Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Superfoods » De veelzijdigheid van de zoete aardappel

De veelzijdigheid van de zoete aardappel

zoete aardappel

Er zijn weinig producten zo snel populair geworden als de zoete aardappel. Veel mensen eten de aardappelen meerdere keren per week. De zoete smaak is bijna een traktatie, het smaakt overal heerlijk bij en je kunt er van alles mee. Het is een ontzettend veelzijdig product. Steeds meer mensen zwichten voor het oranje goedje, en dit is niet voor niets! Na het lezen van dit artikel zet jij de zoete aardappel ook op je boodschappenlijstje.

Wat is een zoete aardappel precies?

Om meteen met de deur in huis te vallen, een zoete aardappel is geen aardappel. Het ziet er wel uit als een aardappel, maar dat terzijde. Het zijn planten die behoren tot de windefamilie, de zoete aardappelen zelf zijn eigenlijk de verdikkingen van de wortels. Hierdoor kunnen ze allerlei gekke vormen hebben. Ze groeien onder de grond en je kunt ze in verschillende kleuren krijgen. De oranje variant is de bekendste, verder zijn er ook paarse, witte en gele varianten. In Amerika zijn ze al jarenlang populair, daar kennen ze het product onder de benaming ‘yam’, een delicatesse tijdens het Thanksgivingdiner. In Nederland is de zoete aardappel gelukkig ook niet meer weg te denken uit de supermarkten.

Supergezond!

Zoete aardappelen zijn hartstikke goed voor je. Ze zitten vol vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine A en B3, 5 en 6. Ze zijn rijk aan vitamine C en allerlei mineralen als koper, mangaan en kalium. Het zijn echte superfoods, ze hebben een positieve werking op diabetes. Dit komt dankzij het adiponectinehormoon. Waarom dit zo goed helpt is nog niet bekend, maar dat het helpt is wel degelijk een feit voor velen. Zoete aardappelen zijn ontzettend goed voor je!

Er zijn ook andere effecten

Zoete aardappelen bevatten raffinose, een soort suiker die niet goed wordt verteerd in het begin van ons spijsverteringsorgaan. Eenmaal in de dikke darm aangekomen wordt het wel verteerd, hierdoor ontstaan allerlei gassen in het darmstelsel. Het resultaat is winderigheid, veel wensen hebben er last van na het eten van zoete aardappelen. De ene aardappel bevat meer van het goedje dan de andere, het kan de ene keer dus veel erger zijn dan de andere keer. Soms heb je er misschien helemaal geen last van. Gezien de heerlijke smaak van zoete aardappelen, en de gezonde voedingsstoffen die erin zitten, moet je dit maar voor lief nemen.

Binnen- en buitenlandse zoete aardappelen

Dankzij de ongekende populariteit van de zoete aardappel zijn ze ondertussen overal te krijgen. In supermarkten vind je ze in grootverpakkingen, los en ook is er vaak een biologische variant te krijgen. Waar komen al deze zoete aardappelen vandaan? De meeste soorten worden uit het buitenland gehaald. De grootste import komt uit Amerika, maar steeds meer landen kweken eigen zoete aardappelen. Ze komen vrijwel overal vandaan.

Ook in Nederland worden ze gekweekt, deze zijn voornamelijk bestemd voor de biologische markt. In de bio-winkels tref je vaak zoete aardappelen aan van Nederlandse bodem. Ze zijn gekweekt in kassen en moestuinen. In Zoetermeer is een locatie waar ze ze kweken, grote kassen vol met zoete aardappelen. Wanneer je een optie aanschaft vanuit Nederland weet je zeker dat je duurzaam bezig bent. Helaas zijn deze niet altijd te krijgen, vaak zijn ze maar een paar maanden per jaar op de markt verkrijgbaar. De rest van het jaar zul je het met de buitenlandse variant moeten doen. Natuurlijk vinden we dit dan geen probleem, we kunnen namelijk niet zonder de zoete aardappel.

Wat kun je met de zoete aardappel?

De zoete aardappel is ontzettend veelzijdig, je kunt er van alles mee! Je kunt ze zelfs rauw eten. Snijd ze in blokjes en en schep ze door een salade. Verder kun je ze schillen, raspen, je kunt er frietjes van snijden, je kunt ze pureren, en ga zo maar door. Je kunt ze koken, bakken, stoven in de oven en roosteren. Mocht je dit van plan zijn, dan is het verstandig om de schil er niet af te halen! Hierin zien namelijk de meeste vitamines. Zonde om deze ervan af te halen, je mist alle gezonde voedingsstoffen die erin zitten.

Wat kun je er nog meer mee? Je kunt er gezonde groentechips van maken. Zoete aardappel is een groente. Door de zoete aardappel in kleine plakjes te snijden kun je ze in de oven roosteren tot harde chipjes. Een heerlijke, zoete snack! Kruid de zoete aardappelen met heerlijke kruiden als komijn, paprikapoeder en peper. Je zult versteld staan van alle mogelijkheden. Een andere mogelijkheid, maak er een lekkere cake of taart van. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is zo zoet dat het heerlijk smaakt! Het is hetzelfde idee als bij een worteltaart, ook de wortel is een zoete groente.

Is de zoete aardappel een dikmaker?

Veel mensen laten de zoete aardappel voor wat het is, ze denke dat het een dikmaker is. Dit komt doordat de zoete aardappel als gewone aardappel wordt gezien, maar dat is het niet. Ze zijn wel zetmeelhoudend, het zijn de wortelen van de plant waarin veel zetmeel zit. De voedingsstoffen- en waardes van zowel de normale aardappel als de zoete variant zijn bijna hetzelfde. Toch is er wel degelijk verschil. De koolhydraten in de zoete aardappel worden langzamer verwerkt door ons lichaam, dit komt doordat er veel meer vezels in zitten. Hierdoor is het geen dikmaker.

De koolhydraten in gewone aardappelen zorgen voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Hierin zitten snelle koolhydraten en deze zorgen ervoor dat er minder vet wordt verbrand, je komt er sneller van aan. Er zit wel degelijk een groot verschil tussen de zoete- en normale aardappel. Al zien ze er nog zo hetzelfde uit, ze zijn heel verschillend. Een zoete aardappel is geen aardappel, deze les moeten velen nog leren. Heb je het product eenmaal ontdekt, dan zul je al snel merken dat je er van alles mee kunt. Het is een makkelijke groente die je overal in kunt verwerken, super handig! Haal de zoete aardappel snel in huis en ga ermee aan de slag.