Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Snel Afvallen (+Tips) » De wetenschap achter het 3 dagen dieet: hoe het werkt en waarom het effectief is

De wetenschap achter het 3 dagen dieet: hoe het werkt en waarom het effectief is

3 dagen dieet

Als je ooit op een zoektocht bent geweest om af te vallen, is de kans groot dat je het beruchte 3-dagen dieet bent tegengekomen. Dit korte-termijn eetplan heeft de aandacht getrokken vanwege de belofte van snel gewichtsverlies in slechts drie dagen. Maar wat is precies de wetenschap erachter en waarom wordt het als effectief beschouwd? In dit artikel duiken we in de innerlijke werking van het 3 dagen dieet en onderzoeken we de redenen achter het succes. Van de caloriebeperkende aard tot de specifieke voedselcombinaties, we zullen de belangrijkste factoren uiteenzetten die ervoor zorgen dat dit dieetplan werkt. Dus of je nu overweegt om het te proberen of gewoon nieuwsgierig bent naar de wetenschap achter gewichtsverlies, bij ons ben je aan het goede adres.

3 dagen dieet wat is dat?

Het 3 dagen, ook bekend als het militaire dieet, is een dieetplan dat beweert dat je in slechts drie dagen tot wel 4,5 kilogram kunt verliezen. Het is een kortetermijnplan dat zich richt op een strikte caloriebeperking (minder dan 1000 calorieën) en specifieke voedselcombinaties. Het dieet bestaat uit drie opeenvolgende dagen met een vastgesteld menu en vier rustdagen waarop je kunt eten volgens je normale eetpatroon.

Hoe werkt het 3 dagen dieet?

Het 3-daagse dieet werkt door het creëren van een calorietekort, wat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft om op gewicht te blijven. Door dit calorietekort dwing je je lichaam om opgeslagen vet als brandstof te gebruiken, wat resulteert in gewichtsverlies.

Een van de belangrijkste aspecten van het 3-daagse dieet is de caloriebeperking. Tijdens de drie dieetdagen mag je slechts een beperkt aantal calorieën consumeren, meestal ongeveer 1000 tot 1500 calorieën per dag. Dit is aanzienlijk lager dan de aanbevolen dagelijkse calorie-inname voor de meeste mensen, waardoor het lichaam gedwongen wordt om energie uit opgeslagen vetten te halen.

Daarnaast maakt het 3-daagse dieet gebruik van specifieke voedselcombinaties die beweren het metabolisme te verhogen en de vetverbranding te stimuleren. Deze voedselcombinaties zijn zorgvuldig samengesteld om optimale resultaten te behalen.

Voorbeeld van een voedingsschema

Een voedingsschema voor het 3 dagen dieet kan verschillende vormen aannemen. Om jou een beeld te geven van waar de voeding uit kan bestaan hieronder een overzicht:

 • Ontbijt
  • Bruine geroosterde boterham
  • 2 lepels pindakaas
  • Halve grapefruit
  • Koffie of thee
 • Lunch
  • 1 bruine geroosterde boterham
  • 60 gram uitgelekte tonijn
 • Diner
  • 120 gram sperziebonen
  • 120 gram gekookte bieten (let op: niet uit een blik)
  • 95 gram mager vlees, kipfilet bijvoorbeeld of rosbief
  • 1 kleine appel
  • 120 gram vanille ijs (dus een klein kopje)

Voordelen 3 dagen dieet

Het 3 dagen dieet heeft verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor mensen die snel gewicht willen verliezen.

Een van de belangrijkste voordelen is de belofte van snel gewichtsverlies. Door de combinatie van caloriebeperking en specifieke voedselcombinaties kan het dieet aanzienlijke gewichtsverliesresultaten opleveren in slechts drie dagen. Dit kan motiverend zijn voor mensen die op zoek zijn naar snelle resultaten of een kickstart voor hun gewichtsverliesreis.

Daarnaast is het 3 dagen dieet relatief eenvoudig te volgen vanwege de strikte richtlijnen en het vastgestelde menu. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen die behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid bij hun dieet.

Bovendien kan het 3 dagen dieet dienen als een introductie tot gezonde eetgewoonten en bewustwording van voedselkeuzes. Door zich bewust te worden van de voedselcombinaties en het caloriegehalte van verschillende voedingsmiddelen, kunnen mensen leren welke voedingsmiddelen het meest vullen en voedzaam zijn.

Mogelijke nadelen en overwegingen

Hoewel het 3 dagen dieet aantrekkelijk kan zijn vanwege de snelle resultaten, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Een van de nadelen is dat het dieet slechts een kortetermijnoplossing biedt. Hoewel je in slechts drie dagen significant gewicht kunt verliezen, is het belangrijk om te beseffen dat dit voornamelijk vocht- en glycogeengewicht is, en niet vet. Om langdurige resultaten te behalen, is een gezond en uitgebalanceerd dieet op de lange termijn vereist.

Bovendien kan het strikte caloriebeperkingsaspect van het dieet moeilijk zijn om vol te houden op de lange termijn. Het kan leiden tot honger, tekorten aan voedingsstoffen en een verhoogd risico op terugval in oude eetgewoonten.

Het 3 dagen dieet is mogelijk niet geschikt voor iedereen, vooral niet voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of dieetbeperkingen. Het is altijd raadzaam om met een medisch professional te overleggen voordat je aan een nieuw dieet begint.

Tips om het 3 dagen dieet te volgen

Als je overweegt om het 3-daagse dieet te proberen, zijn hier enkele tips om je te helpen succesvol te zijn:

 1. Plan vooruit: Zorg ervoor dat je alle benodigde boodschappen in huis hebt voordat je aan het dieet begint. Dit helpt je om het dieet correct te volgen zonder afwijkingen.
 2. Volg de richtlijnen strikt: Het 3-daagse dieet is gebaseerd op specifieke voedselcombinaties en caloriebeperking. Het is belangrijk om je aan deze richtlijnen te houden voor optimale resultaten.
 3. Drink voldoende water: Hydratatie is essentieel voor een gezond lichaam en kan helpen om hongergevoelens te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens het dieet.
 4. Luister naar je lichaam: Als je je zwak of duizelig voelt tijdens het dieet, stop dan en raadpleeg een medisch professional. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je gezondheid voorop te stellen.

Ga jij het 3 dagen dieet volgen?

De vraag of dat je het 3 dagen dieet gaat volgen, hangt af van of je het vol kunt houden en of dat je in korte tijd, met een mogelijk honger gevoel, toch een paar kilo wil afvallen. Het hangt dus echt van je doel af. Heel gezond is het niet, omdat je niet genoeg calorieën binnen krijgt, maar aan de andere kant het duurt maar 3 dagen. Je zou dat ene jurkje of die broek toch graag aan willen. Het zou dan voor jou een optie kunnen zijn, maar denk ook goed aan je gezondheid. Als je je 3 dagen niet fijn voelt, en klachten kunt krijgen als honger hebben en hoofdpijn dan is dat geen pretje. Het is dus je eigen afweging!

Blijvend afvallen

Als je blijvend gewicht wil verliezen, is het veel beter om je leefstijl en je eetpatroon aan te passen, daardoor kun je namelijk naar je streefgewicht toewerken. Het gaat wel niet zo snel als het 3 dagen dieet, maar je lichaam kan er wel aan wennen en jij ook. Je werkt dan aan je gezondheid op de korte en lange termijn. Het 3 dagen dieet is alleen een korte termijn oplossing, waar je later toch weer andere maatregelen voor moet nemen om die paar kilo’s er weer af te krijgen. Wat is het beste?

 • Meer bewegen, daardoor kun je meer vetten verbranden. Je krijgt er ook meer energie van en je conditie wordt ook beter. Je zal ook merken dat je je snel fitter voelt.
 • Bewust zijn van wat je eet, alle kilo’s die er aan komen, gaan eerst door je mond en komen dan in je maag. Zorg daarom dat je weet wat je eet, eet bewust. Je zult vetten en ongezonde voedingswaren dan laten staan. Tip: Wat er niet is, kan ook niet geconsumeerd worden. Haal geen snacks, snoep en suikerhoudende frisdrank in huis, zodat je ook niet in de verleiding kunt komen.
 • Gezond eten en zelf koken, iedere dag een gezonde maaltijd op tafel plaatsen. Geen pakjes en zakjes, deze bevatten namelijk nog steeds teveel suiker en zout. Al komt ook hierin verandering, omdat de normen worden aangepast.

Meer lezen?