Meteen naar de inhoud
Home » Gezondheid » Gezond lichaam (+tips) » Meer buikvet gekregen

Meer buikvet gekregen

Deze man heeft obesitas en moet van de dokter veel kilo's afvallen.

Sommige mannen denken wel eens, ik heb ineens meer buikvet gekregen, hoe kom ik er vanaf? Het is belangrijk dat je zelf inziet dat er sprake is van buikvet, dan ben je vaak ook meer gemotiveerd om te proberen er vanaf te komen. Het kan namelijk erg gevaarlijk en hardnekkig zijn.

Hoe kom je van buikvet af?

Buikvetten kunnen gevaarlijk zijn en daarom wil je er graag zo snel mogelijk vanaf. Als je buikvet wil verbranden is het belangrijk te weten hoe je dat moet doen. Om je er op voor te bereiden, is het goed om te weten dat er 2 soorten buikvet zijn:

 • Vet op de buik. Het gaat hierbij over onderhuids vet. Dit is vet wat zich bevindt tussen je huid en je spieren. Het is vet wat je zo vast kan pakken en het voelt ook zacht aan.
 • Vet in je buik. Dit noemen ze orgaanvet. Het is vet wat rond de organen aanwezig is, te denken aan je longen, maag, lever en hart. Een andere naam hiervoor is visceraal vet.

Orgaanvet is vet wat je lichaam nodig heeft om zo een schok van buitenaf op te kunnen vangen, maar ook zodat er hormonen aangemaakt kunnen worden. Maar heb jij teveel orgaanvet? Dan moet er wat aan gedaan worden, want dat is niet gezond. Het vet drukt dan namelijk je buik naar buiten en dan zie je dat ook, want de buik oogt ook dikker. Als je teveel buikvet hebt, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Je bloeddruk kan te hoog zijn, maar je hebt ook een hogere kans op hart- en vaatziekten, maar ook op kanker en een te hoog cholesterol.

Deze man is al wat overgewicht kwijt, maar moet nog meer afvallen.

Deze man is al wat overgewicht kwijt, maar moet nog meer afvallen.

Oorzaak van buikvet

Het kan zijn dat je meer calorieën binnen krijgt dan je lichaam kan verbruiken. Vanaf dat moment sla je vet op. Je genen bepalen deels waar en hoe dat wordt opgeslagen. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Je krijgt teveel calorieën binnen en dan kan er buikvet ontstaan. Als je af wil vallen dan is het dus van belang dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnen krijgt. Hoe doe je dat?
  • Je moet minder calorieën binnen krijgen met voeding.
  • Zorg door middel van bewegen dat je meer calorieën kunt verbruiken.

Als je buikvet wil verbranden, is het van belang dat je anders (meestal gezonder) moet gaan eten, je hoeft niet direct minder te eten. Als je minder koolhydraten eet, en je meer richt op gezonde vetten, eiwitten en groenten, dan wil dat zeggen dat je daardoor ook langer verzadigd bent. Zo kun jij je vetverbranding activeren en dan krijg je minder buikvet.

 • Een andere oorzaak is stress. Je lichaam kan bij stress namelijk een hormoon aanmaken, genaamd cortisol. Dit noemen ze ook wel het stresshormoon. De waarde kan ook verhoogd zijn wanneer dat er sprake is van te weinig slaap of wanneer je ongezond eet.
  • Het is dus belangrijk dat je stress zoveel als mogelijk gaat vermijden.
  • Gezond eten is ook belangrijk net als voldoende nachtrust.

Overtollig buikvet

Het kan zijn dat er bij jou sprake is van overtollig buikvet, maar weet je dan ook wat de gezondheidsrisico’s zijn?

 • De normale buikomvang is bij mannen 94 cm of minder.
 • Een vergrote buikomvang is 94-102 cm
 • De ernstige vergrote buikomvang is 102 cm of meer.

Het is goed dat je je eigen buikomvang gaat meten. Plaats een lint boven je bekken en onder je onderste rib. Trek dan het lint aan (niet te strak) als je uit hebt geademd. Je ziet nu het aantal cm en dat is de omvang van jouw buik.

Buikvet verbranden

Het is tijd om van dat buikvet af te komen, hoe ga je het aanpakken?

 • Slechte voeding vermijden: Of je af kunt vallen of aan gaat komen, wordt grotendeels door je voeding bepaald, namelijk door 80%. 20% komt door bewegen en sport. Koolhydraat arm eten kan er voor zorgen dat je je vetverbranding gaat versnellen. Vermijd suiker, frisdrank, snoep, chocolade, koek, gebak, chips, ijs, toetjes, wit brood, etc.
 • Voor de juiste gezonde voeding kiezen: Je buik gaat vetten verbranden als je lichaam minder koolhydraten binnen krijgt. Je krijgt energie, want je lichaam moet je vetten verbranden. Groenten is altijd gezond, te denken aan tomaten, komkommer, andijvie, sla, spinazie, radijsjes , sperziebonen, etc. Eiwitten zijn ook belangrijk te vinden in onder andere haring, zalm, mosselen, mager vlees, kip, koolvis en kwark. Ook vetten die gehaald kunnen worden uit avocado, zaden en noten bijvoorbeeld zijn belangrijk.
 • Cortisol verlagen: Het is belangrijk dat je stress in je leven gaat vermijden. Ga ontspannen, dan zal de stress in je lichaam verminderen en daalt ook je eetlust. Slapen is ook van belang, minimaal 8 uur per nacht. Als je namelijk een tekort hebt aan slaapt dan stijgt de cortisolwaarde. Als je 8 uur kunt slapen, dan zal je buikvet ook sneller verbranden.
Deze man is al veel afgevallen en zal een veel gezonder leven hebben.

Deze man is al veel afgevallen en zal een veel gezonder leven hebben.

Tips buikvet verminderen

Buikvet is voor iedereen erg vervelend. Het kan letterlijk in de weg zitten, maar je kunt er zelf ook last van hebben als je in de spiegel kijkt. Sommige mensen schamen zich of voelen zich onzeker. Het is belangrijk dat je er wat aan gaat doen:

 • Ben je bewust van wat je eet en zorg dat je gezond eet. Vetten en suikers kun je missen.
 • Drink veel water zodat je lichaam zich kan reinigen. Drink een glas water voordat je gaat eten, want dat zorgt ervoor dat je minder honger hebt en eerder vol zit.
 • Bewegen is altijd goed, maar zorg dat je niet te fanatiek gaat sporten als je lichaam het niet gewend is. Maar door meer te bewegen zorg je er in ieder geval voor dat je af gaat vallen en dat je jezelf energieker gaat voelen en ook je conditie zal verbeteren. Vaak krijg je ook een betere stoelgang als je meer beweegt.