Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Superfoods » Rauwe melk kopen: gezondheidsvoordelen en waar kopen

Rauwe melk kopen: gezondheidsvoordelen en waar kopen

Rauwe melk

Als er gesproken wordt over rauwe melk, dan gaat het over pure melk die niet is bewerkt. Deze melk is niet overal te koop, maar wordt bij sommige boerderijen bijvoorbeeld wel aangeboden. Het is heel belangrijk dat je weet wat rauwe melk precies is en waar je op moet letten bij de aankoop. Wij informeren je hier graag over.

Wat is het?

Het is echt waar, rauwe melk komt rechtstreeks uit een uier van de koe. Deze melk is namelijk niet bewerkt, dus niet verhit. Het is echt puur natuur en dat zorgt voor voordelen. Deze worden hieronder nader toegelicht.

Voordelen rauwe melk

Deze melk bevat een aantal voordelen:

 • Rauwe melk bevat meer natuurlijke antilichamen. Dit is beter voor je lichaam.
 • Het bevat meer eiwitten, wat ook goed is voor je lichaam.
 • Er zijn meer bacteriën aanwezig dan bij gepasteuriseerde melk, wel in een goede balans uiteraard.

De smaak

Over de smaak van rauwe melk zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden dat er echt meer smaak aan zit, het is heel puur. Maar er zit ook verschil in de rauwe melk die je koopt, het kan per boer weer anders zijn hoe dat je melk smaakt. Dit heeft te maken met de verschillende koeienrassen, maar ook met het voer wat de koeien eten.

Niet iedereen houdt van de smaak van de rauwe melk. Toch kan het goed zijn om deze melk eens te proberen. Sommige dingen moet je namelijk leren drinken. Mensen die een zuivel allergie hebben of last hebben van eczeem, zouden deze melk kunnen proberen. De supermarkt melk is diverse keren bewerkt, de rauwe melk niet. Het zou kunnen dat je hier beter op reageert en zo wel zuivel kunt nuttigen. Maar zorg er dan wel voor dat je weet hoe je de melk moet verhitten en let goed op je lichaam als je het nuttigt. Is er een reactie?

Melk wordt gemaakt door koeien.

Melk wordt gemaakt door koeien.

Gezonder of niet?

Of dat rauwe melk wel of niet gezonder is dan gewone melk, is nog niet duidelijk. Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Er zijn meer antilichamen aanwezig en ook goede bacteriën en andere belangrijke stoffen. Maar maakt het deze melk ook gezonder? Er is onderzoek gedaan naar de verschillen tussen echte rauwe melk en melk die te koop is in de supermarkt. Helaas zijn de gezondheidseffecten lastig aan te tonen. Er zijn echter wel mensen die zelf ervaren dat wanneer ze rauwe melk drinken, allergieklachten en eczeemklachten verdwijnen. De vraag is momenteel nog, is dat echt zo of is het toeval? Zolang we het niet weten, kan het wel geprobeerd worden. Er zijn meer producten op de markt die mensen wel puur (onbewerkt) kunnen nuttigen en bewerkt niet.

Ook in dit artikel over de gezondheid van rauwe melk (bron: Voedingscentrum) luidt de conclusie: “Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.”

Rauwe melk kopen

In Nederland mag je rauwe melk kopen, maar daarvoor gelden wel een aantal regels:

 • Deze melk mag alleen gekocht worden bij de boer. Hier wordt de melk namelijk ook dagelijks weer uit de uiers van de koe gehaald. Je weet hierdoor ook echt zeker dat je kunt rekenen op verse melk.
 • Je mag rauwe melk alleen kopen als deze rechtstreeks uit de melktank komt. De boer moet zich aan strenge regels houden om de melk te mogen verkopen. Dit wordt ook goed in de gaten gehouden, het gaat immers om onze gezondheid.
 • Een boer moet jou vertellen dat de melk nog verhit moet worden voordat deze gedronken kan worden. Ook kan de boer je uitleggen hoe je dat het beste kunt doen.

Bacteriën in rauwe melk

In de rauwe melk zijn ziekteverwekkende bacteriën aanwezig. Hierbij kun je denken aan Campylobacter, Salmonella en Shiga toxine-producerende Escherichia coli. Deze kunnen je erg ziek maken. Daarom moet de melk ook altijd verhit worden, voordat deze wordt geconsumeerd. Ook moet de melk altijd goed gekoeld bewaard blijven, zodat deze vers genuttigd kan worden, zonder dat je er ziek van wordt.

Tips rauwe melk kopen

Als je zelf graag rauwe melk wil kopen, is het belangrijk dat je aan een aantal dingen denkt:

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. Het is belangrijk dat je weet wat je koopt en waar je het koopt. De verkopende partij, de boer draagt ook verantwoording voor zijn product.
 • Rauwe melk kan niet in een verpakking worden gekocht. Dit is een belangrijk aandachtspunt, het moet echt uit de melktank komen bij de boer.
 • Zorg zelf dat je flessen hebt of leent bij de boer, waar je rauwe melk kunt kopen (let goed op wat voor flessen het zijn, glas is bijv. goed schoon te maken).
 • De flessen en doppen moeten altijd goed schoon worden gemaakt.
 • Koel de melk altijd goed, ook als je melk gaat kopen neem dan de koelbox mee. Thuis kan de melk dan direct in de koelkast worden geplaatst. Als je thuis melk nuttigt bij je ontbijt, schenk dan een glas in en zet de melk dan direct weer in de koelkast.
Een vers glaasje rauwe melk.

Een vers glaasje rauwe melk.

Is het een superfood?

Sommige mensen zien rauwe melk als superfood. Waarom? Omdat het de juiste vetten bevat, ook is er sprake van de juiste balans in mineralen, vitaminen en een aantal andere gezonde stoffen. De balans is bij de rauwe melk wel van belang. Het kan zo gezien worden als volwaardige voeding, de stofjes helpen elkaar. Hoe dan? Om te beginnen helpen de vetten die zich in de rauwe melk bevinden de mineralen. Mineralen kunnen vitaminen helpen om deze in je lichaam op te nemen.

Rauwe melk of toch de supermarkt melk?

Welke keuze zou je maken met bovenstaande informatie, kies je de rauwe melk van de boer of de melk uit de supermarkt? De melk die je in de supermarkt kunt kopen, is eerst bewerkt en is vaak al 5 dagen of ouder, voordat deze in de winkel wordt aangeboden. De smaak gaat hierdoor deels verloren, maar dat niet alleen, want ook de goede eigenschappen van de melk gaan door de tijd verloren.