Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Fabels en feiten over E-nummers

Fabels en feiten over E-nummers

Diverse nummers

Al jaren heerst er onduidelijkheid over het al dan niet veilig zijn van E-nummers. Vooral bekende E-nummers als aspartaam moeten het ontgelden. Zijn deze zorgen over E-nummers terecht? Hier lees je wat E-nummers precies zijn, wat ze doen in je voeding en hoeveel er zijn. Daarnaast vind je hier een lijst met verboden E-nummers, de meest bekende E-nummers en hun eigenschappen. Bestaat er nog voedsel zonder E-nummers en zo ja, waar vind je deze dan? Ontdek de functie van E-nummers en ben voor de rest van je leven op de hoogte van deze stoffen.

Wat zijn E-nummers precies?

Er wordt veel over E-nummers geschreven, maar wat zijn het nu eigenlijk? E-nummers zijn simpel gezegd stoffen die eigenschappen van voedingsmiddelen verbeteren. E-nummers komen in de vorm van smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Waar komen E-nummers vandaan? Over het algemeen worden ze gewonnen uit de natuur of kunstmatig in een fabriek gemaakt. Een stof moet eerst een lang traject ondergaan voordat het een label met E-nummer krijgt. De stof mag namelijk niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt een E-nummer dus eigenlijk zien als een garantie van veiligheid.

Wat doen deze stoffen in je lichaam?

E-nummers komen dus in de vorm van smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Wat doen deze stoffen dan precies in het lichaam. Smaakversterkers spreken eigenlijk voor zich. Het E-nummer aspartaam is bijvoorbeeld een vervanger van suiker, met wel een veel zoetere smaak. Deze smaakversterker kan een product dus nog lekkerder van smaak maken. E-nummers in de vorm van kleurstoffen geven een bepaalde kleur aan een product. Dit hoeft niet slecht te zijn, want E-nummer E160 is bijvoorbeeld een kleurstof uit tomaten. Conserveermiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid van een bederfelijk voedingsmiddel te verlengen.

De acht groepen van E-nummers

Er zijn een heleboel E-nummers, en om het overzichtelijk te houden zijn ze onderverdeeld in acht groepen: Antioxidanten en voedingszuren, conserveermiddelen en voedingszuren, glansmiddelen, antischuimmiddelen, meelverbeteraars, drijfgassen, verpakkingsgassen en zoetstoffen, kleurstoffen, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, emulgatoren en stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, glansmiddelen en draagstoffen, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, rijsmiddelen, verstevigingsmiddelen, complexvormers, draagstoffen, vulstoffen en stabilisatoren. Er zijn in totaal honderden E-nummers, allemaal met hun eigen functie. Aan de nummers kun je vaak ook zien bij welke groep het hoort, omdat iedere groep zijn eigen gedeelte van nummers heeft. Een product bevat vaak enkele E-nummers, maar er zijn ook nog producten die vrij zijn van E-nummers.

Een banaan met E-nummers

Eigenlijk alle E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, en daarom is er geen reden om aan te nemen dat ze slecht zijn. Wanneer je toch huiverig bent van E-nummers kunnen we je gerust stellen. Er zijn groot aantal E-nummers dat gewoon natuurlijke producten zijn. Een banaan is bijvoorbeeld een gezond product, maar bevat van nature wel E-nummers, namelijk verdikkingsmiddel E460 en E300, wat beter bekend staat als vitamine C. Dit betekent dus dat er een heleboel E-nummers zijn die gewoon van nature in allerlei voedingsmiddelen voorkomen. Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn voor E-nummers.

Ongewenste effecten

Omdat E-nummers allemaal door de Europese Unie zijn goedgekeurd, zijn er vrijwel geen E-nummers die schadelijke effecten hebben. Toch kan het voorkomen dat een bepaalde stof een ongewenst effect heeft wanneer het samengaat met een hulpstof. Dit kan dan vrije radicalen opleveren die je cellen beschadigen. Zo is het gebruik van E320, een kunstmatige antioxidant die bederf tegengaat in vetrijke producten, door de Europese Unie beperkt. Conserveermiddel E210 werkt ook averechts wanneer het in aanraking komt met vitamine C. Daarom wordt dit E-nummer steeds minder vaak gebruikt bij het produceren van frisdrank en alcoholvrij bier.

E-nummers
E-nummers zijn niet altijd een goede toevoeging

De meeste bekende van het stel

Het E-nummer met de meeste media-aandacht is toch wel aspartaam. Aspartaam is een zoetstof, beter bekend als E951, die bekend staat als een vervanger van suiker. Omdat vandaag de dag vrijwel niets meer suikervrij is lijkt dit een hele aantrekkelijke optie. Aspartaam is een dipeptide, dit is een molecuul dat uit twee aminozuren bestaat. Zodra aspartaam in het lichaam komt valt deze molecuul uiteen in methanol en de aminozuren phenylalanine en asparaginezuur. Deze aminozuren zitten ook in andere voeding zoals eieren. Het gehalte van methanol is erg laag en heeft volgens onderzoeken verder geen effect op het lichaam.

Mononatriumglutamaat en sulfiet

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die aspartaam bevatten. Deze vervanger van suiker vind je vooral in light frisdranken, snoep, chocolade, ijs, desserts, jam, kauwgom en meer. Producten die worden aangeprezen als suikervrij, bevatten vaak aspartaam. Aspartaam is een stuk zoeter dan suiker en is ook minder schadelijk voor het lichaam dan suiker. Ook wordt aspartaam soms toegevoegd aan medicijnen zoals pijnstillers, antibiotica en laxerende middelen. Online zijn complete lijsten te vinden van producten met aspartaam. Andere bekende E-nummers zijn mononatriumglutamaat en sulfiet. De eerste stof is een smaakversterker, de tweede is een natuurlijk conserveermiddel. Er zijn mensen die nare gevolgen hebben ervaren door deze E-nummers.

Bestaat er nog voedsel zonder E-nummers?

Kun je volledig zonder E-nummers eten? Die vraag wordt ook online veel gesteld. Je kunt de inname van E-nummers wel verminderen, door bijvoorbeeld te koken met verse ingrediënten en het vermijden van pakjes. Maar veel voedingsmiddelen bevatten van nature ook voedingsstoffen die zijn geregistreerd als E-nummers. De E-nummers die echt worden gebruikt als smaakversterker of conserveermiddel, denk maar aan aspartaam, zou je wel kunnen vermijden door zoveel mogelijk voedselverpakking te vermijden. Dit is wel een lastige situatie en kost veel tijd. Daarbij komt ook nog dat aspartaam niet eens schadelijk is voor je lichaam.

Vertrouwde E-nummers

E-nummers kunnen dus al van nature in producten zitten, zoals bij een banaan. Veel voedingsstoffen in eten hebben dan ook voor het gemak een E-nummer gekregen. Er zijn ook E-nummers die kunstmatig worden gemaakt in de fabriek. Vanwege het strenge en lange traject van controles die E-nummers moeten ondergaan voor ze een label krijgen, is genoeg reden om te geloven dat E-nummers geen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: