Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Gember: een eeuwenoud middeltje

Gember: een eeuwenoud middeltje

Gember

Op bijna iedere blog die gerelateerd is aan afslanken lees je vol enthousiasme over een heel speciaal en alom geprezen product: gember. Niemand raakt uitgepraat over de eindeloze werking van deze specerij en de tientallen voordelen die gebruik hiervan met zich meebrengt. Hier lees je wat gember eigenlijk is, waar het vandaan komt, wat er allemaal in zit en als meest belangrijke: wat zijn dan al die voordelen van gember? Daarnaast vind je hier ook manieren waarop je gember in je eten en drinken kunt gebruiken, zodat je zelf de voordelen van deze bijzondere specerij kunt ervaren.

Wat is gember en waar groeit het?

Gember is een specerij met een vrij scherpe smaak. Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. De wortelstok is een ondergrondse stengel die weer uit kan groeien tot een nieuwe plant. Gember wordt vooral gebruikt als smaakmaker in eten en dit wordt veelvuldig gebruikt in de Indonesische keuken zoals bij Babi Pangang en Babi Ketjap. Er bestaat ook gemberbier en andere dranken waar gember in is gebruikt maar deze specerij kan ook worden gesneden en worden toegevoegd aan de thee. Door het gebruik van gember in verschillende producten is het de meest geconsumeerde specerij ter wereld.

Gember
De gember schil is niet lekker. Deze kun je eenvoudig verwijderen door een dunschiller te gebruiken.

De onbekende geboorteplaats van een bijzondere specerij

De gemberplant werd voor het eerst gesignaleerd in India, maar wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen waar de gemberplant vandaan komt. Vanuit India is de plant meegenomen naar andere delen van de wereld. Al vele eeuwen is gember een veelgebruikte specerij, en zelfs voor de Middeleeuwen was de plant al bekend in Europa, dankzij de Arabieren. Die gebruikten de specerij al langer voor dranken tegen menstruatiepijn. Over de hele wereld werd gember gebruikt tegen allerlei kwalen zoals tegen snurken, zeeziekte maar ook voor het stimuleren van de bloedcirculatie, een goede werking van de spijsvertering en nog veel meer.

Dit zijn de stoffen die je terugvindt in gember

Wat zit er precies in gember? Welke actieve stoffen zorgen ervoor dat deze specerij al sinds mensenheugenis zo populair is? Gember bevat een aantal belangrijke stoffen: gingerol, lineol, borneol, zingibain, zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol. Deze moeilijke namen zijn stuk voor stuk chemische verbindingen die terug zijn te vinden in gember. Enkele van deze stoffen hebben naar verluid een medicinale werking. Ook bevat deze specerij vitamine B6 en enkele bekende mineralen, namelijk magnesium, kalium, koper en mangaan. Wat doen deze chemische verbindingen precies in het lichaam en waar staan de mineralen en vitamine B6 om bekend?

Mineralen in gember: magnesium en kalium

Magnesium en kalium zijn twee zeer belangrijke mineralen. Ze spelen een grote rol bij diverse processen in het lichaam en zijn dus in feite onmisbaar. Magnesium is onder andere cruciaal bij de deling van cellen, het produceert hier namelijk eiwitten voor die het lichaam nodig heeft om de groei, deling en ontwikkeling van cellen mogelijk te maken. Daarnaast worden impulsen van zenuwbanen geleid met behulp van magnesium en worden de botten en spieren gevormd , mede door de aanwezigheid van magnesium. Kalium is samen met natrium en chloride betrokken bij de vochtbalans in je lichaam, maar het zorgt ook voor een goede bloeddruk.

Mineralen in gember: koper en mangaan

Koper is geen mineraal maar wordt gezien als een spoorelement van mineralen. Dit betekent dat een mens maar heel weinig koper nodig heeft, maar toch iets binnen moet krijgen. Koper speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten. Daarnaast werkt het afweersysteem mede dankzij koper naar behoren en werkt ook de bloedstolling goed. Het mineraal mangaan bevindt zich in enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij de levering van energie voor de energiestofwisseling. Ook andere processen in het lichaam hebben energie nodig. Mangaan is ook belangrijk voor het behoud van sterke botten.

Vitamine B6

Gember bevat ook vitamine B6. Deze vitamine is belangrijk voor de spijsvertering, de weerstand, deze vitamine helpt ook bij de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een belangrijke rol bij de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

Gember combineert heel goed met citroen
Gember combineert heel goed met citroen

Voordelen van gember bij hoofdpijn en migraine

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen die gember met zich meebrengt? Dankzij de stof zingibain, de chemische verbinding in gember, krijg je een goed werkende spijsvertering en worden de calorieën goed verbrand. Daarnaast haal je meer bouwstenen uit je voeding. Ook kan gember goed werken als antioxidant. Het kan ontspannend werken, maar ook stimulerend en ongiftigend. Gember is hierom een goede hulp bij verkoudheid, vermoeidheid maar ook koorts, hoofdpijn, menstruatieklachten, misselijkheid en veel andere klachten. Experimenten tonen ook aan dat gember de klachten van migraine effectief verminderd. Door de invloed van gember op het zenuwstelsel kan deze specerij ook uitkomst bieden bij epilepsie.

De onbewezen voordelen van gember

Er zijn nog meer voordelen van gember die echter niet altijd bewezen zijn. Zo zou gember helpen bij stimulatie van de eetlust. Gember kan bij een trage spijsvertering een stimulans zijn om meer eetlust te creëren. Hierdoor produceert je lichaam meer spijsverteringssappen voor een optimale vertering van het voedsel. Ook wordt gember veel aangeprezen als middel om af te vallen. Gember zou fungeren als vetverbrander door het lijf aan te spreken op gebruik van de vetreserves. Hierdoor gaat je lichaam vet verbanden uit de voorraad. Ook geeft deze specerij een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel gaat eten en dus van ongezonde snacks afblijft.

Zo kun je deze specerij gebruiken

De meest bekende manier om gember toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon is door wat schijfjes af te snijden en toe te voegen aan je thee. Er bestaat ook kant en klare gemberthee die je in de winkel kunt kopen. Daarnaast zijn er tal van lekkere en gezonde gerechten waar gember aan is toegevoegd. Je kunt ook zelf creatief zijn met gember en het toevoegen aan de soep of een salade. Gember kun je in plakjes snijden, maar je kunt het ook raspen. Hoewel niet alle voordelen van gember bevestigd noch ontkend zijn, is het duidelijk dat deze specerij een aanwinst is voor iedere eetpatroon. Door de vele stoffen en mineralen die het bevat kun je gember met een gerust hard tot je nemen.

Meer lezen over de geneeskracht van gember? Lees dit artikel op kruidenwijs.be

Waar kopen?

Maca poeder valt onder de Superfoods en is tegenwoordig vlot beschikbaar. Als je op de link klikt, kom je terecht bij topvitamins.nl, één van de betere aanbieders.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: