Alles over suiker: antwoord op al je vragen

suiker

Zijn suikers slecht voor je? Is het mogelijk om een suikervrij dieet te volgen? Al jaren roept suiker vragen op. Suiker zou zeer slecht zijn voor je gezondheid en wordt daarom ook wel gif genoemd. Is dit terecht? Je leest hier alles over de verschillende soorten suikers die er zijn, of er goede suikers zijn en welke suikers je beter kunt vermijden. Daarnaast ontdek je hier hoe suiker wordt gemaakt en wat ze nu eigenlijk in je lichaam doen. Wat zijn de producten met de meeste suikers? Op al deze vragen krijg jij antwoord.

Wat is suiker nou precies?

Suiker is een koolhydraat die dus van nature voorkomt in ons voedsel. Deze zoete stof komt voor in fruit, suikerriet, suikerbiet en maïs. Suiker levert ons geen vitamines, mineralen en vezels maar wel energie (kcal). Deze energie wordt door het lichaam gebruikt om allerlei processen in stand te houden, zoals het spijsverteringsstelsel maar het zorgt er ook voor dat je goed kunt bewegen en na kunt denken. Energie is onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam en je kunt het zien als de brandstof voor je lichaam. Je kunt suiker onderverdelen in verschillende soorten.

Drie soorten suikers

Er zijn een heleboel moeilijke namen voor de verschillende soorten suikers, maar om het makkelijk te houden zijn er drie soorten suiker die door ons worden gebruikt:

  • Geraffineerde suikers: deze suikers zijn in de fabriek bewerkt en bevatten geen enkele voedingsstoffen, vitamines of mineralen. Voorbeelden van geraffineerde suiker zijn kristal-, riet- en basterdsuiker.
  • Natuurlijke suikers: deze suikers zijn, in tegenstelling tot geraffineerde suikers, niet bewerkt, maar zijn niet per definitie beter. Voorbeelden zijn palmsuiker, honing en ahornsiroop.
  • Van nature aanwezige suikers: dit zijn suikers die al in de producten aanwezig zijn, zoals bij groente, fruit, melk en yoghurt. Er is dus wel een verschil met natuurlijke suikers.

Het lichaam maakt geen verschil

Het lichaam verwerkt deze soorten suikers allemaal op dezelfde manier. Er is dus geen goede of slechte suiker. Maar hierbij geldt wel dat een appel of banaan beter is dan een glas cola, omdat een banaan of appel veel meer andere vitamines en mineralen bevat dan een glas cola. Daarom geldt dus wel dat een gezond en gevarieerd eetpatroon helpt bij het voorkomen van bijvoorbeeld overgewicht of aantasting van het gebit door suiker. In sommige gevallen wordt in plaats van suiker (dus calorieën) kunstmatige zoetstoffen aan een product toegevoegd, beter bekend als E-nummers.

The Making Off: kristalsuiker

Hoe wordt suiker gemaakt? Kristalsuiker wordt gewonnen uit de wortel van suikerbieten. Suikerbieten zijn in april geplant, worden in september geoogst en naar de fabriek gebracht. De suikerbieten worden gewassen en daarna in dunne reepjes gesneden. Hierna worden ze opgewarmd in een ketel, waar het tot 70 graden verwarmd wordt. Vervolgens worden deze reepjes geroerd, waardoor het suiker loskomt en oplost in het water. Dit water wordt gefilterd en ingekookt. De sap die overblijft is vloeibaar maar wel verzadigd met suiker. Door gebruik van kleine kristallen in een kookpan gaat de suiker zich hier aan vastkleven. Dit uiteindelijk kristalsiroop wordt gedroogd en zo krijg je een suikerklont.

Een grote berg suikerklontjes
Een grote berg suikerklontjes

De suikers die je lichaam nodig heeft (met mate!)

Hoewel je lichaam dus zowel van nature aanwezige suikers als geraffineerde suikers hetzelfde opneemt, is er wel degelijk een verschil tussen de diverse suikers. Er zijn zogenaamde essentiële suikers die ons lichaam wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hieronder valt glucose, maar ook galactoamine, xylose en galactose, dat onderdeel uitmaakt van lactose. Voor deze suikers geldt dat je ze nodig hebt voor een gezond en goed werkend lichaam. Dit betekent wel dat je je moet houden aan een bepaalde hoeveelheid, want overtollig suiker wordt als vet opgeslagen, en dit kan leiden tot overgewicht, ook wanneer je ‘goede’ suikers neemt.

Er zijn wel degelijk slechte suikers

De zogenaamde slechte suikers zijn vooral te vinden in bijvoorbeeld frisdranken. Fructose, ook wel bekend als vruchtensuiker, kan alleen door de lever worden opgenomen zodat het kan worden omgezet in glucose. Als er meer fructose binnenkomt dan er behoefte is aan glucose, wordt fructose omgezet in vet. En wanneer dit vaak voorkomt, kan er op een gegeven moment sprake van overgewicht. Om slechte suikers te mijden worden er vaak vervangers toegevoegd, maar hier zijn de meningen ook over verdeeld.

De gevreesde suikerverslaving

Doordat heel veel producten suiker bevatten, ligt een suikerverslaving op de loer. Bij het eten van suiker komt het stofje dopamine vrij, dit zorgt voor een gelukkig gevoel wanneer je suikers binnenkrijgt. Net als bij een rookverslaving wordt het nemen van een product met suiker gezien als een beloning. De gevolgen zijn dat je steeds vaker en sneller iets moet eten en dat de kick steeds korter duurt. Dit heeft ook zijn weerslag op je lichaam: je wordt snel moe, voelt je futloos en je valt snel tegen mensen uit. Door sterk te zijn en langzaam af te bouwen, meer suikervrije producten te eten kun je er gelukkig weer vanaf komen.

Het effect van een overdosis

Welke gevolgen kan een langdurige suikerverslaving hebben op de lichaam? Bij weinig beweging worden de suikers opgeslagen als vet. Dit vet wordt bij beweging gebruikt als voorraad, maar wanneer dit niet gebeurd zal deze voorraad alleen maar toenemen, en zo ook je gewicht. Daarnaast is teveel suiker helemaal niet goed voor je bloedsuiker. Door een snelle suikersnack zoals een reep chocola schiet je bloedsuiker omhoog, maar deze daalt ook snel weer. Hierdoor raakt je bloedsuiker in de war. Diabetes type 2 is hier een logisch gevolg van. Bij deze stofwisselingsziekte zit er teveel glucose in je bloed, veroorzaakt door overmatig suikergebruik.

Zo voorkom je nare verrassingen

Het blijft dus enorm belangrijk om goed te letten op de hoeveelheid suiker, de producten die je tot je neemt en de mate van lichaamsbeweging. Wanneer je voldoende beweegt mag je natuurlijk snoepen, maar zorg er wel voor dat je het in de hand houdt. Een gezonde levensstijl heeft ruimte voor af en toe zondigen, maar zolang je je netjes houdt aan de aanbevolen hoeveelheden, zul je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Meer lezen:

Alles over suiker: antwoord op al je vragen
Schuiven naar boven