Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Diëten » Crash dieet

Crash dieet

Auto ongeluk

Afvallen kan op verschillende manieren, maar wat is de beste manier? Om daar achter te komen informeren we je hier over een crash dieet. Deze dieetvorm staat bekend om in korte tijd snel gewicht te verliezen. Je lichaam krijgt tijdens het dieet niet voldoende voedingsstoffen binnen. Hierdoor moet je lichaam je vetreserves gebruiken als de brandstof van je lichaam. Kom hier te weten wat een crash dieet is, wat de voor- en nadelen zijn en wat de gevolgen zijn als je dit dieet volgt.

Wat is een crash dieet?

Bij een crash dieet kies je voor een manier van afvallen waarbij het dieet maar weinig calorieën bevat. Je kunt in een week tijd een aantal kilo’s afvallen. Voor veel mensen met overgewicht klinkt dat natuurlijk als de oplossing. Deze groep heeft overtollige vetreserves en deze raken ze maar al te graag kwijt. Maar hoe gezond is het dieet? Je begrijpt wel dat het dieet gevolgen heeft voor je gezondheid. Je volgt het dieet vaak tijdelijk en na een tijdje ga je weer normaal eten en dan worden je vetreserves dus bijgevuld.

Voordelen van een crash dieet

De reden dat veel mensen een crash dieet volgen heeft te maken met onderstaande voordelen:

  • Op korte termijn kun je een paar kilo verliezen. Als je binnenkort een feestje hebt en die ene broek past niet, dan ga je alles op alles zetten om hem toch aan te kunnen. Het afvallen door middel van een crash dieet zal dan bij veel mensen de eerste optie zijn.
  • Snel resultaat. In een week tijd kun je al resultaat zien en dat motiveert je om door te gaan. Vraag je alleen wel af of dat gezond kan zijn. Hoe voel je je als je jezelf als het ware gaat uithongeren?

Nadelen van een crash dieet

Een crash dieet heeft een aantal nadelen:

  • Je hongert jezelf uit. Dit is niet goed, je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen en hoeveelheden nodig en deze moet je jezelf ook geven.
  • Je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Dit heeft gevolgen voor je gezondheid, je kunt hierdoor namelijk niet jezelf zijn, je kunt moe worden en last krijgen van hoofdpijn.
  • Het enige doel wat je hebt is gewicht verliezen, je nuttigt zo weinig mogelijk calorieën. Dit heeft als nadeel dat je je lichaam uitput en geen energie meer hebt voor werk bijvoorbeeld.
  • Klachten die op kunnen treden zijn je futloos voelen, hoofdpijn, verlies van spiermassa, uitdrogen, misselijkheid en je lichaam kan minder verbranden. Je voelt je niet goed en het nadeel is dat je jezelf een ongezond eetpatroon aanleert door jezelf uit te hongeren.
  • Jojo effect, je volgt het dieet tijdelijk en valt dan weer terug in je oude eetpatroon. Je hebt maar een tijdelijk resultaat met een crash dieet, zodra je weer gewoon gaat eten kom je snel weer aan.

Gevolgen van een crash dieet

Dankzij het crash dieet kun je in korte tijd afvallen. Maar je krijgt te weinig voedingsstoffen en calorieën binnen. Je ondervoedt jezelf en krijgt een tekort aan voedingsstoffen en energie. Veel mensen voelen zich een paar dagen prettig na het dieet omdat ze trots en blij zijn dat het gewicht er af is, maar je voelt je ook snel moe worden en kunt last krijgen van hoofdpijn.

Hoofdpijn

Na een paar dagen is de kans groot dat je van het crash dieet moe wordt en hoofdpijn krijgt.

De gevaren van een crash dieet

Een crash dieet kan erg gevaarlijk zijn als je er in doorslaat. Waarom?

  • Een tekort aan voedingsstoffen, daar krijg je mee te maken als jij een crash dieet volgt. Dit lichten we je graag toe aan de hand van een voorbeeld. Vrouwen hebben gemiddeld 1800-2400 calorieën per dag nodig en mannen tussen de 2200 en 2800. Dit hangt een beetje af van hoeveel je kunt verbranden en hoeveel je beweegt. Als je een crash dieet volgt, dan krijg je tussen de 800 en 1200 calorieën binnen. Dit is dus veel te weinig.
  • Hoofdpijn is een gevolg van een crash dieet omdat je te weinig eet, je bloedsuikerspiegel wordt te laag. Je lichaam geeft aan voeding nodig te hebben. Het is belangrijk om veel water te drinken.
  • Vermoeidheid zal optreden wanneer je een crash dieet volgt, want je krijgt energie van eten. Als je te weinig eet, krijg je te weinig binnen en word je moe. De bloedsuikerspiegel wordt te laag.
  • Je stoelgang kan veranderen, je moet minimaal drie keer per week naar de wc gaan. Bij een crash dieet zal dat veel minder zijn omdat je te weinig vezels binnen krijgt, er kan dan sprake zijn van constipatie (obstipatie of verstopping). Je hebt moeite om naar de wc te gaan en dat is ongezond.
  • Als je een crash dieet volgt dan verlies je niet alleen vetten maar ook spiermassa. Uit onderzoek blijkt dat hoe minder calorieën je eet, hoe meer spierverlies je hebt (link naar onderzoek).

Tips voor gezond afvallen

Gezond afvallen hoe pak je dat aan? Je wil niet alleen nu gewicht verliezen, maar je wil graag dat de kilo’s eraf blijven. Hoe pak je dit aan?

  • Een goed dieet schema, het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier af gaat vallen. Dit kan alleen met een goed schema, welke voedingsmiddelen kun je missen, welke kun je vervangen? Zo kun je bijvoorbeeld veel suikers missen en snoep en ongezonde snacks achterwege laten.
  • Blijf gemotiveerd, als je weet waar je het voor doet, dan ben je ook gemotiveerd om door te gaan. Vertel anderen dat je aan het afvallen bent en zij zullen je complimentjes geven en je steunen.
  • Weet wat je eet, zo ben je je bewust van wat je naar binnen werkt en wat de gevolgen zijn. Eet voldoende groenten en fruit, drink veel water, neem deze tip ter harte en je zult je een stuk energieker voelen.
  • Sporten, hierdoor kun je ook afvallen, maar zorg er wel voor dat je verantwoord gaat sporten bijvoorbeeld onder deskundige begeleiding. Je moet conditie opbouwen en je lichaam er aan laten wennen (zorg dat je niet in één keer teveel van je lichaam vraagt, maar plan ook rustdagen in).
  • Veel water drinken, dit reinigt je lichaam en stilt ook de honger. Daarnaast is water een goede vervanger voor frisdrank en sappen (die bevatten erg veel suikers).