Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Snel Afvallen (+Tips) » Afvallen in een half jaar

Afvallen in een half jaar

Afvallen in een half jaar

Als je af wil vallen, dan is dat vaak met een bepaalde reden. Maar wat is voor jou de reden dat jij af wil vallen? Hoeveel kilo wil je afvallen en hoe kun je dit het beste aanpakken? Met onze tips kun je in een half jaar jouw streefgewicht bereiken en verantwoord afvallen.

Waarom wil je afvallen?

De reden dat je wil afvallen kan voor iedereen anders zijn:

 • Je wil je gezonder voelen. Misschien merk je nu dat je niet alles kan, omdat je een paar kilo te zwaar bent. Door af te vallen voel je je gezonder en energieker. Je merkt dat je conditie beter wordt.
 • Je wil er goed uitzien. Je merkt misschien dat die ene broek niet meer past, zonde! Vroeger kon je hem met gemak aan, dit kan de reden zijn dat je af wil vallen.
 • Je wil fit en in balans zijn. Je merkt misschien dat je sneller moe bent. Misschien eet je meer en beweeg je minder. Je kunt dan snel aankomen en je wil daar vanaf. Afvallen is de oplossing.
 • Je houdt van sporten en dat lukt je beter met een gezond gewicht. Door te sporten val je af en kun je op gewicht blijven.
 • Je wil je meer geaccepteerd voelen. Je wil niet opvallen, je wil er goed en gezond uitzien.

Hoeveel kilo wil je afvallen?

Hoeveel gewicht zou je willen verliezen in een half jaar? Is dat vijf kilo, tien kilo of meer? Het is belangrijk dat je je daar van bewust bent en dan stapsgewijs hieraan gaat werken. Ben je er ook van bewust dat de eerste kilo’s er sneller afgaan dan de laatste. Doorzetten om je doel te bereiken is dus heel belangrijk!

Stappenplan afvallen in een half jaar

Een stappenplan om af te vallen in een half jaar tijd, dat zou wel ideaal zijn. Het is een goed houvast en werkt motiverend.

 • Wat eet je wanneer? Maak een schema per week wat je gaat eten en haal hier de boodschappen voor in huis.
 • Wanneer ga je sporten? Ga op vaste momenten in de week sporten en stel je hier op in. Als je merkt dat je gaat uitstellen, vraag dan iemand mee. Als je samen gaat sporten zorgt de ander ervoor, als je soms even in een dip zit, dat je toch in beweging komt.
 • Wegen, een vast moment om te wegen is aan te raden, één keer per week is voldoende.

Gezond en verantwoord afvallen

Afvallen werkt alleen als je dat op een gezonde en verantwoorde manier doet.

 • Haalbare doelen vaststellen. Als je een halve tot één kilo per week af wil vallen dan is dat realistisch. Het moet wel haalbaar zijn, er zijn namelijk altijd perioden waarin het wat minder goed gaat. Als je doelen haalbaar zijn dan blijf je ook gemotiveerd en is het ook gezond voor je lichaam. Daarnaast kun je zo ook langer op gewicht blijven.
 • Het begin is er, je gaat oude eetpatronen veranderen. Hoe pak je dat aan? Je moet je eerst bewust worden van wat je nu eet en hoe je dat kunt veranderen. Schrijf voor jezelf op wat je per dag eet, drinkt, welke snacks je eet en hoeveel je tussendoor snoept. Bekijk vervolgens wat je kunt missen (bijvoorbeeld de suiker in de thee en het koekje bij de koffie).
 • Word je bewust van wat je eet. Tussendoortjes kun je vervangen door fruit.
 • Doe geen boodschappen als je honger hebt, de kans is dan te groot dat je ongezonde producten koopt.
 • Regelmaat is belangrijk. Eet drie keer per dag een hoofdmaaltijd. Probeer rond hetzelfde tijdstip te eten. Je lichaam zal er aan gewend raken.
 • Bewegen is belangrijk. Je moet meer energie verbruiken dan er in gaat. Twee keer per week intensief sporten, iedere dag minimaal een half uur matig intensief bewegen (wandelen, tuinieren of fietsen). Als je je vetmassa wil verbranden moet je minimaal 20 minuten achter elkaar bewegen. Zweten is goed, maar je hoeft niet buiten adem te zijn.
 • Ben zuinig met suiker, suiker kun je missen en zit in erg veel producten verwerkt (ook waar je het niet verwacht). Suiker wordt door je lichaam snel opgenomen en ook verwerkt. Als de suiker volledig is verwerkt zal je lichaam je weer een seintje geven dat je moet eten.
 • Wen jezelf niet aan dat je eet voordat je naar bed gaat, verspreid de voeding over de dag.

Voeding en afvallen

Voeding en afvallen hebben veel invloed op elkaar. Je komt niet aan als je er niets in stopt. Maar je lichaam heeft energie nodig en de energie wordt gehaald uit voeding. Je lichaam heeft dus voeding nodig, maar dan heb je nog veel verschillende soorten voeding. Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van wat je eet. Fruit en groenten zijn gezond, maar suikers en vetten kunnen flink geminderd worden. Je lichaam heeft wel vetten nodig, maar ben je er dan wel van bewust welke vetten dat zijn en wanneer en hoe je deze binnen krijgt. Vetten uit eten zijn een bron van energie, maar ook aan vitamine A, D en E.

Wees bewust van wat je eet

Een gezond eetpatroon haalt tussen de 20 en de 40% van de energie uit vetten. Je lichaam heeft dit nodig voor verschillende processen in je lichaam. Vetten zorgen ervoor dat vet oplosbare vitaminen door je darm opgenomen worden. Je vindt in onverzadigde vetten essentiële vetzuren. Deze spelen een rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten. Wat kun je doen als het gaat over vetten en voeding?

 • Verzadigde vetten verhogen je ongunstige cholesterol in jouw bloed, de kans op hart- en vaatziekten zal daardoor toenemen. Vervang daarom producten met verzadigde vetten door producten met onverzadigde vetten.
 • Zachte soorten vet zijn het beste zoals halvarine op brood en gebruik olie als je maaltijden wilt bereiden, deze bevatten meer onverzadigde vetten.

Bewegen en afvallen

Afvallen en bewegen, ze hebben veel met elkaar te maken. Als je gewicht kwijt wilt raken kun je meer gaan bewegen en daarmee kun je vandaag al beginnen:

Het is belangrijk om voldoende te bewegen als je af wilt vallen.

 • Ga tussen de middag, in de middagpauze bijvoorbeeld, wandelen.
 • Laat de auto staan en ga met de fiets boodschappen doen.
 • Stap een halte eerder uit de bus en wandel de laatste paar minuten.
 • Ga naar de sportschool en ga onder begeleiding sporten.
 • Ga samen met iemand een avondwandeling maken, samen bewegen is leuker, je motiveert elkaar en je kunt gezellig praten. Vaak slaap je daardoor ook beter!