Meteen naar de inhoud
Home » Sporten » Back in shape met behulp van cardio

Back in shape met behulp van cardio

cardio

Cardio is een bekende trainingsvorm. Het is dé manier om je conditie te verbeteren en je hart- en vaatstelsel gezond te houden. Een andere trainingsvorm is krachttraining, vaak worden cardio- en krachttraining afgewisseld voor het beste resultaat. Krachttraining dien je maar een aantal keer per week te verrichten, cardio kun je veel vaker beoefenen. Dit kan op verschillende manieren.

Vormen van cardio

Wil jij werken aan je conditie, uithoudingsvermogen en gezondheid? Dan is cardio iets voor jou! Er zijn verschillende manieren om een cardiotraining uit te voeren. Je kunt kiezen voor hardlopen, fietsen of een flinke wandeling. Je kunt kiezen voor sportiviteit in de natuur, thuis of in de sportschool. Niet alle oefeningen vallen onder deze noemer, het geldt alleen als je er calorieën mee verbrandt en als je hartslag erdoor wordt verhoogd. Activiteiten rondom het huishouden of je werk tellen in dit geval niet, je moet bewust bezig zijn met sport.

Niet iedereen kan dezelfde hevigheid aan, daarom zijn er verschillende vormen waar je uit kunt kiezen. De recreatieve cardio, vaak gaat dit gepaard met lage intensiviteit, is het meest algemeen. Hieronder vallen de activiteiten als wandelen en fietsen op een normaal tempo. Je kunt ook kiezen voor duurtraining of interval training. Deze trainingsvormen zijn een stuk heftiger. Wanneer je thuis bent in cardiotraining en wel iets gewend bent kun je kiezen voor deze vormen. Natuurlijk kun je de verschillende trainingsvormen ook met elkaar mixen.

Afvallen met cardio

Afvallen kan op allerlei manieren, je hebt beweging niet nodig om gewicht te verliezen. Door simpelweg minder te eten verlies je ook al gewicht. Afvallen zonder beweging is niet aan te raden, beweging is namelijk heel belangrijk voor je gezondheid. Probeer gezonde voeding te combineren met genoeg beweging, op deze manier val je gezond en verantwoord af. De beweging bestaat uit cardio- en krachttraining.

Krachttraining is nodig voor het creëren van meer spiermassa, wat weer helpt bij de vetverbranding, en cardio is nodig voor je conditie. Sporten combineer je met een gezond dieet waarbij je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het liefst volg je een eiwitrijk dieet. Natuurlijk moet je minder eten dan dat je normaal doet, anders zul je alsnog geen resultaten zien. Door jezelf bezig te houden met beweging, gezonde voeding en de inname van minder calorieën zul je zeker gewicht verliezen.

Wil je graag meer spieren? Dit bereik je voornamelijk met krachttraining. Hierdoor krijg je een sterker lichaam met meer spieren. Cardio kan wel iets helpen, maar door alleen cardiotrainingen te doen zul je niet gespierd worden. Je traint je benen, kuiten en billen en hierdoor zullen deze wel iets gespierder worden dan ze waren. Toch kun je jezelf voor meer spieren beter richten op krachttrainingen.

Welke trainingsvorm past bij mij

Welke intensiteit kun jij aan? De trainingen die je doet zijn afhankelijk van je doelstelling. Wat wil je bereiken met je training? Wil je in korte tijd intensief kunnen sporten of wil je werken aan je uithoudingsvermogen over lange tijd? Een uur joggen is gericht op duurvermogen. Het is een lange sessie. Intervaltraining richt zich dan weer op korte trainingen waarbij je zeer intensief aan de slag gaat. Sporten op hoge intensiviteit kan je conditie enorm verbeteren, daarnaast train je ook je vermogen tot sprinten. Langere tijd sporten op lage intensiviteit zorgt ook voor een betere conditie, maar je werkt in dit geval juist aan je duurvermogen. Wat voor uithoudingsvermogen wil je trainen? Op basis van je doel kies je een trainingsvorm.

Welke cardiotraining is het beste?

Dit is niet te zeggen. Het is namelijk voor iedereen verschillend. Ieder lichaam is uniek en welke training bij jou past is afhankelijk van meerdere factoren. Wat is de bouw van je lichaam, hoe is je conditie, wat heb je in het verleden gedaan aan sport? Houd je van competitie, zie je graag snel resultaat of sport je het liefst in teamverband? Wat voor jou de beste trainingsvorm is, is voor een ander misschien helemaal geen favoriet. Het belangrijkste aan sport is dat je het leuk vindt om te doen. Als iets leuk is houd je het langer vol en heb je er plezier in.

Welke sport ook past bij jou, trek er in ieder genoeg tijd voor uit. Door van tevoren goed te bedenken hoeveel uur per week je wilt sporten, en wanneer je dit wilt doen, kun je het schema uiteindelijk ook beter aanhouden. Je hebt op papier staan wat je allemaal gaat doen om je doel te bereiken. Kies voor zwemmen, hardlopen of wandelen, een sport met een intensiviteit dat past bij jou. Het is belangrijk om dagelijks 30 minuten in beweging te zijn, dit houdt je lichaam gezond. Probeer je gewicht te verliezen? Kies dan voor nog meer minuten sport per dag.

Cardio-en krachttraining combineren

Voor de beste work outs en optimaal resultaat zul je krachttraining en cardiotraining moeten combineren. Hierdoor krijg je meer kracht, spiermassa en conditie. Hoe combineer je deze trainingen met elkaar, verdeel je dit over een aantal dagen of doe je beide op eenzelfde dag?

Krachttraining zorgt ervoor dat jouw spieren groter worden en meer verbranden

Zowel cardio- als krachttraining op dezelfde dag uitvoeren is niet verstandig. Je lichaam heeft tijd nodig om op krachten te komen. Probeer daarom tussen beide oefeningen rust te houden, in ieder geval 6 uur. Stem goed af wanneer je wat wilt gaan doen, maak van tevoren een trainingsschema. Het is niet verstandig om na een krachttraining waarbij je je benen traint over te gaan op een urenlange cardiotraining. Geef je spieren de tijd om bij te komen.

Krachttraining heeft je voorkeur

Is jouw conditie in orde en wil je meer spiermassa? Probeer dan beide trainingsvormen alsnog te combineren. Enkel krachttraining is te zwaar voor je spiergroepen. Sport je dagelijks? Zorg dan dat je in ieder geval 2 dagen per week met cardio bezig bent. Fietsen is een goede manier om je beenspieren te trainen, dit werkt beter dan wandelen of hardlopen.

Is gewichtsverlies je hoofddoel? Dan is het verstandig om te beginnen met krachttraining en hierna pas aan de slag te gaan met cardio. Hierdoor wordt er meer vet verbrand en val je uiteindelijk meer af. Schrik niet als de weegschaal iets anders aangeeft, je spieren groeien terwijl vet verdwijnt. Je wordt er wel degelijk slanker op, zelfs als je weegschaal iets anders zegt. Kies de cardio die past bij jou en ga aan de slag!