Meteen naar de inhoud
Home » Voeding » Voedingsstoffen » Het behouden van een laag cholesterolgehalte

Het behouden van een laag cholesterolgehalte

Vet in water

Wat is het belang van het het behouden van een laag cholesterolgehalte? Cholesterol is geen onbekende term, misschien heeft iemand in je omgeving hier wel problemen mee gehad. Het behouden van een laag cholesterolgehalte heeft op de lange termijn gunstige gevolgen voor de gezondheid van je lichaam. Bij een hoog cholesterol ligt dit net even anders. Dit moet je proberen te vermijden omdat een te hoog cholesterol allerlei kwalen met zich kan meebrengen. Hier lees je alles over cholesterol, de verschillende soorten, hoe je je cholesterol laag houdt, waar je een hoog of laag cholesterol van krijgt en de gevolgen van een te hoog gehalte in je bloed.

Wat is cholesterol nu precies?

Het menselijk lichaam heeft cholesterol nodig. Dit is een vetachtige stof die werkt als bouwsteen voor cellen en hormonen. Cholesterol wordt van nature in het lichaam aangemaakt in de lever, maar een gedeelte komt ook in het lichaam via de voeding. Je kunt cholesterol onderverdelen in twee soorten: de goede en de slechte stof. De goede stof is HDL: HDL staat voor High Density Lipoproteïne en deze stof haalt de cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. Tijdens dit transport zorgt HDL ervoor dat de cholesterol het lichaam via ontlasting verlaat. Overtollig cholesterol wordt dus gemakkelijk afgevoerd.

De gevolgen van roken op het lichaam

Het lichaam maakt eigenlijk precies genoeg cholesterol aan. Maar deze balans kan soms verstoort worden. Hierbij speelt de slechte stof, LDL, een rol. LDL staat voor Low Density Lipoproteïne en deze stof vervoert cholesterol vanaf de lever naar de rest van het lichaam. Wanneer er beschadigingen zitten aan de vaatwanden, wat het gevolg kan zijn van ouderdom of roken, blijft LDL aan de vaatwanden plakken. Het gevolg hiervan is het dichtslibben van de bloedvaten, waardoor het bloed steeds moeilijker kan stromen. Het hart moet harder werken om bloed door het lichaam te pompen en dat kan een hoge bloeddruk als gevolg hebben.

Wat zijn cholesterolwaarden?

Om te kijken of je cholesterol niet te hoog is, moet je af en toe de cholesterolwaarden laten controleren. Wat zijn deze waarden precies? Deze waarden zeggen iets over het risico dat jouw lichaam heeft op hart- en vaatziekten. In de waarden wordt ook gekeken naar andere risicofactoren zoals overgewicht en diabetes. Na het meten krijg je een uitslag die direct aangeeft wat de totale waarden van je cholesterol zijn. Maar ook de LDL- en HDL waarden zijn apart gemeten. Is er sprake van een verhoogd LDL en een verlaagd HDL? Dan heb je een te hoge cholesterol. Het omgekeerde zorgt voor een laag cholesterolgehalte.

Hoe een bloedonderzoek in zijn werk gaat

Hoe gaat zo’n meting in zijn werk? Om te kijken naar de waarden van je cholesterol neem je deel aan een bloedonderzoek in het ziekenhuis. Er zijn een aantal gevallen waarin je dat kan laten meten. Bij een verhoogd risico, bijvoorbeeld als het in de familie zit of als je diabetes of overgewicht hebt, kun je je cholesterol laten meten. Ook als je al een hart- of vaatziekte hebt moet je de waarden regelmatig laten controleren. Als je geen hart- of vaatziekten hebt en je hebt ook geen verhoogd risico dan kun je via de huisarts alsnog een meting regelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel je lichaam van verschillende factoren afhankelijk is, kun je wel op een zo gezond mogelijke manier leven om een te hoog cholesterol te voorkomen. Hoe doe je dat? Omdat cholesterol zich vooral in vetten bevindt, is het belangrijk om vooral onverzadigde vetten te eten in plaats van verzadigde. Verzadigde vetten zorgen juist voor een grotere kans op een hoog cholesterol. Je vind verzadigde vetten in dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten. Er zijn zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetten die je vooral terug vindt in plantaardige producten. Hier moet je vooral veel van nemen wil je de cholesterolwaarden in je bloed laag houden.

laag cholesterolgehalte
Ongezond eten is een belangrijke oorzaak van een te hoog cholesterol

Voedsel met veel onverzadigde vetten

Zoals je net al las zijn er cholesterolverlagende producten die je vooral vindt in de vorm van onverzadigde vetten. Maar waar zitten deze onverzadigde vetten precies in? Plantaardige producten als olijfolie, koolzaadolie en ook noten, avocado’s en meer bevatten veel onverzadigde vetten. Vervang boter bijvoorbeeld voor plantaardige margarine. Onverzadigde vetten vind je ook in andere oliën zoals soja- en zonnebloemolie. Vis als haring, forel en zalm bevatten veel omega 3 en 6 vetzuren, waarmee je bijdraagt aan gezonde hart- en bloedvaten. Deze onverzadigde vetten hebben een gunstig effect op het lichaam en het is dan ook belangrijk om deze op te nemen in je eetpatroon.

Waarom je verzadigde vetten moet vermijden

De cholesterol verhogende voedingsmiddelen vind je dus vanzelfsprekend in producten met verzadigde vetten. Verzadigde vetten worden al door het lichaam zelf aangemaakt, maar door middel van voedsel krijgen we nog meer binnen. Dierlijke producten als vlees, melk, kaas, koek, gebak, chips en snoep zijn bronnen van verzadigd vet. De hoeveelheid aan verzadigde vetten verschilt per product, daarom is het essentieel om dit te controleren. Eet deze producten met mate en houdt de voeding met verzadigd vet zo laag mogelijk. Vezels, noten, peulvruchten en soja hebben een bewezen gunstig effect op de daling van het cholesterol. Vervang producten uit je ongezonde eetpatroon dus voor deze voedingsmiddelen.

De korte termijn gevolgen van een hoog cholesterol

Je weet al wat de gevolgen zijn van een te hoog cholesterol: een te hoge bloeddruk. Maar wat gebeurt er precies op korte en lange termijn met het lichaam? Hoewel we vooral veel weten over de lange termijn gevolgen is het ook van belang om te kijken naar de gevolgen op korte termijn. Zo zijn er een aantal gevolgen die vrijwel direct kunnen plaatsvinden, zoals kortademigheid, hartkloppingen, een verminderde eetlust, weinig energie en bij mannen erectieproblemen.

Op de lange termijn: belang van laag cholesterolgehalte

Op de lange termijn zijn de gevolgen ook niet mild. Het grootste risico loopt men op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, beroertes, trombose of pijn op de borst. Vaak hebben mensen het pas door als het te laat is, omdat je het proces van een te hoog cholesterol bijna niet merkt aan het lichaam. Daarom is het belangrijk om regelmatig de cholesterolwaarden te laten controleren. De lange termijn gevolgen in de vorm van hart- en vaatziekten komen vaak voor en er zijn dan ook medicijnen die helpen om het cholesterol op peil te houden. Maar deze medicijnen kunnen ook weer bijwerkingen hebben. Een gezonde levensstijl is dus cruciaal voor het behouden van een laag cholesterolgehalte.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: