Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Mineralen » Hoe vaak moet je je haren wassen?

Hoe vaak moet je je haren wassen?

Hoe vaak moet je je haren wassen?

Je haren wassen is zeer belangrijk voor een goede haarverzorging en om er verzorgd uit te zien. De meeste mensen wassen hun haren een aantal keren in de week. Als je haren zijn gewassen, dan ruiken ze weer lekker  en je voelt je daarbij vaak weer helemaal fris. Het zal de gezondheid en de uitstraling van je haar ook echt verbeteren. Je haren zullen er mooi, gezond en glanzend uitzien.

Hoe was jij je haren?

Je wil je haren op de juiste manier wassen zonder deze te beschadigen. Hoe pak je dat aan?

  • Het eerste wat je doet als je je haren wilt wassen, is de juiste shampoo kiezen. Je dient hierbij rekening te houden met de conditie en met de structuur van je haren. Het zou kunnen zijn dat je droog haar hebt, dan kun je het beste milde shampoo kiezen met een lage pH waarde. Als je normaal haar hebt, dan kies je een uitgebalanceerde pH waarde.
  • Als je de shampoo hebt gekozen, moet je je haren nat maken met lauwwarm water. Je moet je haren nooit wassen en spoelen met heet water (hierdoor drogen je haren uit).
  • Als je haren nat zijn gemaakt kun je de shampoo aanbrengen en verdelen. Zorg dat de shampoo over je heel hoofd goed gaan schuimen, zodat deze je al je haren goed bereikt. Het is jammer als de shampoo wordt uitgespoeld zonder dat deze haar werk gedaan heeft.
  • Masseer de hoofdhuid, doe dit met je vingertoppen. Doe dit zorgvuldig! De dode huidcellen worden zo losgemaakt en je kunt zo ook de bloedsomloop van je hoofdhuid stimuleren. Het zorgt voor een verbetering van de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar je haarzakjes.
  • Als de shampoo goed is aangebracht kun je beginnen aan het uitspoelen van je haren. Goed uitspoelen is erg belangrijk. Blijf doorgaan met spoelen totdat er geen restjes schuim meer aanwezig zijn. Als er namelijk shampoo achterblijft kan dat de hoofdhuid irriteren. Het beste kun je je haren met lauwwarm water uitspoelen. Dat voelt ook het meest comfortabel aan.
  • Na het wassen kun je een conditioner gebruiken. Verdeel dit product eerst goed over de handpalmen, breng het dan aan op de uiteinden en het midden van je haren. Laat het een minuut intrekken en dan kun je het uitspoelen.
  • Na het wassen kun je je haren drogen, je kunt je haren droog deppen of wrijven (voorzichtig). Je kunt je haren ook drogen door warme lucht met een föhn bijvoorbeeld.

Hoe vaak haren wassen?

Er is geen bepaalde richtlijn hoe vaak je je haren moet wassen. Het ligt er namelijk aan wat voor haren je hebt. Als je dik haar hebt, dan hoef je het niet zo vaak te wassen, omdat het weinig talg bevat. Je zou in principe één tot drie dagen zonder shampoo kunnen, maar als je vet haar hebt of het jeukt, is het fijner om je haren eerder te wassen. Sommige mensen hebben snel vet haar en zullen hun haren dan vaak ook dagelijks of om de dag willen wassen.

Het gaat er om dat je goed kijkt naar je eigen haren, merk je dat ze vet zijn, dan kun je ze beter wassen. Wacht je er langer mee, dan is de kans groot dat je jeuk krijgt en dat is ook niet fijn. Dit kun je voor zijn door je haren op tijd te wassen.

Hoe vaak moet je je haren wassen?

Vet haar

Vet haar kun je vaak herkennen omdat het slap en plat is en het weinig volume heeft. Na het wassen zal dit haartype ook weer snel vet worden. Het heeft te maken met een opeenhoping van talg. Dagelijks wassen zou wel een goede optie zijn, zodat je niet met vette haren rondloopt, want de talgproductie kun je niet stoppen. Je voelt je zelfverzekerder met fris gewassen haren.

Droog haar

Droog haar kun je herkennen omdat het ruw aanvoelt. Het klit ook snel en het glanst niet. Het haar is dan ook lastig in model te brengen. Een milde shampoo is de beste keuze, want hierdoor kan het haar beter vocht vasthouden.

Normaal haar

Als je haar niet vet of niet droog is, dan heb je normaal haar. Het haar kan eenvoudig in model worden gebracht en het glanst ook. Je haar ziet er gezond uit en je hoeft het niet dagelijks te wassen.

Haren wassen uitstellen

Er zijn een paar manier om het haren wassen uit te kunnen stellen:

  • Zit zo min mogelijk aan je haren. Als je namelijk veel aan je haren zit dan verspreidt het vet van de hoofdhuid zich door de haren. Het enige wat je kunt doen is dus van je haren afblijven en dan is de kans dat het vetter wordt minder groot.
  • Gebruik geen of zo min mogelijk olie en serum, want hier worden jouw haren vetter van. Je hoeft niets in je haren te smeren en wil je het toch doen, doe het dan alleen op de uiteinden, zodat de rest van je haren niet zo snel vet worden.

Haren wassen, afwisselen met shampoo

Sommige mensen willen niet iedere keer dezelfde soort shampoo gebruiken. Het kan helemaal geen kwaad om de shampoo af te wisselen. Bekijk waar je haar behoefte aan heeft en kies daar dan de juiste shampoo voor. Het kan zijn dat je je haren graag verwent en na wilt gaan welke soorten shampoo er allemaal zijn. Je kunt dan het beste eerst nagaan wat voor haartype je hebt, welke shampoos er op de markt zijn en dan kijken welke je aanspreken. Let hierbij ook op de geur van de shampoo, de ene geur zul je heerlijk vinden terwijl je de andere vies vindt ruiken. Houd tevens de aanbiedingen in de gaten, leg gerust een voorraad aan, je kunt daarmee veel geld besparen. Weet jij niet wat voor haren je hebt, of twijfel je daarover? Vraag het na bij je kapper, deze kan je helpen en goed advies geven over de verzorging van je haren.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: