Ga naar de inhoud

Werkt het paleo dieet echt om af te vallen?

paleo dieet

Met het paleo dieet ga je terug in de tijd. Naar de tijd voordat de veeteelt en de landbouw hun intrede deden, meer dan 10.000 jaar geleden.

Kenmerken van het paleo dieet zijn weinig koolhydraten en meer eiwitten en vetten. Je eet veel vlees, vis, eieren, noten en groenten. Niet toegestaan zijn granen, zuivel, peulvruchten en zout. Je eet zoveel mogelijk onbewerkt en biologisch voedsel en geraffineerde voeding moet worden vermeden. Ook voedingsmiddelen waaraan geraffineerde suikers (kristalsuiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop etc.) zijn toegevoegd zijn niet toegestaan.

Het idee voor het paleo dieet is ontstaan uit de aannames dat we als jager-verzamelaars minder vaak dood gingen door chronische ziekten zoals diabetes type 2, kanker of hart- en vaatziekten.

Voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren is het eten volgens de paleo richtlijnen een leefstijlvorm. Maar behalve voor het verbeteren van de gezondheid kan het paleo dieet ook gevolgd worden om af te vallen. Het paleo dieet kan je dan tijdelijk volgen, totdat het streefgewicht is bereikt (voel je je goed bij het paleo dieet dan ben je natuurlijk altijd vrij om volgens de richtlijnen te blijven eten).

In dit artikel zullen we onderzoeken of het paleo dieet wel een geschikt dieet is voor mensen die willen afvallen.

Voor wie is het niet geschikt?

Laten me maar gelijk van wal steken met een groot nadeel van het paleo dieet. Het is niet geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten. Dit komt omdat vlees en vis een prominente plaats in het dieet innemen. Wil je duurzaam leven en bekommer je om het dierenwelzijn en het milieu dan is het paleo dieet nou niet bepaald iets voor jou. De productie van vlees is belastend voor het milieu vanwege de stikstof en CO2-uitstoot.

Indien je het paleo dieet wilt volgen zonder gebruik te maken van dierlijke voedingsmiddelen dan ga je gegarandeerd een moeilijke tijd krijgen en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. Dit te meer omdat bij het paleo dieet peulvruchten niet toegestaan zijn, waarmee een belangrijke plantaardige eiwitbron weg valt.

Een ander nadeel van het paleo dieet is dat het duur is. De eiwitrijke dierlijke eiwitbronnen zijn nu eenmaal een stuk duurder dan de koolhydraatrijke voeding (zoals brood) die in je normale dieet zitten. Heb je het momenteel niet al te breed dan is dit zeker iets om mee te nemen in je overwegingen.

Kan je er echt mee afvallen?

Interessant is natuurlijk om te kijken of het paleo dieet geschikt is om mee af te vallen. Positief is dat voedingsmiddelen die bijdragen aan overgewicht worden uitgesloten. Dit zijn de geraffineerde en calorierijke voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die zwaar (industrieel) bewerkt zijn dragen in belangrijke mate bij aan overgewicht en obesitas (bron). Ze bevatten niet alleen veel calorieën maar verstoren tevens de bloedsuikerspiegel.

Als we toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten eten dan geeft dit een piek in de bloedsuikerspiegel. Als reactie maakt het lichaam dan insuline aan. Dit hormoon is nodig om de cellen te openen zodat deze de glucose uit het bloed kunnen opnemen. Nadat de glucose uit het bloed is opgenomen door de cellen daalt de bloedsuikerspiegel weer. Naast deze functie heeft insuline nog een aantal andere functies. Het is een metabool hormoon en zorgt tevens voor de opslag (en het vasthouden) van vet. Het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel (en daarom het controleren van de insuline) is dan ook een belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht. Veel andere diëten zijn ook gebaseerd op dit principe, goede voorbeelden zijn het koolhydraatarm dieet en het ketogeen dieet.

Omdat geraffineerde voedingsmiddelen door de bewerkingen nog maar weinig voedingswaarde (vitamines, antioxidanten) bevatten wordt het lichaam er nauwelijks mee gevoed. Hierdoor blijft het lichaam behoefte houden aan voeding waardoor het risico van overeten op de loer ligt.

Omdat het paleo dieet hoog in eiwitten is zorgt dit voor een vermindering van het hormoon ghreline. Ghreline wordt ook wel het honger hormoon genoemd. Dit hormoon wordt door de maagwand afgescheiden als de maag leeg is om de eetlust op te wekken. Het is het enige hormoon wat de voedselinname stimuleert. Er is veel wilskracht nodig om niet toe te geven aan hongergevoelens. Het onderdrukken van de afgifte van dit hormoon is dan ook belangrijk voor iedereen die wilt afvallen. Eiwitrijke voeding is lastig te verteren dan koolhydraatrijke voeding. Hierdoor blijft eiwitrijke voeding langer in de maag achter en duurt het langer voordat je weer honger krijgt. Een bijkomend voordeel van eiwitten is dat ze de stofwisseling versnellen. Het kost ongeveer 30% meer calorieën om eiwitrijk voedsel af te breken dan het kost om koolhydraatrijke voeding af te breken.

Er is ook wetenschappelijk onderzocht of het paleo dieet geschikt is om mee af te vallen. Een goede manier om hier naar te kijken is door een meta-analyse te bekijken. Een meta-analyse verzameld de data uit verschillende onderzoeken en kijkt dan naar de gemiddelde uitkomsten. Uit een meta-analyse onder 11 studies blijkt dat mensen die het paleo dieet volgde in een periode van 2 maanden tot 2 jaar gemiddeld 3,5 kg verloren (bron). Dat lijkt misschien weinig maar dat zijn best goede cijfers vergeleken met andere diëten. Dit komt omdat in deze groepen van deelnemers altijd mensen zitten die het dieet niet zo nauw nemen of er vroegtijdig de brui aangeven.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: