Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Superfoods » Wat doet Maca poeder voor je lichaam?

Wat doet Maca poeder voor je lichaam?

Maca poeder

Maca is een knolgewas uit de kruisbloemfamilie, net als de radijs. Het groeit in Peru en valt onder de categorie ‘Superfoods‘. Dit komt dankzij het positieve effect dat het heeft op je lichaam. Maca zorgt voor balans, het reguleert je hormoonspiegel, bloedsuikerspiegel en ook heeft het een positief effect op je bloeddruk. Daarnaast is het ook nog heel lekker, je kunt het verwerken in je maaltijden. Ben je fan van superfoods en zoek je meer balans in je lichaam en geest? Dan is Maca poeder een aanrader.

Wat is Maca poeder?

Zowel we reeds hebben vermeld is de Maca een knolgewas uit Peru. De wetenschappelijke benaming is Lepidium Meyenii. Het deel dat wordt verwerkt is de wortel. Na het oogsten van de plant wordt de wortel gekookt en gedroogd. Hierna wordt het vermalen in een poeder met een rode, paarse of zwarte kleur. In Peru wordt het product al meer dan 2000 jaar lang verbouwd, de Inca’s geloofden al in de kracht van het poeder.

De maca knol, waarvan het maca poeder gemaakt wordt.

De voordelen van het Maca poeder worden al lang gewaardeerd door de Peruanen, nu gelooft ook de rest van de wereld in het product. Je kunt het krijgen als vloeistof, pil of in poedervorm. Het poeder is ideaal doordat je het eenvoudig in je maaltijden kunt verwerken. Je neemt het als voedingssupplement, en net als alle supplementen moet je hier voorzichtig mee omgaan. Teveel is nooit goed. Twee eetlepels van het goedje per dag is genoeg om de effecten ervan te ervaren. Als je er meer van neemt kan het negatieve gevolgen hebben voor je balans. Je hormoonhuishouding raakt in de war en dit zul je al snel merken. Op dit moment moet je direct stoppen met het nemen van Maca poeder. Ga er dus verstandig mee om, neem superfoods altijd met mate.

Wat zijn de effecten van Maca?

In Maca zitten allerlei vitamines en mineralen. Je krijgt vitamine B1, B2, C en E binnen en mineralen als kalium, natrium, magnesium en koper. Dit is maar een klein deel van het complete mineralen-pakket, er zit nog veel meer goeds in Maca. Het heeft ontzettend hoge voedingswaarden. Er zitten vetzuren in die helpen bij de ondersteuning van je weerstand en er zitten moleculen in die je gezondheid bevorderen.

De reden dat Maca zo populair is zijn de adaptogenen. Deze stoffen hebben een regulerend, gezond effect op je lichaam. Het zorgt voor balans. Een te hoge bloeddruk wordt aangepakt, de suikerspiegel wordt verlaagd wanneer dit nodig is en ook je hormoonspiegel wordt in balans gebracht. Veel mensen voelen zich er een stuk beter door. Een goede balans in het lichaam zorgt voor een goede balans in de geest, je ervaart minder stress en onrust.

Veel vrouwen in de menopauze hebben veel baat bij het product. Ze ervaren vaak heftige wisselingen in de hormoonhuishouding en ze krijgen dit weer in balans dankzij het Maca poeder. De vervelende ervaringen die bij de menopauze horen worden hiermee succesvol bestreden.

Hoe gebruik je Maca?

Je kunt Maca poeder op verschillende manieren gebruiken. Neem in ieder geval niet meer dan twee eetlepels per dag, dit is niet goed voor je. Als je het dagelijks gebruikt kun je beter een dagje in de maand overslaan, hiermee verbeter je het effect en raakt je lichaam niet gewend aan het poeder. Er zit een heerlijke smaak aan. Gooi het in je gezonde smoothies, sappen en in de notenmelk. Combineer het met rauwe cacao, ook een superfood, je zult merken dat dit een bijzondere smaak geeft.

Je kunt het verwerken in salades, complete maaltijden en in je yoghurt. Je kunt het vrijwel overal bij voegen. Door het poeder bij een warme maaltijd of drank te voegen gaan de werkende stoffen verloren, dit moet je absoluut niet doen. Je went al snel aan de bijzondere smaak en je zult het heerlijk vinden. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jij het lekkerst vindt. De meeste mensen nemen het poeder bij de smoothies, sapjes en shakes.

Andere voordelen van Maca poeder

Er worden nog veel meer voordelen genoemd bij het gebruik van het poeder, maar deze zijn niet bewezen. Toch zijn ze wel degelijk de moeite om te noemen, deze voordelen zijn namelijk al genoemd in de tijd van de Inca’s en ze worden nog steeds ervaren. Zo zou het Maca poeder zorgen voor verbetering van de seksuele functies. Het vergoot je libido en uithoudingsvermogen. Staat je liefdesleven even op een laag pitje? Haal het dan zeker in huis. Het kan zelfs zijn dat de vruchtbaarheid wordt bevorderd, maar ook dit is geen bewezen feit.

Meer energie

Het kan zomaar zijn dat je energie al binnen enkele dagen toeneemt. Ook je conditie kan erop vooruit gaan. Sporters nemen het product om beter te kunnen presteren, energie en uithoudingsvermogen zijn hierbij nodig. Voel je jezelf vaak lui en moe? Heb je het idee dat je geen energie hebt om je dagen te vullen? Probeer dan zeker het Maca poeder een keer uit, misschien kan het je helpen.

Ook bij huidproblemen wordt Maca aangeraden. Het zou helpen bij het bestrijden van acne en andere onzuiverheden van de huid. Het vermindert overgevoeligheid van je huid en je kunt beter tegen kou en warmte. Voortaan geen schrale, rode huid meer in de koude wintermaanden. Maca zou dit tegen kunnen gaan. Misschien geeft het bij jou niet de gewenste resultaten, maar je kunt het in ieder geval proberen!

Verbeter je humeur

Maca werkt balancerend, dit heeft effect op je humeur. Heb je stemmingswisselingen, ervaar je vaak angstige momenten, heb je veel stress of voel je je depressief? Maca kan je ook hierbij helpen, dat is tenminste wat wordt beweerd. Houd in je achterhoofd dat deze effecten niet wetenschappelijk bewezen zijn, de verhalen komen puur uit ervaringen van mensen die het product hebben genomen. Het zou zowel fysiek als metaal veel voordelen met zich meebrengen.

Ben je benieuwd naar de resultaten? Probeer het dan zelf een keertje uit! Wie weet heeft het een supergoed effect op je lichaam en geest, het is niet voor niets een ‘Superfood’. Maca poeder brengt de balans in je lichaam terug.

Waar kun je maca poeder kopen?

Maca poeder valt onder de Superfoods en is tegenwoordig vlot beschikbaar. Als je op de link klikt, kom je terecht bij topvitamins.nl, één van de betere aanbieders.