook een grote hoeveelheid aan onverzadigde vetten, zowel enkel- als meervoudig. Dit heeft naast goede cholesterol-waarden nog heel veel andere voordelen. Deze essentiële vetzuren verhogen de productie van energie, waardoor je een betere conditie kunt opbouwen, maar ook blessures zullen beter en sneller herstellen. Je hersenen zijn ook gebaat bij veelvuldige inname van deze vetten, omdat deze nodig zijn voor een optimale hersenfunctie. Ook worden er meer calorieën verbrand met het eten van producten die rijk zijn aan deze belangrijke vetten. Verder spelen onverzadigde vetten een rol in de aanmaak van hormonen en het behouden van een goede bloeddruk.

Zorg voor een goede balans

Wanneer je je lichaam gezond en sterk wilt houden is het dus belangrijk om goed te kijken naar het voedsel dat je eet en wat daar precies inzit. Minder dus dierlijke producten als vlees, maar ook snacks als chips en snoep. Ook magere producten zoals magere yoghurt en mager vlees bevatten minder verzadigde vetten. Natuurlijk mag je af en toe je chocoladeverslaving voeden, maar zorg ook voor een grote hoeveelheid aan onverzadigde vetzuren. Met een gezond eetpatroon zul je merken dat je lichaam sterker wordt, en dit zie je terug in een gezonde huid, een betere conditie en een sterker afweersysteem.