Je bent vast bekend met allerlei verschillende vormen van dieetschema’s, maar het yoghurt dieet is iets minder bekend. Er komen steeds meer verhalen naar boven van mensen die het yoghurtdieet met succes hebben gevolgd. Het dieet zou vrij eenvoudig te volgen zijn en het zou ook nog eens werken. Is dit nou wel echt het geval? Hoe werkt het yoghurtdieet en wat voor effect heeft het op je lichaam?
De theorie van het yoghurt dieet
De bijzonde dieetvorm zou als volgt moeten werken. Door het yoghurt-dieet te volgen zou je meer vet verliezen dan bij een normaal dieet. Dit komt door de hoeveelheid calcium die je binnen krijgt, hierdoor worden de vetcellen sneller verbrand. Ook is calcium effectief doordat er minder vet in je lichaam wordt opgeslagen. Prachtige beloftes, maar deze werking van calcium is niet wetenschappelijk bewezen. Klopt het allemaal wel?
Een dieet op basis van yoghurt betekent minder koolhydraten, je volgt eigenlijk ook een koolhydraatarm dieet. Je lichaam vindt geen snelle koolhydraten meer, beter bekend als suikers, en probeert de suikers te vervangen. Dit doet je lichaam door vet te verbranden, het vet wordt omgezet in energie. Je wordt dus wel degelijk slanker.
Het is lastiger dan je denkt
Zo eenvoudig is het yoghurtdieet niet, de yoghurt gaat namelijk al snel vervelen. Zelfs als het je lievelingseten is gaat het alsnog vervelen, je eet namelijk helemaal niets anders tijdens de yoghurtdagen. Je leeft enkel op yoghurt. Je zult ontzettend veel zin krijgen in producten die niet vloeibaar zijn, maar deze mag je op dit moment niet nemen. Er zitten weinig voedingsstoffen in yoghurt verwerkt, je zult hier even aan moeten wennen.
Je lichaam zal er ook aan moeten wennen, je voelt je de eerste dagen slap. Je hebt het idee dat je energie is verdwenen. Dit gevoel zul je kennen als je al eerder een crashdieet hebt gevolgd, niet alleen het yoghurtdieet zorgt voor dit resultaat. Je loopt veel voedingsstoffen mis, wat eigenlijk niet zo gezond is. Je zult het dieet niet te lang moeten doen, hierdoor kan je lichaam minder goed gaan functioneren en het gevolg is dat jij je niet lekker voelt.
De inhoud van het yoghurt dieet
De yoghurtdagen worden, gelukkig, afgewisseld met normale dagen. Je krijgt niet alleen maar yoghurt binnen. Tijdens de normale dagen mag je natuurlijk niet alles eten wat je wilt, je moet nog steeds caloriearm eten. Neem wat bouillon, een eitje en wat fruit. Ook brood met mager beleg en een mager diner kan gewoon door de beugel. Tijdens de yoghurtdagen eet je 2 liter yoghurt. Meer is niet wenselijk, minder zou eventueel kunnen wanneer je de 2 liter echt niet weg krijgt. Hele slappe momenten kun je aanvullen met natuurlijke suikers, neem in dit geval een stukje fruit.
Er zijn meer yoghurtdagen dan normale dagen, anders zou het ook geen yoghurtdieet zijn. Door vier dagen per week alleen maar yoghurt te nemen en drie dagen per week een ‘normale’ dag te hebben blijf je goed op schema. Wissel de dagen af, je wilt de yoghurt dagen niet allemaal achter elkaar hebben staan. Afwisseling is altijd belangrijk bij het volgen van een dieet.
Het dieet is niet verantwoord voor een lange tijd, langer dan vier weken wordt afgeraden. Dit komt door het gebrek aan voedingsstoffen, je lichaam heeft deze wel degelijk nodig en gaat ze missen na lange tijd. Waarschijnlijk heb je aan vier weken genoeg, een crashdieet zorgt ervoor dat je binnen korte tijd heel veel kilo’s kwijt raakt. De kans is wel groot dat je terug valt in oude gewoontes, hierdoor komen de kilo’s er ook weer aan na je dieet. Dit is natuurlijk wel zonde. Wil je het dieet een lange tijd volhouden? Dan kies je voor minder yoghurtdagen, anders wordt het ongezond. Je kunt er ook voor kiezen om standaard een yoghurtdag in te plannen, de andere dagen moet je wel gezond blijven eten.
Afwisseling tijdens je yoghurt dieet
Je gaat het dieet niet volhouden met 1 soort yoghurt. Het is verstandig om meerdere smaken uit te zoeken zodat je wat afwisseling hebt gedurende dag. Je kunt helaas niet alle soorten yoghurt kopen die je tegen komt in de supermarkt, de meeste soorten zijn aangevuld met veel suikers. Dit zijn voornamelijk de yoghurts met een fruitsmaakje. Lees de verpakking goed voordat je de yoghurt mee neemt. Als de yoghurt boordevol suikers zit val je er alsnog niet van af, dat is pas echt deprimerend! Je kunt de yoghurt eventueel afwisselen met magere kwark, uiteraard ook zonder suikers. Er zijn nog meer soorten zuivel die je kunt nemen, zolang het product maar mager is en er geen ongezonde vetten en suikers in zijn verwerkt.
Wees je bewust van de risico’s
Het yoghurtdieet is een duidelijk voorbeeld van een crashdieet. Er bestaat geen crashdieet dat goed is voor je gezondheid. Het is lastig vol te houden, je voedingspatroon is saai en constant hetzelfde en daarnaast mist je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Daarnaast val je vaak veel af binnen een korte periode, de kans is groot dat je toch weer terug aan komt wanneer je stopt met je dieet.
Een crashdieet wordt aangeraden wanneer je veel moet afvallen binnen korte tijd, dit kan zijn door gezondheidsproblemen of ter voorbereiding aan een medische ingreep. Steeds meer mensen volgen een crashdieet, ook wanneer ze het niet nodig hebben. Je hebt het zelf in de hand, wees bewust van je voeding en de risico’s van het dieet. Tot vier weken lang kun je het voedingsschema zonder enige schade volgen, hierna kan het wel degelijk schadelijk worden voor je lichaam.
Wil je veel afvallen in korte tijd? Gezonde voeding en genoeg beweging zijn de beste en gezondste manier om dit te doen. Je krijgt alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en je combineert voeding met voldoende beweging. Doordat het yoghurtdieet wordt afgewisseld met normale dagen is het niet het meest schadelijke crashdieet dat er bestaat, mocht je graag een heftig dieet willen volgen dan is het yoghurtdieet een goede optie.
Meer lezen op voeding-expert.nl?
Volgende artikels kunnen je misschien interesseren:
- De grenzeloze voordelen van knoflook
- Is aspartaam écht slecht?
- Het behouden van een laag cholesterol-gehalte
- Oppassen met soja-olie