Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » De voordelen van groentesap

De voordelen van groentesap

voordelen van groentesap

Groentesap kan een waardevolle aanvulling op een verantwoord dieet zijn. Ontdek hier wat groentesap zo gezond maakt en hoe het je gezondheid ondersteund.

Wat is het?

Groentesap is zoals de naam al doet vermoed het sap van groenten. Vrijwel iedere groentesoort is geschikt om er sap van te maken. Groentesap hoeft nauwelijks verteerd te worden waardoor het geen belasting vormt voor het spijsverteringsysteem. Hierdoor kan je vrijwel iedere groentesoort gebruik voor groentesap.

Om groentesap te verkrijgen wordt het vocht uit groenten geperst. Dit gebeurt met zgn. cold press technieken. Bij deze techniek wordt het vocht uit groente geperst zonder dat de groente door wrijving verhit wordt. Doordat het sap koud blijft tijdens de bereiding blijven de vitaminen en antioxidanten optimaal bewaard.

Groentesap wordt onverdund verkocht. Dit betekend dat er geen water aan de groentesap is toegevoegd. Het is altijd het pure vocht wat afkomstig is van groenten. Groentesap kan wel verdund zijn met vruchtensap. Dit wordt niet gedaan om het goedkoper te maken maar om er een betere smaak aan te geven. Bepaalde groentesoorten kunnen vrij bitter van smaak zijn. Het is dan lekkerder als er wat vruchtensap aan toegevoegd is zodat het wat zoeter is en de bittere smaak wordt gemaskeerd.

Zelf maken of kopen?

Je kunt groentesap zelf maken of kopen. Wil je het zelf maken dan heb je een slowjuicer nodig. Een slowjuicer zorgt ervoor dat het sap uit groenten wordt gewrongen zonder dat het warm wordt. Het sap wordt apart van de pulp (de vezels) opgevangen zodat je een mooi glad sapje krijgt. Een nadeel van zelf groentesap maken is dat je een slowjuicer moet aanschaffen, wat een behoorlijke investering is. Een ander nadeel is dat het vrij veel tijd kost om zelf sapjes te maken. Het voordeel is dat de sapjes goedkoper zijn en dat je zelf precies kunt bepalen welke groentesoorten in je sapjes gaan.

Je kunt groentesap ook kopen. Dit kan niet bij de supermarkt maar wel bij webshops van sapjes bedrijven. Koop je groentesap online dan wordt het in kleine flesjes geleverd. Omdat er geen conserveermiddelen in de sapjes zitten, voor de houdbaarheid, worden ze ingevroren geleverd. Je kunt ze dan in de vriezer bewaren totdat je ze wilt drinken. De kleine flesjes zijn handig in het gebruik; ze bevatten precies één dagelijks portie groentesap.

Een nadeel van groentesap kant-en-klaar kopen is dat je per sapje iets duurder uit zal zijn dan als je het zelf maakt. Het voordeel is dat het je geen tijd kost en dat de sapjes bestaan uit een mixtuur van verschillende groentesapsoorten. Zo krijg je met één portie groentesap allerlei verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen.

De gezondheidsvoordelen

Groentesapjes drink je om je gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Eén portie (een flesje) bevat het sap van 250 gram groenten. Je krijgt door met het drinken van één flesje groentesap net zoveel vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen als je krijgt door het eten van 250 gram groenten. Het mooie hiervan is dat de voedingsstoffen beter opgenomen worden. Dit komt omdat je de voedingsstoffen in vloeibare vorm tot je neemt. Ze zijn tussen de vezels vandaan geperst dankzij de slow press technieken. De voedingsstoffen kunnen direct in de dunne darm geabsorbeerd worden zonder dat er eerst groente verteerd moet worden. Zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen heeft dit grote voordelen.

Groentesap is erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Het is nog rijker in mineralen en spoorelementen dan vruchtensap omdat groenten deze aan de bodem onttrekken waarop ze groeien.

Eén van de vitaminen in groentesap is vitamine C. Vitamine C heeft de werking van een antioxidant en is betrokken bij de opname van ijzer, de vorming van het bindweefsel en de werking van het immuunsysteem. Vitamine C is een in wateroplosbare vitamine. Indien je groente kookt dan kan wel tot 50% van de vitamine C oplossen in het kookwater. Bij het maken van groentesap blijft al de vitamine C bewaard omdat deze niet verhit wordt. Omdat je lichaam vitamine C niet goed kan opslaan is het belangrijk om dagelijks vitamine C te eten.

Een mineraal waar groentesap rijk aan is, is kalium. Kalium is belangrijk voor de bloeddruk. De bloeddruk wordt gereguleerd door een balans tussen natrium en kalium. Bij veel mensen is deze balans niet optimaal. Dit komt omdat er in veel voedingsmiddelen natrium (zout) zit. Door het eten van te veel zout wordt de bloeddruk te hoog. Kalium biedt hier tegengewicht aan en helpt bij het verkrijgen van een goede bloeddruk. Indien je bloeddruk te hoog is dan is een het een goede strategie om minder zout te gaan eten en meer kalium. Kalium zit vooral in groenten maar ook in noten, zuivel, brood, fruit, aardappelen, vis en vlees.

Is je bloeddruk te hoog? Dan zijn groentesapjes waarin rode bieten zit extra nuttig. Rode bieten zijn rijk aan nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Hierdoor kan het bloed makkelijker door de vaten stromen waardoor het hart minder krachtig hoeft te pompen, waardoor de bloeddruk afneemt. Het bloeddrukverlagende effect van rode bieten is al een paar uur na consumptie duidelijk meetbaar.

Een ander mineraal wat in groentesap zit is zink. Zink is samen met vitamine C belangrijk voor een gezond en sterk immuunsysteem.

Groentesap is ook rijk aan magnesium. Magnesium is één van de belangrijkste mineralen; het is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen. Dit mineraal is belangrijk voor de vochtbalans en hydratatie. Zeker voor sporters is het goed om voldoende magnesium binnen te krijgen omdat veel mineralen verloren gaan door het zweten. Door het drinken van groentesapjes kan de vochtbalans hersteld worden.