Meteen naar de inhoud
Home » Sporten » Joggen

Joggen

Alleen joggen

Als je om je heen kijkt en je let er speciaal op, dan zie je dat er veel mensen aan het joggen zijn. Het lijkt allemaal erg eenvoudig, maar is het dat ook? Het is belangrijk dat je weet welke schoenen je moet dragen en hoe dat je het joggen het beste op kunt bouwen. Met name wanneer het de eerste keer is, zullen jij en je lichaam aan deze manier van bewegen (extra inspanning) moeten wennen. We geven je daarom tips waar je aan moet denken als je wil beginnen met joggen.

Doel van het joggen

Wat is de reden dat je wil joggen? Het is goed om een doel voor ogen te hebben. Veel mensen die willen joggen doen dat of omdat ze een paar kilo af willen vallen, of ze willen hun conditie verbeteren. Met joggen kun je snel resultaat bereiken en daarnaast ben je in de buitenlucht. Een ideale sport om buiten te genieten en je doel te bereiken.

Voorbereidingen joggen

Als je gaat joggen is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft, zoals het dragen van de juiste schoenen en kleding. Daar leggen we je hier meer over uit.

Schoenen en joggen

Geschikte schoenen is heel belangrijk als je gaat joggen, we geven je tips waar je aan moet denken:

 • Waar wil je lopen? Kies daar een geschikte schoen voor. Als je op straat wilt hardlopen zijn er andere schoenen geschikt dan wanneer je in de bossen gaat joggen.
 • Een ander aandachtspunt is de boog van je voet, jouw wreef. Heb je meer of minder ondersteuning nodig?
 • De beweging van je hiel moet je controleren. Dat heeft namelijk effect op het type schoen dat je gaat kopen. Je kunt ook je oude schoenen bekijken en dan zien hoe je loopt.
 • Hoe strik jij de veters? Het is belangrijk dat je de juiste manier kiest, omdat je hierdoor ook meer ruimte kunt creëren tussen de tenen bijvoorbeeld of ondersteuning kunt geven aan je voet.
 • De juiste maat schoenen is uiteraard ook van belang. Je schoenen moeten comfortabel zitten. Ze mogen niet knellen, maar ook niet te los zitten.

Joggen en kleding

Comfortabele kleding is van belang als je gaat joggen. Kies daarom kleding waarin je je goed en makkelijk kunt bewegen. Let er daarbij ook op dat de kleding goed kan ademen. Welke kleding je koopt, hangt af van wanneer en waar je gaat joggen. Als je zowel in de zomer als in de winter gaat joggen, dan heb je meerdere outfits nodig, omdat het weer en de temperatuur anders zijn. Let er ook op dat je kleding voorzien is van de juiste zakken, zodat je je telefoon en sleutels mee kunt nemen.

Route kiezen met joggen

Bij het joggen is het goed om van tevoren een route te plannen. Je kunt het hierdoor rustig opbouwen en jezelf voorbereiden op wat je op de route tegen kunt komen:

 • Veiligheid is belangrijk, kies alleen locaties waar je veilig kunt joggen (dus waar veel mensen zijn en zo min mogelijk auto’s). Kies ook een goede tijd om te joggen (in het donker kun je zomaar over het hoofd worden gezien). Je moet goed zichtbaar zijn voor ander verkeer. Draag dan ook felle en reflecterende kleding. Ook samen lopen is veiliger (je kunt elkaar helpen wanneer het nodig is en je bent niet alleen).
 • Hoever wil je joggen? Zorg dat je in beeld brengt wat je nu kunt en bouw het dan langzaam op.
 • Je kunt een route ook plannen op een kaart zoals Google Maps. Let hierbij ook op de terreinen, is het allemaal vlakke ondergrond of ga je ook door zandgrond?
Kies voor het joggen een mooie route.

Kies voor het joggen een mooie route.

Hoe pak je het joggen aan?

Joggen is een leuke bezigheid, maar je moet het wel rustig opbouwen, anders heb je een grotere kans op blessures. Zorg dat je jezelf ook de tijd geeft om te herstellen en plan rustdagen in. Blijf ook gezond eten als je gaat joggen, het is niet aan te raden om te joggen op lege maag. Je kunt hierdoor erg flauw worden, dus zorg dat je een hapje eet, zodat je lichaam is voorzien van voedingsstoffen. Blijf voldoende drinken, ook tijdens het joggen (zeker bij warm weer). Waar moet je nog meer aan denken?

 • Een warming-up is van groot belang als je gaat joggen. Doe je dat niet, dan is de kans op blessures erg groot. Een paar minuten wandelen is een goede warming-up.
 • Blijf ontspannen en houd je schouders los en naar beneden.
 • Je ademhaling is ook van belang tijdens het joggen. Probeer diep en gelijkmatig te ademen.
 • Drink veel water en neem ook altijd water mee als je gaat joggen.
 • Blijf rustig bewegen en voel wat je lichaam aan kan.

Joggen via een schema

Je kunt aan de hand van een schema joggen. Als je in de ochtend wil joggen, dan kun je bijvoorbeeld eerder opstaan en de dag goed beginnen met joggen (zorg dat je van tevoren wel wat eet). Het kan ook zijn dat je liever in de avond gaat joggen, dit kun je doen voordat je gaat eten of wat later in de avond (net wat jou uitkomt).

Een voorbeeld schema zou kunnen zijn:

 • Week 1, 1 minuut joggen en 1 minuut wandelen. Dit breid je uit met iedere keer een minuut langer. Je blijft doorgaan tot je vijf minuten kunt joggen en vijf minuten kunt wandelen (3 tot 5x per week).
 • Week 2, je gaat 2, 3, 4, 5, 6 en 7 minuten joggen en dan 1 minuut wandelen tussendoor. Doe het 3 tot 5x per week.
 • Week 3, je gaat 5 minuten joggen, 1 minuut wandelen, 10 minuten joggen en 1 minuut wandelen, en dan 15 minuten joggen en 1 minuut wandelen. Herhaal dat 3 tot 5x per week.
 • Week 4: je gaat 15 minuten joggen en wandelt 1 minuut, jog dan 15 minuten (3 tot 5x per week).
 • Week 5: week 4 herhalen.
 • Week 6: 45 minuten joggen, 1 minuut wandelen na iedere 15 minuten joggen. Dit doe je 3x keer per week.
 • Week 7: een uur joggen en na iedere 15 minuten 1 minuut wandelen. Dit doe je 3x per week.

Joggen en motivatie

Het is belangrijk dat je gemotiveerd blijft om te gaan joggen. Het is daarom belangrijk dat je plezier hebt tijdens het joggen. Blijf dan ook iedere keer een reden vinden waarom je het doet en zoek geen excuus om niet te trainen. Het advies is eigenlijk ook om samen te joggen, of neem de hond mee. Zo ben je niet alleen en word je gemotiveerd om door te gaan.