Plasproblemen zijn problemen die voorkomen voor, tijdens of en/of na het plassen. Onderstaand volgt een opsomming van de meest voorkomende plasproblemen bij mannen:
- Bij het ouder worden, wordt de prostaat vergroot. Dat zorgt ervoor dat deze op de plasbuis drukt, waardoor deze niet meer goed helemaal open gaat. De plasstraal wordt dunner(je plast geen harde straal), het plassen duurt langer en je hebt het gevoel dat jij je blaas niet helemaal hebt leeg gemaakt.
- Blaasontsteking, deze komt ook bij mannen voor. Symptomen zijn veelvuldig plassen, dunne straal, blaas niet helemaal leeg na het plassen. Blaasontsteking kan pijnlijk zijn. Pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen, pijn in de onderbuik en rugpijn.
- Plasbuis ontsteking geeft een pijnlijk en soms branderig gevoel bij het plassen. Er kan gele pus of helder slijm uit de plasbuis komen, de zo genaamde druiper. Een plasbuis ontsteking is meestal een soa, waarschuw je seksuele partner of partners van de afgelopen 6 maanden. Er kunnen ook andere bacteriën en virussen zijn die deze ontsteking veroorzaken. Bij een plasbuis ontsteking is het slijmvlies ontstoken.
- Incontinentie, je plas niet kunnen ophouden, er is sprake van ongewild urineverlies, je hebt een overactieve blaas. De oorzaken van incontinentie zijn heel verschillend. De gevolgen voor de patiënt zijn groot en vaak ook zeer emotioneel, ook niet bevorderlijk voor de sociale contacten en velen sluiten zich af. Patiënt durft zich minder in het openbaar te vertonen, gevoelens van schaamte en bang voor vieze geurtjes.
- Een overactieve blaas, een medische ingreep, medicatie, ouderdom (bekkenbodem spieren verslappen), ongezonde leefgewoonten, suikerziekte.
- Niet kunnen plassen, alleen maar druppelen, vergrote prostaat is meestal de boosdoener.
- ‘s Nachts vaak moeten plassen, grote impact op je nachtrust.
- Plasangst, medische term paruresis, door angst en spanningen problemen hebben bij het plassen of helemaal niet kunnen plassen.
Wat is de oorzaak van plasproblemen bij mannen?
De belangrijkste oorzaak van plasproblemen bij mannen is een vergrote prostaat. Met een vergrote prostaat krijgen alle ouder wordende mannen te maken. De daarbij behorende problemen zijn per persoon anders. Deze problemen ontstaan niet van de ene op de andere dag, maar dit gaat heel geleidelijk aan. En ook al hoort het bij het ouder worden, het wil niet zeggen dat je ermee moet blijven lopen, zonder dat je een arts bezoekt. Naast een vergrote prostaat zijn er nog veel meer oorzaken van plasproblemen, denk aan zwakke bekkenbodem spieren, maar ook overactieve bekkenbodem spieren, ouderdom, prostaatkanker, blaasontsteking, suikerziekte, niet goed functionerende plasbuis, overactieve blaas.
Hoe herken je plasproblemen?
Door zelf bij te houden hoe het gesteld is met het plassen gedurende de dag, krijgt een huisarts een idee wat er aan de hand kan zijn. Noteer één of meer van de symptomen die jij bij jezelf herkent bij het plassen:
- Vaak moeten plassen zonder dat daar een verklaarbare reden voor is
- ’s Nachts vaak je bed uit moeten om te plassen
- Je plas met moeite op kunnen houden
- Moeilijk kunnen plassen, je hebt aandrang maar het plassen komt niet of erg langzaam op gang
- Langdurig met een kleine straal plassen en nadruppelen
- Ongewild urineverlies (incontinentie)
- Pijn bij het plassen
Diagnose stellen
De huisarts kan een diagnose stellen als jij precies kunt vertellen wat je voelt, hoe het plassen gaat, hoe vaak je moet plassen enz. Vaak wordt er gedacht aan een vergrote prostaat. De huisarts kan de prostaat controleren via de anus en endeldarm. Mogelijk is er meer onderzoek nodig bijvoorbeeld het onderzoeken van je bloed en urine. Dat gebeurt in het laboratorium. Is er een echo nodig dan krijg je een radiologisch onderzoek.

Wat is de oplossing van plasproblemen bij mannen?
“Het zal er wel horen”, dat is hoe veel oudere mannen reageren, als hun partners zeggen dat ze naar de huisarts moeten gaan met hun plasproblemen. Ze ondernemen niets en dat is jammer, want er kan veel worden gedaan om de plasproblemen aan te pakken, helemaal weg te nemen of in elk geval te verminderen. Zeker bij pijn tijdens het plassen, het niet kunnen plassen en wanneer er zich bloed bevindt in de urine is het tijd om de huisarts te bezoeken. De huisarts stelt de diagnose en in bepaalde gevallen krijg je een verwijzing naar de uroloog in het ziekenhuis. Soms is fysiotherapie, het sterker maken van de bekkenbodem spieren, de oplossing.
Ook kan er medicatie worden voorgeschreven en in bepaalde gevallen is er een operatie nodig. Wanneer iemand incontinent is dan zijn er diverse hulpmiddelen (incontinentiemateriaal) en absorberende onderleggers om het leven wat aangenamer te maken. Je hoeft door het dragen van incontinentiemateriaal niet thuis te blijven. Deze materialen zijn zo goed ontwikkeld dat je niet bang hoeft te zijn voor doorlekken en/of vieze geurtjes. Dit voorkomt dat je in een sociaal isolement terecht komt. Kun je helemaal niet meer zelf plassen dan is een katheter de oplossing.
Enkele tips die je zelf kunt toepassen
Een bezoek aan de huisarts is uiteraard een dringend advies bij plasproblemen. Je kunt echter ook zelf al proberen de problemen aan te pakken. Het volgende kun je zonder enig risico proberen:
- Zittend plassen, om de blaas helemaal leeg te maken
- Voldoende tijd nemen voor je bezoek aan de wc
- Je goed ontspannen op de wc
- Wat vaker naar de wc gaan, zonder dat er sprake is van aandrang
Deze tips mogen er niet voor zorgen dat jij het bezoek aan je huisarts uit blijft stellen. Je kunt de arts wel vertellen wat je zelf aan de klachten probeert te doen om deze te verminderen.
Meer lezen op voeding-expert.nl?
Volgende artikels kunnen je misschien interesseren:
- De grenzeloze voordelen van knoflook
- Is aspartaam écht slecht?
- Het behouden van een laag cholesterol-gehalte
- Oppassen met soja-olie