Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Snel Afvallen (+Tips) » 20 handige tips om snel en gezond af te vallen

20 handige tips om snel en gezond af te vallen

20 tips om af te vallen

Afvallen is een hele opgave. Om je te helpen bij dit proces hebben we 20 handige tips om af te vallen voor je op een rijtje gezet. Met behulp van deze tips wordt afvallen een stuk makkelijker! Honger jezelf niet uit en besteed niet al je vrije uren in de sportschool, dit is helemaal niet nodig. Volg onze tips en ervaar zelf hoe eenvoudig het kan zijn.

Tip 1: Drink genoeg water

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd, drink genoeg water. Laat de frisdranken en vruchtenstappen staan, hier word je alleen maar dikker van. Je lichaam moet goed worden gehydrateerd, je organen zullen hierdoor beter werken en het volledige afvalproces zal sneller gaan. Je merkt het ook aan je huid en haar, vocht is goed voor je.

Drink minstens 2 liter water per dag en probeer dit nog aan te vullen met een paar glazen water. Drink in ieder geval een vol glas water voordat je een maaltijd neemt, het zorgt ervoor dat je je sneller vol voelt. Je hebt minder honger en stopt eerder met eten, je hebt een voldaan gevoel terwijl je minder calorieën eet.

Tip 2: Gezonde smoothies

Probeer af en toe een maaltijd te vervangen door een gezonde, groene smoothie. Deze vul je met groentes, kruiden en gezonde vetten. Hierdoor krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Natuurlijk kun je niet alleen leven op smoothies, door een smoothie per dag te nemen ben je al goed bezig. Als je uiteindelijk weer in je oude, ongezonde voedingspatroon valt zul je weer aankomen. Probeer je nieuwe, gezonde levensstijl aan te houden!

Tip 3: Negeer de weegschaal

De weegschaal is niet je vriend wanneer je probeert af te vallen. Wanneer je ziet dat de kilo’s eraf vliegen is dat ontzettend motiverend, maar meestal is dit niet het geval. Probeer je focus te leggen op je voeding en beweging. Wanneer je vet verliest en spiermassa aanmaakt zul je niet minder wegen, je bent wel een stuk gezonder en slanker. De weegschaal geeft niet altijd duidelijk weer wat er met je lichaam gebeurt! Gezonde voeding en beweging zijn voldoende.

Tip 4: Kies voor goede voedingsstoffen

In veel voedingsmiddelen zitten veel snelle, ongezonde koolhydraten. Dit wil je absoluut vermijden. Vervang je pasta, brood en rijst voor volkoren producten. Volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood zijn een slimmere keuze. Laat snoep, chips en junkfood staan. Hier zul je meteen weer van aankomen. Ook frisdranken en alcohol zijn ontzettend slecht voor je, je lichaam houdt al de suikers vast en dit is meteen te merken. Door deze producten te vermijden word je niet alleen slanker, je voelt je fitter en gezonder.

Tip 5: Het lichaam in balans

Probeer goede voeding en beweging af te wisselen met een luie dag en een snack. Natuurlijk moet je dit niet overdrijven. Door je gezonde levensstijl af en toe in te ruilen voor een ongezonde snack, een biertje of een middag op de bank houd je het lichaam in balans. Je zult minder neiging hebben naar ongezond eten en snacks.

Tip 6: Bak met kokosolie

Laat de bakboter en olijfolie staan, je kunt je maaltijden bereiden met kokosolie. Deze gezonde olie bevat gezonde vetten waardoor je meer vet verbrand gedurende de dag. Bak je eten in kokosolie en vermijd vet!

Tip 7: Een stressvrij leven

Stress is onze grootste vijand. We leven in een maatschappij waarin alles gehaast gebeurt, daarnaast leven we onder veel druk en hebben we het idee dat er van alles moet gebeuren in korte tijd. Laat dit los, neem eens de tijd om iets te doen. Door alles langzamer te doen ben je je meer bewust van je acties, je raakt stress kwijt en dit helpt je zeker bij je afvalproces.

Tip 8: Goede nachtrust

Stress treedt vooral in de nachten op, wanneer je niet kunt slapen lig je hele nachten te piekeren. Dit helpt absoluut niet. Door goed te slapen verlies je stress, probeer dit probleem aan te pakken en je zult minder last hebben van overgewicht.

Tip 9: Koolhydraatarme voeding

Er zijn veel koolhydraatarme diëten te volgen, dit is niet voor niets. Het blijkt succesvoller te zijn dan een vetarm- of eiwitdieet. Mocht je dit nog niet hebben geprobeerd, ga er dan meteen mee aan de slag!

Tip 10: Eet natuurlijke producten

De producten die in de supermarkt liggen zijn bijna allemaal bewerkt. Hier kunnen we weinig aan doen, we kunnen ze wel proberen te vermijden. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te nemen, het beste is om alle andere producten uit te sluiten. Een dieet waarbij je alleen maar natuurlijke producten neemt wordt ook wel een paleo dieet genoemd.

Tip 11: Eieren zijn je vriend

In Nederland eten veel mensen in de ochtend brood of muesli. Muesli is bijna altijd ongezond, het zit vol slechte suikers. Deze moet je echt laten staan. Brood kun je beter vervangen door eieren. Het is een rijk product vol vitamines en mineralen. Je hebt een voldaan gevoel en dit gevoel houdt lang aan.

Tip 12: Neem een extra kopje koffie

Koffie wordt vaak afgedaan als ongezond, maar een goede kop koffie is juist hartstikke gezond. Probeer wel alleen zwarte koffie te nemen, door melk en suiker toe te voegen bereik je niets. Cafeïne zorgt voor meer energie, je metabolisme wordt gestimuleerd en de vetverbranding verloopt sneller.

Tip 13: Eet van een klein bord

Door een kleiner bord te pakken, eet je vanzelf minder. Raar maar waar. Je neemt een kleinere portie, maar je bord ziet er even vol uit als altijd. Je hersenen hebben niet door dat je minder neemt dan normaal, je eet namelijk nog steeds je bord leegt. Hierdoor heb je een voldaan gevoel en hoef je niet meer te eten.

Tip 14: Gezond snacken

Probeer alleen gezonde snacks te nemen wanneer je zin hebt in iets lekkers. We hebben allemaal behoefte aan iets kleins tussen de maaltijden door, maar dit hoeft een koekje te zijn. Neem wat komkommer of kleine tomaatjes, een handje noten is ook een goed idee.

Tip 15: Poets je tanden na de maaltijd

Het klinkt een beetje gek, maar door je tanden te poetsen na het eten heb je geen trek meer in iets anders. Nadat je je tanden hebt gepoetst heb je geen zin om iets te nemen, het smaakt ook helemaal niet lekker. Poets daarom je tanden na een maaltijd.

Tip 16: Groente en fruit

Eet meer groentes en fruit. Probeer bij iedere maaltijd groente en fruit te nemen, dus ook bij je ontbijt en lunch. Het zit boordevol vitamines en mineralen, het is goed voor je lichaam en het helpt bij het afvallen. Je kunt nooit genoeg groente nemen, neem dus vooral nog iets meer wanneer je er zin in hebt!

Tip 17: Je diner is je laatste maaltijd

Hierna pak je dus geen snacks meer. Het kan heel lastig zijn in het begin, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend. Neem niets meer na het eten. Water, thee en koffie vullen je avond aan.

Tip 18: Sla de aardappelen, rijst en pasta over

Avondeten zonder koolhydraten lijkt bij veel mensen goed te werken. Eet vlees of vis met groentes en laat het daarbij. Lekker veel groentes zorgen er ook voor dat je een vol gevoel hebt na de maaltijd. Neem verschillende soort groentes bij je maaltijd, dit ziet er aantrekkelijk uit en je hebt wat afwisseling.

Tip 19: Neem gezonde vetten

Niet alle vetten zijn slecht, wat vaak wel wordt beweerd. Gezonde vetten zijn juist heel goed voor je. In vette vis, noten en avocado’s vind je gezonde vetten. Ook in rundvlees en Griekse yoghurt zit het gezonde goedje verstopt. De gezonde vetten helpen bij de vetverbranding.

Tip 20: Neem genoeg voeding

Laatste van onze 20 tips om af te vallen: gewichtsverlies bereik je niet door te stoppen met eten. Minder eten staat niet gelijk aan afvallen. Je krijgt minder calorieën binnen, maar er worden er ook minder verwerkt. Je hebt ze juist nodig om de voedingsstoffen in je lichaam te verwerken. Gezonde voeding is goed voor je, blijf dit altijd nemen!