Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Calorieën: terecht gevreesd of niet?

Calorieën: terecht gevreesd of niet?

Donkere chocolade

Bijna wekelijks vind je weer nieuwe tips over de voedingsproducten met de minste calorieën en met welke fitnessoefeningen je je de meeste calorieën verbrand. Wat zijn calorieën precies, wat doen ze in je lichaam en waarom wil iedereen er zo snel mogelijk vanaf? En bestaat er zoiets als goede en slechte calorieën? En wist je dat zo min mogelijk calorieën eten niet de oplossing is? Calorieën zijn juist onmisbaar in een goed en gebalanceerd dieet. Het gaat vooral om het kiezen van de juiste producten. Hier lees je wat calorieën precies zijn, wat ze met je doen en nog veel meer.

De definitie van een calorie

Wat is een calorie precies? Een calorie geeft de hoeveelheid energie aan in een product, en dit wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). 1 kcal is 1000 calorieën. Een calorie kan uit diverse voedingsstoffen bestaan, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. De term calorie staat dus voor de energie die je in deze voedingsstoffen terugvindt. We nemen dagelijks duizenden calorieën tot ons, we gebruiken ze om in leven te blijven. De voedingsstoffen hebben namelijk een belangrijke taak; ze houden onze organen op gang. Tegelijkertijd verbranden we calorieën door te sporten en te bewegen. Maar zelfs al zouden we niet bewegen, dan verbrand ons lichaam zelf ook nog calorieën.

Kies voor een goede balans

Calorieën worden regelmatig gelinkt aan sporten en afvallen. Wanneer je je houdt aan een vast aantal calorieën per dag en daarnaast aan voldoende lichaamsbeweging doet, zul je een goede balans krijgen, wat je terugziet in een gezond en sterk lichaam. De voedingsstoffen die in calorieën zitten zorgen voor goed werkende organen en een sterk afweersysteem. Dit voorkomt ziektes en andere kwalen. Wanneer je meer eet dan je verbrand, worden de calorieën opgeslagen als lichaamsvet. Dit kun je zien als een soort reserve voorraad die het lichaam kan gebruiken wanneer je minder eet. Wanneer dit vaak gebeurt kan het leiden tot overgewicht.

Het gemiddelde aantal calorieën dat jij nodig hebt

Bij alles wat je doet verbrandt je lichaam calorieën, maar dat ligt bij iedere persoon anders. Niet iedereen heeft hetzelfde aantal calorieën nodig. Dit heeft alles te maken met je geslacht, lengte, gewicht en spiermassa. Er is wel een gemiddeld aantal voor mannen en vrouwen gesteld. Zo heeft een man dagelijks zo’n 2500 calorieën nodig en een vrouw 2000. Dit kan dus voor jou persoonlijk heel anders zijn, en vaak kun je bij de sportschool of een speciaal sportprogramma laten uitrekenen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. Wanneer je bij fitness-apps aangeeft hoeveel kilo je wilt verliezen krijg je een persoonlijk aantal van kcal die je per dag moet binnenkrijgen.

Goede en slechte calorieën

Een calorie is dus een verzamelnaam voor de energie in voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten en vetten. Kun je dan zeggen dat er zowel goede als slechte calorieën zijn? Eigenlijk is iedere calorie hetzelfde, maar in gezond eten als groente, fruit, vis en plantaardige producten als olijfolie, noten en bonen vind je wel zogenaamde ‘goede’ calorieën. Hierin zitten goede, onverzadigde vetten en veel vitamines en mineralen.

Gebakken aardappels

Gebakken aardappels

Het draait om de voedingsstoffen

In voeding met veel suiker zoals snoep, koek, chips, frisdrank en fast food vind je überhaupt al meer calorieën, maar de voedingsstoffen bevatten minder goede effecten voor het lichaam. Er bestaat dus niet echt zoiets als goede en slechte calorieën, maar er zijn wel producten waar betere voedingsstoffen inzitten en minder calorieën dan andere producten. Maar voor elke calorie geldt dat je er van aan kunt komen.

In dit voedsel vind je de meeste calorieën

In welk eten vind je veel calorieën? Er zijn producten waar steevast meer calorieën inzitten dan in andere producten. Maar het ligt uiteraard ook aan de hoeveelheid die je tot je neemt. Vaak staat er op een product wel hoeveel calorieën het bevat, maar dit kun je niet altijd zien bijvoorbeeld bij los fruit. Online of in fitness-apps kun je dan ook je product invoeren, en dan krijg je direct het aantal calorieën en andere voedingsstoffen te zien. Ook betekent het niet direct dat een product met veel calorieën per definitie ongezond is, omdat deze calorieën ook veel goede voedingsstoffen kunnen bevatten.

Eiwitten, koolhydraten en vetten

Goede voedingsstoffen als eiwitten, onbewerkte koolhydraten en vetten zitten in calorieën en deze heb je nodig voor een gezond lichaam. Producten waar veel calorieën in zitten zijn onder andere patat, snacks en ander fast food, frisdranken, snoep, ijs en wit brood. In deze calorieën vind je veel bewerkte koolhydraten, en meestal is hier ook veel suiker aan toegevoegd. Daarom kun je deze producten beter niet te vaak eten. Wel kun je voedsel nemen als groenten, fruit, kip, vis, noten en volkoren producten zoals brood. Hier haalt je lichaam veel goede voedingsstoffen uit die het nodig heeft om gezond te blijven.

Weinig calorieën is dus niet de oplossing

Het is dus niet zo dat je zo weinig mogelijk calorieën tot je moet nemen. De voedingsstoffen in calorieën heb je juist nodig om een sterk lichaam te krijgen met een goed immuunsysteem om je te beschermen tegen onder andere virussen en ziektes. Het gaat er vooral om dat je voor een gebalanceerd dieet gaat, waarbij je kiest voor producten met de zogenaamde goede calorieën, in plaats van de calorieën met bewerkte koolhydraten en suikers. Dus als je af wilt vallen, doe je er niet goed aan om zo min mogelijk calorieën tot je te nemen. Dat werkt alleen maar averechts en is ook nog eens heel slecht voor je lichaam.

Calorieën verbranden in de sportschool

De calorieën die jij tot je neemt, hebben dus gevolgen voor de gezondheid van je lichaam. Wanneer je dus veel calorieën neemt zonder dat je sport, worden de calorieën opgeslagen als lichaamsvet. Er zijn diverse manieren waarop je aan de slag kunt gaan. In de sportschool kun je met een personal trainer aan de slag om op een gezonde manier de calorieën kunt kwijtraken. Ze selecteren oefeningen en kunnen je ook een gezond eetpatroon voorstellen, waardoor je op een gezonde manier tot je ideale gewicht komt.