Meteen naar de inhoud
Home » Sporten » Zumba

Zumba

Zumba Dansen

Zumba is een vorm van fitness, waarbij gedanst wordt op ritmische, Zuid-Amerikaanse muziek. De oefeningen die je bij Zumba uitvoert zijn te vergelijken met aerobics, maar dan op de opzwepende Zuid Amerikaanse muziek als salsa, cumbia, merengue, hiphop en reggaetón. Het voordeel van deze dansen is dat je hele lichaam beweegt, je snel uithoudingsvermogen opbouwt en dat Zumba ook nog eens heel erg leuk is om te doen.

Het ontstaan van Zumba

Zumba is ontwikkeld door de Colombiaanse in Miami woonachtige choreograaf en danser Alberto ‘Beto’ Perez. Rond 1990 lukte het hem om Zumba op de kaart te zetten in fitnessland. Het werd een ware rage in de Verenigde Staten, die overwaaide naar Europa.

Inmiddels wordt Zumba door zo’n twaalf miljoen mensen in meer dan honderd landen beoefend en is er bijvoorbeeld ook een speciale Zumba-variant voor jonge kinderen ontwikkeld. Het bekende vakantieoord Club Med in Zuid Frankrijk biedt zelfs speciale all inclusive Zumba vakanties aan!

Zumba is een geregistreerde merknaam, waarvoor instructeurs een diploma moeten halen en een licentie aanschaffen. Alleen als ze zijn aangesloten bij de Zumba-organisatie mogen zij lessen onder de naam Zumba geven. Behalve de organisatie en controle op Zumba instructeurs worden er door de centrale organisatie ook Zumba DVD’s uitgegeven en speciale kleding verkocht.

Wat Zumba voor jou kan betekenen

Zumba is een ontzettend leuke manier om aan je conditie te werken. De danspassen die je uitvoert zul je eerder in de discotheek beoefenen dan in andere sporten of fitness-methoden. De swingende, opzwepende muziek maakt je vrolijk en ongemerkt ben je behoorlijk intensief aan het trainen. In plaats van met een saaie training bezig te zijn heb je volop plezier. Daarbij zet Zumba heel het lichaam in beweging en verstevigt zodoende alle spieren in je lichaam, het is een totale “workout” voor je hele lichaam. De ene dans werkt beter voor bepaalde lichaamsdelen dan de andere, maar in totaal komt alles aan bod en worden alle spieren getraind. Soms worden ook de zogenaamde Zumba Toning Sticks gebruikt, lichtgewicht dumbells die je armbewegingen nog intensiever maken.

Na een tijdje Zumba beoefenen zul je je daarom al gauw fitter en vitaler gaan voelen. Daarnaast helpt het je om leniger en soepeler te worden. Je gewrichten raken gewend aan de danspasjes en de oefeningen, en worden steeds een stukje verder opgerekt.

Zumba helpt ook om je coördinatievermogen en je houding te verbeteren. Als je net begint, zul je er waarschijnlijk wel even in moeten komen, zeker als je nooit aerobic hebt gedaan. Maar de danspasjes zijn kort en worden steeds herhaald. Feitelijk zijn de danspassen een vereenvoudiging van verschillende Zuid Amerikaanse dansen en daardoor relatief gemakkelijk te onthouden. En zelfs als je er de eerste paar keren niets van bakt, heb je evengoed plezier. Op den duur zul je gewend raken aan de bewegingen en kan Zumba je juist helpen om je balans en coördinatie te verbeteren. Ook wordt wel gemeld dat je je beter en zelfverzekerder in je lichaam gaat voelen, je krijgt er dus meer zelfvertrouwen van om de dansbewegingen onder de knie krijgen en steeds beter uit kunnen voeren.

Terwijl je trainend met apparaten nog wel aan het piekeren kan slaan, is dat bij Zumba nagenoeg onmogelijk. Door de vrolijke muziek en de enthousiaste sfeer in een Zumba-klas ben je er even helemaal uit en je wordt er vrolijk van, wat natuurlijk een prima remedie  is tegen spanningen en stress.

Zumba versnelt ook je stofwisseling. De combinatie van aerobic-achtige bewegingen en snelle dansbewegingen zorgt ervoor dat er veel verschillende spiergroepen getraind worden. In het begin is dat natuurlijk behoorlijk vermoeiend, maar je zult al gauw merken dat je uithoudingsvermogen beter wordt en je steeds intensiever mee kunt dansen.

Zumba dansen

Zumba dansen komt het meeste voor in groepsvorm

Als je wilt gaan fitnessen om af te vallen is Zumba ook een uitstekende methode, want door de inspanning verbrand je behoorlijk wat energie en vet. Het schijnt dat je met een uurtje Zumba tussen 300 en 600 calorieën kunt verbranden, afhankelijk van hoe intensief je het doet. Ook wordt zelfs 1.000 calorieën per uur genoemd, maar dat zullen toch vooral de geoefende Zumba-dansers zijn die niet (meer) af hoeven te vallen.

Denk eraan dat als je wilt of moet afvallen, lichaamsbeweging alleen niet voldoende is. Maak Zumba een onderdeel van een gezondere levensstijl, waarbij je ook je voedingspatroon drastisch aanpast. Bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet, waarmee je voldoende energie voor het dansen binnenkrijgt zonder je spieren tekort te doen, zodat je optimaal vet kunt gaan verbranden. Ook voldoende nachtrust is belangrijk om je lichaam goed te laten herstellen van de inspanningen en je stofwisseling te verbeteren.

Praktische tips

Dankzij de populariteit van Zumba zijn er veel sport- en fitnesscentra die deze vorm van trainen aanbieden. Je zult er dus niet lang naar moeten zoeken. Omdat er, behalve geluidsapparatuur, geen apparaten nodig zijn om Zumba te beoefenen, vallen de kosten doorgaans mee.

Zumba in groepsverband is extra leuk en stimulerend, omdat je dan samen aan het sporten en ontspannen bent. Maar als je niet zo’n groepsmens bent kun je de Zumba instructie DVD’s bestellen en daarmee thuis aan de slag gaan. Dit is ook een optie als je wel in een fitnesscentrum wilt gaan trainen, maar onzeker bent en liever eerst thuis de basisbeginselen leert en een eerste stuk conditie opbouwt.

Ook als je Zumba in een fitnessklas beoefent, doet iedereen op zijn of haar eigen niveau mee. Je danst weliswaar op het ritme van de muziek, maar op je eigen manier. Er zijn geen regeltjes of de verplichting om je precies aan de vorm te houden, het is lekker los zodat je binnen jouw mogelijkheden lekker uit je dak kan gaan. Dat maakt Zumba geschikt voor jong en oud. Het is ook helemaal niet erg als het in het begin onwennig is en je nog niet alle bewegingen en danspasjes perfect mee kunt doen. Je kunt de anderen in de klas niet afremmen of iets dergelijks.

Een uur of anderhalf uur per week Zumba beoefenen schijnt al het nodige effect te hebben, maar beter is natuurlijk om het vaker te doen. Des te sneller zul je de danspassen leren kennen, je conditie opbouwen en genieten van de andere voordelen van deze gezellige en vrolijke training.

Om Zumba te gaan beoefenen heb je niet zo heel veel nodig, maar wel een paar goede sport- of aerobic-schoenen, die voldoende steun geven bij de intensieve dansbewegingen. Uiteraard moeten ze, net als dansschoenen, goed passen en lekker zitten. Let vooral op dat ze niet te groot zijn, want net als bij aerobic kunnen je voeten dan in je schoenen gaan schuiven, wat onstabiel aanvoelt en blaren kan veroorzaken. Qua kleding is het belangrijk om comfortabele sportkleding van katoen of een andere ademende stof te dragen, want de bedoeling is dat je flink gaat zweten. Hou daarom tijdens de training ook altijd een flinke fles water bij de hand.