Meteen naar de inhoud
Home » Gezondheid » Voedingsgerelateerde ziektes » Hoe bestrijd je een suikerverslaving?

Hoe bestrijd je een suikerverslaving?

Suikerverslaving

Steeds meer mensen hebben een suikerverslaving. Aan bijna alle producten die je tegenkomt in de supermarkt is suiker toegevoegd, ook in de producten waarvan je het niet verwacht. Vaak zit er ook veel meer suiker in dan je denkt. Een suikerverslaving wordt door velen beschouwd als een echte verslaving. Helaas is er geen behandeling die jou van je verslaving af kan helpen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen!

Wat is suiker?

Om te weten of je zelf ook last hebt van verslaving aan zoetigheid is het belangrijk om te weten wat suiker precies is. Suiker behoort tot de koolhydraten, samen met zetmeel. Je hebt koolhydraten nodig om energie te krijgen gedurende de dag. Wanneer je jezelf niet helemaal fit voelt is de kans groot dat je zoetigheid neemt om jezelf energieker te voelen.

Suikerverslaving is een echte verslaving

Suiker of suikerverslaving?

Dit is geen slimme keuze. Je kunt beter gezondere koolhydraten nemen voor meer energie. Denk hierbij aan linzen, bonen en groentes. Quinoa is ook een gezonde bron van koolhydraten. Het kan zijn dat in deze producten ook suiker is verwerkt, maar de hoeveelheid suiker die je neemt is vele malen kleiner dan wanneer je kiest voor het pure goedje. Snoep kun je in dit geval beter laten staan.

Geraffineerde suikers

Wat voor soorten zijn er precies en welke kun je wel of niet nemen? Ook dit is belangrijke informatie. Sommige suikers zijn slechter dan andere soorten suikers. Geraffineerde suiker is de slechtste variant die er is. Het is bewerkt in een fabriek en wordt in heel veel voorverpakte producten gestopt. Wanneer jij iets koopt in de supermarkt is de kans groot dat er geraffineerde zoetigheid in is verwerkt.

Bij inname van de suikers ervaar je een kick. Je hebt een kort moment van energie en levendigheid. Hierna voel je jezelf juist slap en moe, je energieniveau daalt. Door dit effect ontstaat een verslaving. Je wilt de kick vaker voelen en je neemt nog meer ongezonde zoetigheden. Uiteindelijk word je er dikker van, je tanden verslijten en je algehele gezondheid wordt wel degelijk aangetast. Je haalt er geen goede voedingsstoffen uit, dus je hebt er helemaal niets aan.

Natuurlijke suikers

Naast de slechte, geraffineerde variant is er ook een natuurlijke soort. Deze vind je onder andere in fruit. Dit natuurlijke product is altijd gezonder dan de kunstmatige variant. Je lichaam verwerkt de natuurlijke suikers een stuk beter, het wordt minder snel verbrand en je zult geen last hebben van energiepieken- en dalen. Let erop dat je er niet teveel van neemt, want uiteindelijk wordt ook natuurlijke zoetigheid toch weer omgezet in vet.

Het is verstandig om zoveel mogelijk afstand te nemen van de verschillende vormen van suiker, ook van de gezonde variant. Om jouw verslaving echt te stoppen kun je het beste ook alle zoetigheden die je haalt uit bijvoorbeeld Stevia en honing of vers geperst sap te laten staan. Alleen zo kun je de gewenning aan zoete smaak loslaten.

Let op de verpakking

Soms heb je het idee dat een product vrij is van suikers, schijn bedriegt. Er worden namelijk allerlei verschillende benamingen voor gebruikt. De voedingsindustrie probeert je een beetje in de maling te nemen, ze gebruiken benamingen die jij niet kent en daardoor weet jij niet wat het product precies bevat. Benamingen als glucose, maltodextrose en fructose komen jou niet bekend voor, ook rietsuiker en palmsuiker klinken niet ongezond. Je hebt totaal niet door dat je pure suikers aan het verorberen bent. Van sauzen tot yoghurt, van soepen tot complete maaltijden, cruesli, muesli en andere ontbijtgranen, lees de tekst op de verpakking nog maar een keertje goed door!

Hoe kom je van de suikerverslaving af?

Het kan een hele opgave zijn om van je verslaving af te komen. Je zult gedisciplineerd aan de slag moeten gaan en voet bij stuk moeten houden. Er zijn genoeg mensen die je voor zijn gegaan, ook jij kunt aan je probleem werken! Met genoeg wilskracht komt dit helemaal in orde. Om je te helpen bij je strijd hebben we een aantal handige tips opgesteld.

1. Wees realistisch

Jij kent je eigen lichaam als geen ander. Daarom weet jij waarschijnlijk het beste welke aanpak werkt voor jou. Is het verstandig om geleidelijk te stoppen, of stop je liever in één keer? Je leest een succesvol verhaal van iemand die in een dag is gestopt met het nemen van suikers, dit verhaal is inspirerend en dit wil jij ook.

de suikerverslaving te lijf

De suikerverslaving te lijf

Neem jezelf niet in de maling. Als jij van tevoren al weet dat dit niet de juiste manier is voor jou, dan moet je het op een andere manier aanpakken. Dit kan voor iedereen anders zijn. Stel een plan op en werk dit gedetailleerd uit. Zo kun je jezelf er exact aan houden. Wat eet je niet meer? Wat eet je eventueel wel en hoeveel neem je er dan van? Door je plan uit te werken is de kans groter dat jij het ook opvolgt.

2. Werk aan je mind-set

Je zult een knop om moeten zetten. Dit is een feit, als je dit niet doet zul je niet van je suikerverslaving af komen. Je moet leren om anders te denken. Dit is misschien nog wel het moeilijkst van alles, vaak glijden je gedachtes toch richting de zoetigheid. ‘Ach, eentje kan wel’, is een van de gedachtes die je moet verbannen. Sta stil bij je gezondheid en wat je jezelf aandoet door toch te zwichten voor al het lekkers. Je organen zullen blij zijn met jouw nieuwe, gezonde mind-set.

Wat zijn de risico’s? Door altijd aan de risico’s te denken weet jij wat je op het spel kan zetten. Je organen hebben het zwaar, je energie verdwijnt en je wordt er dikker en lui door. Ben jij van plan om dit allemaal te riskeren, alleen voor een paar snoepjes en koekjes bij de koffie? Zonde, je eigen lichaam vergiftigen is het helemaal niet waard.

3. Combineer voeding en sport

Kies voor gezonde voeding in combinatie met sport. Door natuurlijke producten te nemen, minstens een paar keer per week, wen je aan de ongezoete smaak en je proeft de andere smaken beter. Eten wordt een stuk leuker! De energiekick krijg je door te sporten, deze kick is supergezond en blijft in je lichaam. Door sporten en gezonde voeding te combineren voel jij je binnen de kortste keren superfit! Zo kom jij zeker van je suikerverslaving af.

4. Suikervervangers

Bij gespecialiseerde voedingswinkels kun je alternatieven voor suiker kopen. Op de webshop lowcarbcenter.nl is een groot aanbod alternatieve zoetstoffen met zowel suikervervangers als vloeibare zoetstoffen.