Een opgeblazen gevoel is erg vervelend, heb jij daar ook weleens last van? Wat is het precies? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de symptomen? Kan het ook voorkomen worden en wat kun je er aan doen? We leggen je hier meer uit over een opgeblazen gevoel.
Opgeblazen gevoel, wat is dat?
Bij een opgeblazen gevoel wordt er ook wel gesproken over een opgeblazen buik. Dit gevoel kan ontstaan na het eten. In je maag-darmkanaal is een kleine hoeveelheid gas aanwezig, je raakt het gas automatisch gedurende de dag kwijt. Het kan echter voorkomen dat dit niet gebeurt en dat er tijdelijk meer gas aanwezig is in je darmstelsel. Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel hebben, in de buik maar ook in de maag en dat kan ook nog eens zwaar aanvoelen. Het is een klacht die vaak samen gaat met winderigheid.
Oorzaak opgeblazen gevoel
Er zijn twee dingen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Om te beginnen is dat gasvorming door bacteriën in de darmen en als tweede is dat lucht die je in hebt geslikt. De lucht die in wordt geslikt kan er voor zorgen dat je onrustige darmen hebt. Maar als je last hebt van het gevoel van een opgezwollen buik, dan kan dat ook te maken hebben met voeding, medicatie, roken, stress, ouderdom of alcohol.
Symptomen opgeblazen gevoel
Er zijn verschillende symptomen die horen bij een opgeblazen gevoel:
- Het voelt of je een opgezette buik hebt.
- Alles lijkt zwaar aan te voelen.
- Je kunt misselijk zijn.
- Het kan samen gaan met overmatig boeren laten of windergheid.
Opgeblazen gevoel voorkomen
Het is fijn om te weten dat een opgeblazen gevoel soms voorkomen kan worden. Het eerste wat je daarvoor moet proberen is om minder lucht in te slikken. Hoe kun je dat doen? We geven je een aantal tips:
- Tijdens het eten moet je niet teveel praten, anders krijg je teveel lucht binnen.
- Neem de tijd om te eten en dus ook om te kauwen.
- Gebruik geen kauwgom, want daardoor slik je veel lucht in.
- Drink geen koolzuurhoudende dranken.
- Stop met roken.
- Let op je eten, eet minder zetmeel houdende groenten en producten die zorgen voor extra gasvorming (zoals scherpe kruiden en pruimen).
Als je een lege darm hebt, dan zorgt dat voor gasvorming in jouw darmen. Je moet eigenlijk zorgen dat er altijd iets in je darmen aanwezig is, hoe doe je dat?
- Eet verspreid over de dag. Hierdoor zorg je ervoor dat er altijd wat in je darmen aanwezig is. Dit hoeven geen grote porties te zijn, het gaat er om dat er iets in de darmen aanwezig is.
- Nuttig meerdere kleine maaltijden, dit kan beter verwerkt worden en je hebt ook altijd wat in de darmen.
- Regelmatig bewegen en sporten, minimaal 30 minuten per dag. Hierdoor kun je stress verminderen en het is goed voor de spijsvertering.
- Zorg voor een goede leefstijl: verminder stress, ga (meer) bewegen en let op wat je eet.
Disbalans spijsvertering
Er kan sprake zijn van disbalans in jouw spijsvertering. Om dit te begrijpen is het goed om te weten hoe dat je spijsverteringsproces werkt. Er zijn drie belangrijke stadia en dat zijn afbraak, absorptie en uitscheiding. Je spijsvertering kan in de war raken van het vele verschillende eten, met name van fabriekseten zoals het wel eens wordt genoemd. Dit zijn producten met veel chemische stoffen, omdat een product dan langer houdbaar is, maar ook om het de juiste kleur en smaak te geven.

De spijsvertering van het menselijke lichaam.
Andere voeding
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor een verhoogde gasvorming en dus ook voor een opgeblazen gevoel. Je kunt hierbij denken aan bonen, uien, prei, linzen en de meeste koolsoorten. Maar ook de gefrituurde voeding en pikant eten kunnen hiervoor zorgen. Andere voeding nuttigen kan er wel degelijk voor zorgen dat je opgeblazen gevoel minder wordt en soms zelfs helemaal verdwijnt. Het is sowieso het proberen waard en je zult merken dat je je er ook fitter door voelt. We eten vaak teveel vetten en suikers en die kunnen gemist worden.
Intolerantie
Als er sprake is van ophoping van de lucht in de darmen krijg je een opgeblazen gevoel. Dit zou kunnen ontstaan door een gevoeligheid voor lactose of gluten. Veel mensen zijn er extra gevoelig voor alleen zijn ze zich hier nog niet van bewust. Mocht je last hebben van een opgeblazen buik dan kan dit wel wijzen op een voedselintolerantie. Het is dan belangrijk om na te gaan welke voedingsmiddelen je beter kunt laten staan, zodat de klachten verminderen, met als doel het opgeblazen gevoel helemaal te laten verdwijnen.
Constipatie
Voedsel verteren kost je lichaam tussen de 18 en de 27 uur. Het ligt er aan wat je gegeten hebt. Hoe je ontlasting er uit ziet, hangt af van hoelang de voeding in je darmen is geweest. Als het langer duurt om je voeding te verwerken kan het zijn dat je last krijgt van constipatie (obstipatie of verstopping). Hierbij is de ontlasting droog en hard geworden, er is teveel water geabsorbeerd. Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel hebben. Het kan ontstaan doordat je te weinig drinkt, of door veranderingen in je voedingspatroon. Ook emotionele stress en te veel laxeermiddelen kunnen de oorzaak zijn.
Prikkelbare Darmsyndroom
Prikkelbare Darmsyndroom, PDS kennen veel mensen wel van naam. Het is een chronische aandoening van het spijsverteringskanaal. Het lichaam heeft in dat geval problemen met de spijsverteringsbewegingen in de slokdarm, maag en/of darmen. Je hebt hierbij vaak last van een vol en opgeblazen gevoel en terugkerende klachten van buikpijn. Je kunt ook last hebben van winderigheid.
Advies bij een opgeblazen gevoel
Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Dit is erg vervelend, daar wil je graag vanaf. Het is fijn als je weet wat je er aan kunt doen.
- Voeding aanpassen, eet zoveel mogelijk verse producten.
- Beweeg voldoende, na een wandeling komen er hormonen vrij die zorgen dat de vertering beter gaat.
- Vermijd stress, hierdoor kunnen de klachten namelijk alleen maar toenemen. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen.