Meteen naar de inhoud
Home » Sporten » Zwemmen is goed voor de gezondheid

Zwemmen is goed voor de gezondheid

Man zwemt in een wedstrijdbad

Zwemmen is erg goed voor je gezondheid, maar waarom? Welke invloed heeft zwemmen op je lichaam? Welke soorten van zwemmen bestaan er en wat kun je met zwemmen bereiken? Deze en andere vragen worden hier beantwoord.

Zwemmen en je lichaam

Sommige mensen zien zwemmen als pure ontspanning, anderen doen het niet graag. Toch is zwemmen zeer gezond! Je verbrandt calorieën, je houdt je spieren soepel en je verbetert je conditie. Dat gebeurt echter ook door andere manieren van bewegen en sporten. Wat is nu juist de reden dat zwemmen zo gezond voor je is?

 • Stijve spieren kunnen beter functioneren in warm water. Spieren zullen ontspannen als je beweegt in het water.
 • Het zorgt voor een geestelijke ontspanning.
 • Zwemmen is goed voor je hart en longen.

Door te zwemmen zul je merken dat je lichaam soepeler aan gaat voelen. Je spieren en gewrichten kunnen zich helemaal ontspannen in het water. Ook wordt jouw ademcapaciteit groter. Je kunt door vaker te zwemmen ook langere afstanden afleggen, omdat je algehele conditie verbetert.

Zwemmen en reuma

Voor mensen met reuma is zwemmen een hele goede keuze. De spieren zullen na een kwartier beter ontspannen en je voelt je ook meer ontspannen. Het kan zelfs de pijn verlichten. Zwemmen wordt gezien als een onbelaste manier om te bewegen. Je beweegt gelijkmatig en zonder schokken. Als je reuma hebt is sporten een goede manier om jezelf en je spieren te laten ontspannen (dit kan eventueel onder begeleiding).

Stress en zwemmen

Mensen die veel stress ervaren kunnen ook gaan zwemmen. Je voelt je na het zwemmen totaal ontspannen. Ook kan het verlichting geven bij rugklachten. Veel mensen zijn de hele dag druk bezig en hebben nauwelijks tijd om even te ontspannen. Alleen maar verplichtingen en geen moment om even je hoofd leeg te maken. Doordat we het vaak te druk hebben zijn we gespannen aan het werk en de spieren kunnen door de houding niet goed meer ontspannen. Het is belangrijk dat je tijd neemt om te ontspannen, door te zwemmen kun je je hoofd leegmaken en ook je spieren (en eigenlijk je hele lichaam) ontspannen. Door een kwartier in warm water te liggen kunnen de spieren al ontspannen.

Soorten zwemmen

Bij de watersport zwemmen beweeg je je armen en benen en zo beweeg je je voort in het water. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in recreatiezwemmen en wedstrijdzwemmen. Als de keuze wordt gemaakt voor wedstrijdzwemmen, dan wordt dit geoefend in een 25 meter bad voor de korte baan en voor de lange baan wordt een 50 meter bad gebruikt. Je hebt verschillende slagen om je in het water voort te bewegen zoals de rugslag, de vlinderslag, de schoolslag en de borstcrawl. Er bestaan verschillende soorten als het over zwemmen gaat:

 • Wedstrijdzwemmen
 • Waterpolo
 • Schoonspringen
 • Kunstzwemmen
 • Reddend zwemmen
 • Snorkelen
Deze fanatieke vrouw zwemt in een meer.

Deze fanatieke vrouw zwemt in een meer.

Doelen met zwemmen

Met welk doel ga je zwemmen? Het kan zijn dat je het gewoon leuk vindt om regelmatig baantjes te zwemmen, zoals anderen een paar keer per week gaan hardlopen. Er kan echter ook een achterliggende gedachte zijn waarom je gaat zwemmen, zoals afvallen, conditie opbouwen of om even pijnvrij te zijn bij een chronische aandoening bijvoorbeeld reuma. We leggen je hier meer uit over de mogelijke doelen:

 • Zwemmen voor de spieren: Als je regelmatig last hebt van spierpijn is het goed dat je er wat aan gaat doen. Zwemmen is een goede keuze en kan de spierpijn verminderen. Je hebt in het water namelijk geen last van zwaartekracht en van schokbelasting. Spieren kunnen zich beter ontspannen. Je gebruikt alle spieren intensief en bouwt zo spiermassa op.
 • Afvallen, dit kan ook een doel zijn om te gaan zwemmen. Je verbrandt namelijk koolhydraten, maar ook de overtollige vetten worden aangepakt. Je kunt een gezond gewicht bereiken door regelmatig te zwemmen.
 • Conditie verbeteren middels zwemmen. De ademcapaciteit wordt groter als je langer gaat zwemmen. Zo kun je dus naarmate je vaker zwemt een langere afstand afleggen. Het is belangrijk dat je het wel rustig op gaat bouwen.
 • Ontspanning, daarvoor is zwemmen een hele goede keuze. Het is een rustige sport en je spieren kunnen al heel snel ontspannen.

Leren zwemmen

Veel kinderen krijgen al heel erg jong te maken met zwemmen: baby zwemmen en peuter zwemmen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je kinderen te laten wennen aan het water. Maak kinderen al jong watervrij! Het is belangrijk dat kinderen zichzelf in het water kunnen redden, wanneer ze per ongeluk in het water (een sloot, een vijver) vallen tijdens het spelen bijvoorbeeld. Een kind dat watervrij is zal minder snel in paniek raken. Als er op motorisch gebied gekeken wordt, dan zijn kinderen vanaf vijf jaar in staat om te leren zwemmen. Zwemmen is in Nederland bijvoorbeeld heel belangrijk, er is namelijk veel water aanwezig. Het is belangrijk dat kinderen zich kunnen redden. Wat weten we over de zwemvaardigheden?

 • In totaal behaalt 94% van de Nederlandse kinderen in één keer het zwemdiploma.
 • Schoolzwemmen wordt door steeds minder scholen aangeboden, zodat de ouders zelf met hun kinderen naar het zwembad moeten gaan waar hun kinderen zwemles kunnen krijgen.
 • Er wordt door de gemeente vaak bezuinigd op zwemactiviteiten.

Zwemslagen

Er bestaan verschillende zwemslagen:

 • Schoolslag: deze slag krijgen beginnende zwemmers aangeleerd. De klappende beenbeweging is kenmerkend voor deze slag. Je maakt ook een brede armbeweging onder water. Ook de benen mogen tijdens de slag niet boven het water uitkomen.
 • Borstcrawl: dit is een snelle zwemslag, je beweegt je armen voorwaarts en dat doe je voor het grootste deel boven water.
 • Rugslag: Je ligt op je rug in het water en beweegt je zo voort. Je gaat op je rug achteruit! Je kan niet zien waar je je bevindt, je moet het voelen als je aan de rand van het zwembad komt. Je maakt met je benen een klappende beweging en met je armen een soort van crawlachtige beweging. Je armen bepalen de snelheid tijdens deze slag.
 • Vlinderslag: Dit is een moeilijke en vermoeiende slag tijdens het zwemmen. Je beweegt hierbij je armen symmetrisch. Je moet je benen dan gelijktijdig op en neer bewegen.