Een blaasontsteking is erg vervelend, maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de oorzaken? Wat kun je er aan doen? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.
Wat is een blaasontsteking?
Een andere naam voor een blaasontsteking is cystitis. Het is een ontsteking van het slijmvlies in je blaas. Ook wordt er over een blaasontsteking gesproken als je last hebt van een ontsteking van de lagere urinewegen. De kans op een blaasontsteking is bij vrouwen groter en dat heeft ermee te maken dat de plasbuis bij vrouwen dicht bij de anus ligt. Hierdoor kunnen bacteriën vanuit je darmen eenvoudiger naar het vrouwelijke geslachtsdeel en naar de plasbuis. Ze bereiken in korte tijd je blaas.
Symptomen
Het is belangrijk te weten wat de symptomen zijn van een blaasontsteking, zodat je deze kwaal kunt herkennen en er op tijd bij kunt zijn om erger te voorkomen. Een standaard blaasontsteking kan beginnen met het volgende:
- Je voelt drang dat je nodig naar de wc moet, de drang is er ook wanneer je net naar wc bent geweest. Je hebt het idee dat je continu naar de wc moet.
- Urineren kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen.
- Je kunt druk of ongemak voelen in je onderbuik.
- Pijn in de rug of bij het bekken kunnen ook wijzen op een blaasontsteking.
- Urine kan een vreemde en sterke geur geven, deze kan er ook troebel uitzien of bloed bevatten. Als er zich bloed in de urine bevindt dan zul je daarvan schrikken. Een blaasontsteking is echter goed te behandelen. Dus stel een bezoek aan de huisarts niet uit!
- Sommige mensen hebben ook last van koorts als zij een blaasontsteking hebben, anderen hebben er geen last van behalve dan dat ze vaak moeten plassen.
Er kan sprake zijn van een ernstige infectie in de nieren, dit noemen ze ook wel pyelonefritis. Als je hier last van hebt dan kan je hele lichaam daar op reageren. De klachten die je hebt kunnen meer dan een week aanhouden en met name mensen met diabetes kunnen hier veel last van krijgen. Ook wanneer je in de nacht op moet staan om naar de wc te gaan, of je hebt last van rillingen en koorts, braken en misselijkheid en pijn in de flank, dan kan dat er op wijzen dat je te maken hebt met een ernstige infectie. Negeer de signalen niet en bezoek de huisarts.
Baby’s en peuter
Iedereen kan vroeg of laat een blaasontsteking krijgen. Dat geldt ook voor een baby of peuter. Ook op deze leeftijd is het van belang dat je een blaasontsteking kunt herkennen. Er is bij hen een grote kans dat de infecties de nieren bereiken dus er moet goed op gelet worden en actie worden ondernomen. Als kinderen op jonge leeftijd aanhoudende koorts hebben zonder oorzaak, moet er ook aan een blaasontsteking worden gedacht. Ook wanneer er sprake is van vies ruikende urine of troebele urine. Ook het terugkeren van bedplassen, buikpijn of rugpijn, braken en buikpijn kunnen op een blaasontsteking wijzen.
Oorzaken blaasontsteking
Bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken. De bacteriën kunnen via de bloedsomloop of van buitenaf via je urinebuis de urinewegen binnendringen. De een is meer vatbaar dan de ander, daarom is het van belang dat je nagaat wat de oorzaken kunnen zijn, zodat je dit waar mogelijk kunt voorkomen.
- Als je weerstand wat minder is, dan ben je meer vatbaar voor bacteriën en de kans op een blaasontsteking is dan ook groter. Een andere oorzaak kan zijn dat je minder hygiënisch te werk gaat. Vrouwen dienen bijvoorbeeld na een toilet bezoek de achterkant van voren naar achteren schoon te maken en niet andersom. Reinigen van de achterkant van achter naar voor vergroot de kans dat er bacteriën van de anus de urinebuis binnendringen.
- Vreemde bacteriën kunnen ook binnendringen na geslachtsgemeenschap.
- Als je een blaasontsteking hebt gehad die nog niet volledig is hersteld, kan ook dat ervoor zorgen dat bacteriën weer opnieuw een ontsteking veroorzaken. Als je van de huisarts een kuur voorgeschreven hebt gekregen, maak deze dan helemaal af, ook al zijn de klachten voorbij. Eventuele achtergebleven bacteriën worden dan ook aangepakt.
Behandeling blaasontsteking
Wanneer dat je veel water drinkt kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Maar het kan ook anders:
- Een natuurlijke behandeling. Veel drinken en op voeding letten kunnen je ook helpen wanneer je vatbaar bent voor een blaasontsteking.
- Weerstand en hygiëne zijn ook van belang, als je weerstand hoog is, dan is de kans op een blaasontsteking ook kleiner. Na ieder toiletbezoek dien je ook je handen te wassen.
- Antibioticakuur: soms is het nodig een antibioticakuur te nemen, om de boosdoener aan te pakken. Het is daarbij van belang dat je de kuur helemaal afmaakt, omdat de bacterie anders de kans krijgt om zich weer opnieuw te ontwikkelen.

Potjes met urine
Blaasontsteking en complicaties
Er kunnen helaas ook complicaties optreden bij een blaasontsteking, dit zou een nierbekkenontsteking kunnen zijn bijvoorbeeld. Wanneer je urine rood is, donkerbruin of roze, neem dan direct contact op met je arts. Uiteraard raadpleeg je altijd een arts bij twijfel over de ernst van de blaasontsteking of over de diagnose.
Het is belangrijk dat een arts direct wordt gewaarschuwd wanneer je last hebt van de symptomen van een blaasontsteking, maar ook wanneer dat de symptomen terugkeren. Als je pijn hebt bij urineren of last hebt van koorts en koude rillingen, braken, buik- en rugpijn dan is het belangrijk dat je dat de arts doorgeeft. Ook een brandend gevoel bij het urineren of pijn moet gemeld worden bij de arts, dan kan er onderzocht worden of dat er sprake is van een blaasontsteking.
Weetjes over een blaasontsteking
Nog een paar weetjes over je gezondheid en een blaasontsteking:
- De urinebuis bij vrouwen is korter dan bij mannen.
- Bacteriën kunnen snel bij de urinebuis terechtkomen en dan een blaasontsteking veroorzaken.
- Vrouwen hebben vaker en sneller last van een blaasontsteking dan mannen.
- Het is belangrijk dat je je blaas altijd goed blijft doorspoelen. Dit kan door veel te drinken.
Meer lezen op voeding-expert.nl?
Volgende artikels kunnen je misschien interesseren:
- De grenzeloze voordelen van knoflook
- Is aspartaam écht slecht?
- Het behouden van een laag cholesterol-gehalte
- Oppassen met soja-olie