Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Oliën » Wat zijn de gezondheidsvoordelen van arachideolie?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van arachideolie?

Is arachideolie gezond?

Steeds meer mensen maken gebruik van verschillende soorten olie, arachideolie is daar een voorbeeld van. Terecht wordt dan ook de vraag gesteld of arachideolie gezond is. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is arachideolie?

Arachideolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pinda’s. Deze olie komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt de laatste tijd steeds meer gebruikt in Europa. Vanwege zijn oorsprong is het op culinair vlak de ideale olie om Aziatische gerechten te bereiden. De arachideolie die in België en Nederland wordt verkocht, komt voornamelijk uit Senegal, Argentinië en de Verenigde Staten. Let wel op, als je een pinda-allergie hebt, moet je deze olie vermijden.

De voedingswaarde van arachideolie per 100 gram is 879 energie (kcal). Een andere naam voor arachideolie is pindaolie; de olie heeft hierdoor een wat nootachtige smaak. De olie is geel van kleur en heeft een zoete smaak. Het kan ook zijn dat de olie wat lichter is van kleur met een neutrale smaak. Is dat het geval dan wil dat zeggen dat de arachideolie bewerkt is. De olie wordt uit de pinda’s geperst en bevat veel vitamine B3. Vitamine B3 is belangrijk voor de werking van je zenuwstelsel, maar ook voor je spijsvertering en voor de bloedsomloop. De olie bevat ook vitamine E en zink (dit is nodig voor een goede werking van je immuunsysteem).

Is arachideolie gezond?

Arachideolie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetten en past daarmee prima binnen een gezond dieet. Ter vergelijking: olijfolie bestaat voor 73% uit onverzadigde vetten, ze liggen dus niet heel ver uit elkaar, maar arachideolie scoort licht beter. De onverzadigde vetten bestaan zowel uit omega 3 als omega 6 vetzuren die allebei voordelig zijn voor de vethuishouding van je lichaam. Hieronder de vetsamenstelling van arachideolie per 100 gram:

vetten in arachideolie

Je vindt in arachideolie het meest omega 6 vetzuren dat o.a. goed is voor hart- en bloedvaten, maar ook voor een goede cholesterol en voor de bloedstolling. Omega 3 draagt bij aan het reparatieproces van je cellen, je hebt hierdoor een lagere kans op kanker, ontstekingen worden geremd, het kan de bloeddruk verlagen en het draagt bij aan een gezond(er) hart.  In de olie is met name omega 6 aanwezig, die goed is voor hart- en bloedvaten. Ook kunnen deze zuren je afweersysteem versterken en je hersenfuncties ondersteunen. Overconsumptie van vetzuren is niet aangeraden, maar gezien arachideolie meestal gebruikt wordt als vetstof om gerechten te maken is dit normaal gezien “onder controle”.

Niet te heet: geen rook!

Wanneer je olie gebruikt om te bakken, moet die heet genoeg zijn om het vlees dicht te schroeien. Meervoudig onverzadigde vetten zoals Omega 3 en 6mogen echter niet te heet worden, want dan komen giftige stoffen vrij. Zodra je damp of rook ziet komen uit de arachideolie, zit je eigenlijk al te ver. Door de verbranding komen verkeerde stoffen vrij.

Waarvoor gebruik je arachideolie?

Je kunt arachideolie gebruiken voor verschillende dingen. Maar wat zijn de opties?

  • Meestal wordt arachideolie gebruikt om voedsel te bakken en een zachte smaak te behouden. Je hoeft er hierbij namelijk niet bang voor te zijn dat de sterke smaak gaat overheersen. Het kan ook gebruikt worden als basis van marinade.
  • Arachideolie kan heel goed gebruikt worden bij het wokken of bakken, zeker bij Aziatische gerechten.

Het is belangrijk de olie te combineren met bijvoorbeeld vette vis of lijnzaad. De olie wordt vaak gebruikt omdat deze een zachte smaak heeft. De smaak slaat nauwelijks over naar het gerecht dat je hebt bereid. Een ander voordeel is dat de olie ook goed verhit kan worden, voordat er schadelijke stoffen vrijkomen. Je kunt de olie zonder problemen verhitten tot maximaal 160 graden. Genoeg mogelijkheden dus om zelf de olie te nuttigen en wat lekkers te bereiden.

Doppinda's in een schaaltje

Doppinda’s in een schaaltje

Je eigen arachideolie maken

Wist je dat jij arachideolie ook zelf kunt maken? Het enige wat je hoeft te doen is olie uit pinda’s halen. Hoe ga je dat doen?

  • Je pakt een bakje pinda’s.
  • Je gaat de pinda’s pureren met warm water.
  • Vervolgens zet je de pasta die je er dan ontstaat 24 uur in de koelkast. Let er op dat je alles goed afdekt.
  • Na een tijdje drijft de arachideolie vanzelf bovenop de massa.

Pinda’s die je over hebt kun je gebruiken om bijvoorbeeld pindakaas te gebruiken. Het is leuk om dit eens zelf klaar te maken en je weet zo ook precies wat je eet! Het wordt steeds belangrijker gevonden om het eten puur te houden, om precies te weten wat je eet, zonder allerlei vage toevoegingen. Houd de etiketten op je eten maar een tijdje in de gaten en lees deze aandachtig. Weet jij wat er allemaal in het product zit? Begrijp jij alle tekst? Tijd voor verandering! Neem wat je eet zelf in de hand (figuurlijk bedoeld) en maak steeds vaker zelf je eten van verse en eerlijke producten. Je zult er even aan moeten wennen en ja, het kost tijd, maar je gezondheid is dat meer dan waard. Samen koken, of een kookclubje? Ook in dat geval kun je prima van alles uit gaan proberen en elkaar daarin stimuleren, zodat jij en je kookmaatjes precies weten wat ze eten. Dit zal niet in één dag worden gerealiseerd, maar maak er alvast een begin mee. Je zult erdoor enthousiast worden en steeds meer gaan ontdekken over de mogelijkheden om gezonder te eten. Een mooie weg om samen met andere geïnteresseerden te bewandelen.

Meer lezen