Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Knoflook: de grenzeloze gezondheidsvoordelen

Knoflook: de grenzeloze gezondheidsvoordelen

knoflook

Knoflook is bezig aan een ware opmars. Steeds meer recepten bevatten een teentje van deze plant en internet staat bol met de vele gezondheidsvoordelen die knoflook rijk is. Hoe gezond is knoflook echt en op welke manieren kun je knoflook bereiden? Hier lees je wat er nu precies in knoflook zit, vind je alle voordelen op een rijtje en misschien ontdek je wel een nieuwe manier om deze plant te bereiden in een van je favoriete gerechten! Knoflook is het ontdekken zeker waard, want deze eeuwenoude plant wordt als sinds jaar en dag over de hele wereld gebruikt.

Hoe het allemaal begon

Zoals je al weet is knoflook dus een plant. Wat je misschien nog niet wist is dat knoflook uit dezelfde plantenfamilie stamt als ui en bieslook. Knoflook komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en is door de jaren heen steeds populairder geworden in Europa. Vermoedelijk is knoflook ontdekt dankzij handelsroutes door Centraal Azië en dus meegenomen om verspreid te worden over de hele wereld. In het begin van de 20ste eeuw begon knoflook ook te integreren in de Nederlandse keuken. Knoflook wordt vooral gebruikt als smaakmaker, maar behalve de smaak er zijn ook een heleboel andere voordelen die knoflook met zich meebracht.

De groei en bloei van knoflook

De plant knoflook groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een stengel met bladeren en zelfs een bloem. Deze bloem wordt tijdens het kweken van de bollen snel verwijderd zodat alle voeding naar de bol gaat. Om nieuwe bollen te kweken hoef je maar één teen knoflook in de grond te plaatsen, hieruit groeit een hele nieuwe bol. Er zijn een heleboel verschillende soorten knoflook die een andere smaak of een ietwat anders uiterlijk hebben. Knoflook is rijk aan een aantal vitamines en mineralen. Daarnaast bevat deze plant ook enkele vezels.

knoflook
Verse knoflook uit Nederland

De inhoud van knoflook uitgelegd

Het is wetenschappelijk bewezen en meerdere malen onderbouwd dat knoflook een heleboel voordelen heeft voor de gezondheid. Zo bevat de plant niet alleen vitamines en mineralen, maar heeft het nog tal van gunstige effecten op ons lichaam. Om te beginnen zijn er amper calorieën te vinden in knoflook. En hoewel we deze nodig hebben om energie uit te halen, zijn er genoeg andere voedingsmiddelen waar wel calorieën inzitten. Daarnaast zitten de volgende vitamines en mineralen in knoflook: vitamine B1, B6 en C en de mineralen calcium, fosfor, koper, mangaan en seleen. Wat doen deze vitamines in het lichaam?

De vitamines in knoflook

Vitamine B1 komt voor in knoflook en wordt ook wel thiamine genoemd. Deze vitamine is in water oplosbaar en dat betekent dat het dagelijks aangevuld moet worden omdat het lichaam deze minder lang kan vasthouden. Vitamine B1 is nauw betrokken bij de energievoorziening van het lichaam. Het maakt namelijk energie vrij uit koolhydraten. Thiamine heeft ook een gunstig effect op de hartspieren en het zenuwstelsel. Ook vitamine B6 is in water oplosbaar en deze vitamine speelt een rol in de spijsvertering en de weerstand maar helpt ook bij de aanmaak van rode bloedcellen en de afbraak en opbouw van aminozuren.

Onmisbaar: vitamine C

Tot slot zit er ook vitamine C in knoflook. Vitamine C is net als B1 en B6 in water oplosbaar. Deze vitamine is een van de meest bekende vitamines, en dit komt door het het, het als vitamine E, een antioxidant is. Vitamine C bestrijdt dus vrije radicalen in het lichaam die ziektes zoals kanker kunnen veroorzaken. Deze vitamine is dus van groot belang voor de weerstand. Ook zorgt het voor een goed werkend zenuwstelsel, gezonde botten, tanden en een sterke huid.

De belangrijke werking van mineralen

Net als vitamines zijn mineralen van groot belang voor het lichaam. Hoewel ons lichaam hier niet veel van nodig heeft is het toch belangrijk om een bepaalde hoeveelheid per dag binnen te krijgen. Het mineraal calcium is bijvoorbeeld van groot belang voor sterke botten en tanden. Fosfor werkt nauw samen met calcium en is ook mede verantwoordelijk voor de botten, maar ook voor de energiestofwisseling in het lichaam. Ook het mineraal mangaan is hier bij betrokken, doordat het onderdeel is van enzymen die dit proces mogelijk maken. Koper is onder andere betrokken bij de aanmaak van bindweefsel en seleen zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft werken.

Dit zijn de overige gezondheidsvoordelen

De werking van vitamines en mineralen weten we, maar wat zijn de concrete gezondheidsvoordelen die knoflook met zich meebrengt? Knoflook draagt bij aan de gezondheid van de botten, dit komt door de mineralen calcium en fosfor. Daarnaast is bewezen dat (bij een hoge dosis) knoflook helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Ook heeft het een gunstig effect op het cholesterolniveau: zo lijkt knoflook het LDL-cholesterol te verlagen. Ziektes als verkoudheid zouden kunnen worden bestreden, doordat een dagelijkse dosis knoflook het immuunsysteem een oppepper geeft. Tevens zou knoflook sportprestaties kunnen verbeteren en werken de antioxidanten in deze plant de vorming van dementie tegen.

De bereiding van knoflook

Er zijn tal van manieren waarop je knoflook kunt bereiden. Zo kun je een knoflookteen snijden, persen, en hakken. Je begint met het pellen van de knoflook. Er zit een doorzichtig vliesje over de teen, die je eerst moet verwijderen voor je deze gaat snijden. Wanneer je gebruik maakt van een knoflookpers, zal dit vliesje vanzelf verwijderd worden. Na het pellen heb je de mogelijkheid om een teentje knoflook te snijden, te hakken of te persen. Met een knoflookpers zul je merk dat je gemakkelijk en snel klaar bent. Een nadeel kan wel zijn dat je de knoflook niet optimaal benut omdat er stukjes achterblijven in de pers.

Hakken of snijden

Na het pellen kun je er echter ook voor kiezen om de knoflook zelf te snijden. Wil je de knoflook fijn snijden? Dan snijd je het knoflookteentje in de lengte doormidden. Vervolgens snijdt je de teen ook overdwars. Om je knoflook zo fijn mogelijk te snijden kun je met een keukenmes nog wat extra keer met het mes over de gesneden knoflook hakken.

Waar kopen?

Maca poeder valt onder de Superfoods en is tegenwoordig vlot beschikbaar. Als je op de link klikt, kom je terecht bij topvitamins.nl, één van de betere aanbieders (zoeken op “garlic”).

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: