Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Diëten » Cambridge dieet, afbreken en opbouwen

Cambridge dieet, afbreken en opbouwen

Gezonde Smoothie

Het Cambridge dieet komt, niet geheel verrassend, uit Engeland. Wetenschappelijk onderzoeker Dr. Alan Howard ontwikkelde het dieet rond 1970 in de plaats Cambridge. Sinds de jaren ’70 is het dieet internationaal aan een opmars begonnen. Ook in Nederland is het dieet populair. Er zijn inmiddels zo’n 500 dieetconsulenten die je tijdens het volgen van het Cambridge-dieet kunnen begeleiden. Het dieet werkt op basis van maaltijdvervangers, zoals shakes, repen, pap of soepen. Doordat je jouw calorie-inname terugbrengt tot tussen 500 en 800 per dag kun je snel veel afvallen. Het is mogelijk om tot tien kilo per maand te verliezen. In dit artikel leggen we je de basis van het dieet en de opbouw uit. Zo kun je zelf bepalen of het dieet iets voor jou is.

Het is geen voedingsplan!

De normale hoeveelheid calorieën die je per dag in moet nemen is voor een man rond 2.500 en voor een vrouw rond 2.000. Zoals aangegeven mag je met het Cambridge dieet maximaal 500 tot 800 calorieën per dag eten. Dit is veel te weinig. Je kunt dit dieet dan ook niet gebruiken als permanent voedingsplan. Het is duidelijk bedoeld om snel de overtollige kilo’s weg te krijgen en daarna een gezondere levensstijl op te bouwen. Dit zie je terug in de fases van het dieet die we later zullen bespreken.

Het Weight plan

Normaal gesproken vergt afvallen nogal wat voorbereiding. Aan de ene kant wil je minder calorieën tot je nemen, maar aan de andere kant wil je wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Doordat het Cambridge dieet jouw bestaande maaltijden vervangt door maaltijdvervangers zijn deze voorbereidingen al gedaan. Als je het plan volgt en de juiste shakes of soepen eet kun je ervan uitgaan dat de calorie-inname binnen de grenzen blijft terwijl je toch de voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Het Cambridge Plan helpt je met meerdere programma’s welke je kunt gebruiken met en zonder normaal eten. Daardoor kun je na de fase waarin je alleen maaltijdvervangers gebruikt weer een normaal eetpatroon en gezond leefpatroon opbouwen. Je zult merken dat je je blijvend slank en fit voelt. Wedden dat je je beter voelt?

 

pompoensoep en cambridge dieet

Een lekkere pompoensoep tijdens het Cambridge dieet? Mag!

De recepten bij het dieetplan

Wanneer je na de fase met maaltijdvervangers ook weer normaal gaat eten kun je het dieet goed combineren met natuurlijke producten. De recepten zijn gericht op vetverbranding, dus ook in deze fase blijf je afvallen. Resultaten tot twee kilo gewichtsverlies per week zijn geen uitzondering, al verschilt dat natuurlijk van persoon tot persoon.

De coaching bij het dieet

Om de juiste balans te vinden tussen snel en verantwoord afvallen is het goed om gebruik te maken van persoonlijke begeleiding door één van de 500 gewichtsconsulenten die begeleiding bij het Cambridge dieet bieden. Dit wordt in veel gevallen zelfs vergoed door jouw (aanvullende) ziektekostenverzekering. Nadat het programma is afgerond helpt de consulente je om terug te gaan naar een gezonde leefstijl, zonder het beruchte jojo-effect.

De vier fases van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet bestaat uit vier fases: voorbereiding, afslanken, opbouw en afbouw en gewichtsbeheersing. Deze bespreken we hierna.

Fase 1: voorbereiding

Het is belangrijk goed voorbereid van start te gaan. Kies daarom een consulent(e) die je vertrouwt en stel samen vast wat een ideaal streefgewicht is en hoe je dit kunt behalen.

Fase 2: afslanken

Hier draait het allemaal om. Je gaat het dieet volgen conform de regels. Let er daarbij op dat je ook genoeg (zo’n 2,5 liter per dag) water of groene thee drinkt.

Fase 3: af- en opbouwen

Als je richting jouw streefgewicht komt moet je het dieet afbouwen. Tegelijkertijd wil je natuurlijk voorkomen dat je terug valt en er een jo-jo effect ontstaat. Daarom bouw je samen met jouw consulent in deze fase ook een nieuwe, gezonde leefstijl op.

Fase 4: gewichtsbeheersing

Inmiddels heb je het Cambridge dieet succesvol afgerond en ben je druk bezig jouw gezonde leefstijl vorm te geven. In deze fase zorg je dat die leefstijl van gezonde voeding en beweging een automatisme wordt. Zo voel je je beter en komen de kilo’s niet meer terug.

Wat anderen zeggen!

Inmiddels ontvangen we de eerste positieve reacties van mensen die het dieet gebruiken. Zo kregen we bericht van Angela. Zij is begonnen met drie shakes per dag. Inmiddels is zij al 22 kilo kwijtgeraakt en voelt ze zich geweldig. Ze is zo enthousiast dat zij haar doelen heeft bijgesteld en de shakes nog even blijft gebruiken. Ze wil graag, voor het eerst sinds haar 25e weer onder de 80 kilo komen.

Natuurlijk feliciteren wij Angela met dit mooie resultaat en we zijn ervan overtuigd dat zij haar nieuwe doelen ook gaat halen. We horen het graag als het zover is. Zie jij jezelf ook al in een feestelijke bui als je jouw doelen gehaald hebt?

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: