Meteen naar de inhoud
Home » Gezondheid » De huid is een belangrijk orgaan

De huid is een belangrijk orgaan

De dikke huid van een olifant

Er wordt niet altijd meteen gedacht aan het feit dat de huid het grootste en een heel belangrijk orgaan is, zorg er dus goed voor. De conditie van de huid zegt vaak ook iets over de gezondheid van een persoon en dat is ook het geval bij dieren. Denk bij mensen aan de mooie, gezonde rode blos op de wangen, pips zien bij griep en verkoudheid, een fel rode kleur als iemand opgewonden is en soms ook bij hoge bloeddruk. Denk bij gezonde dieren aan de mooie blinkende vacht! Bij huidproblemen zie je dat meteen aan extreme haaruitval en plekken onder de vacht, een vacht die vaak dof wordt.

De huid van mens en dier zal er van nature meestal gezond uitzien en er hoeven geen middeltjes gesmeerd te worden. Iemand die echter altijd erg bleek ziet, zal dat graag veranderen door een bepaald product op de huis te smeren om er wat fleuriger en aantrekkelijker uit te zien, zodat niet iedereen telkens vraagt “ben je ziek?”. De ene huid is de andere niet en dat komt door de opbouw en de dikte van de huid. Er komen ook huidaandoeningen voor die erfelijk zijn en erg hardnekkig zijn, de huidspecialist is in dat geval de professional om je te begeleiden in het proces naar een gezondere en mooiere huid.

De opbouw van de huid

De huid bestaat uit verschillende lagen: de lederhuid, de opperhuid en het onderhuids bindweefsel. Elk deel heeft een eigen functie.

  • De opperhuid (medische benaming epidermis) is het zichtbare deel van de huid, de buitenste laag. Dit deel van de huid bestaat hoofdzakelijk uit hoorncellen, die voortdurend worden vervangen door nieuwe. Beschadiging van de opperhuid blijft door de vernieuwing van cellen niet zichtbaar.
  • De lederhuid (medische benaming dermis) zit meteen onder de opperhuid. Zij bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich de lymfevaten, die voor het transport van afvalstoffen zorgen. Hier bevinden zich ook de zenuwen. Deze zorgen ervoor dat je pijn kunt voelen, warm en koud. Naast de lymfevaten en de zenuwen zitten er ook bloedvaten in de lederhuid. De lederhuid wordt niet, zoals dat bij de opperhuid wel het geval is, steeds vernieuwd. Beschadiging ervan zorgt daarom ook voor een litteken.
  • Het onderhuids bindweefsel (medische benaming subcutis of hypoderm) ligt onder de lederhuid en zit tussen de huid en de spieren en pezen. Het onderhuids bindweefsel bestaat voor het grootste gedeelte uit vet, bloedvaten en bindweefselschotten. Het onderhuids bindweefsel geeft de huid haar veerkracht en beschermt de onderliggende organen.

Wat zijn poriën en wat is talg?

Poriën zijn kleine openingen in de huid. Wist je dat poriën niet alleen bij mensen en dieren voorkomen, maar ook bij gesteenten en mineralen? Bij poriën denk je al snel aan talg. Talg is een vette substantie. Talg houdt de huid vochtig en soepel. Wanneer de talg de poriën niet kan verlaten ontstaan er verstopte poriën en die leiden tot puistjes. In de pubertijd hebben veel jongens en meisjes last van acne. Het kan zelfs zo erg zijn, dat kinderen en jeugdigen er hun zelfvertrouwen door verliezen en zoveel mogelijk proberen om niet mee te doen met de rest omdat zij zich schamen voor hun uiterlijk. Er zijn ook volwassenen die last blijven houden van puistjes en andere oneffenheden in hun gezicht. Een bezoek aan de schoonheidsspecialist of schoonheidsspecialiste kan dit probleem aanpakken, zodat het een stuk minder wordt en de huid er minder rood uitziet. In extreme gevallen is een bezoek aan de dermatoloog (huidspecialist) aan te raden.

Veel mensen hebben last van acne

Veel mensen hebben last van acne

Er zal bij acne steeds op gehamerd worden dat het reinigen van de huid erg belangrijk is, alle make-up ’s avonds verwijderen bijvoorbeeld ook als je moe bent van het uitgaan! Soms helpt een dieet, maar dat is voor iedereen anders. Ga je gebukt onder acne, blijf er niet mee rondlopen. Helemaal verhelpen of voorkomen zal niet lukken, het hoort bij een bepaalde leeftijd en de ene heeft er meer last van dan de ander, maar verminderen van de acne is op zijn minst te proberen. Ga niet zelf peuteren, daar krijg je littekens van, maar roep de hulp in van een huidspecialist, die deze grote ergernis voor een groot gedeelte kan verminderen. Ook al heb je last van acne, als deze goed wordt verzorgd zal de roodheid minder zijn. En vergeet niet: jij bent niet de acne, je hebt helaas acne en dat probleem verdwijnt (meestal) als je ouder wordt.

Wat doet de schoonheidsspecialiste voor je huid?

De schoonheidsspecialist of schoonheidsspecialiste maakt op de eerste plaats een huid diagnose. Wat voor huid heb je? Een droge huid, een vette huid, een gecombineerde huid. Je komt bij een schoonheidsspecialist als je problemen hebt met je huid (acne bijvoorbeeld), voor advies welke cosmetica je het beste kunt gebruiken en vergeet niet het allerbelangrijkste om je huid grondig en diep te laten reinigen. Een schoonheidsspecialist kan veel voor je huid doen, maar bij grotere problemen moet je naar een dermatoloog en bij fikse brandwonden kan er zelfs een huidtransplantatie nodig zijn.

Mogelijkheden schoonheidsspecialist

De schoonheidsspecialist verzorgt je huid, geeft een ontspannende massage, verbetert de conditie van de huid door gebruik van de juiste huidproducten, adviseert bij huidproblemen en make-up, verkoopt vaak ook cosmetische producten. Kies voor een schoonheidsspecialist met de juiste diploma’s en jouw behandeling is persoonlijk, professioneel en zeker niet onbelangrijk, omgeven met hygiëne. Als hij of zij een vlekje op je huid ziet dat hij of zij niet vertrouwt dan zal ze je adviseren om een dermatoloog te bezoeken. Een bezoek aan de schoonheidspecialist of schoonheidsspecialiste is in de meeste gevallen een heel leuk en ontspannen bezoek. Je wordt er letterlijk en figuurlijk in de watten gelegd, je ontspant er met een rustig muziekje op de achtergrond (als je dat wilt), terwijl de heerlijke producten op je huid inwerken.

Minder leuk zijn harsen en epileren, ook deze taken behoren tot de werkzaamheden van de schoonheidsspecialist of schoonheidsspecialiste. Dit gebeurt als eerste en door de fijne behandeling daarna met de heerlijk verzachtende crèmes ben je dit snel weer vergeten. Tip: geef een vriend of vriendin, vader of moeder, je partner een cadeaubon voor een bezoek aan de salon van de schoonheidsspecialist of schoonheidsspecialiste. Een aantrekkelijk cadeau voor de feestmaand december!