Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Diëten » Hoe veilig en effectief is het Cambridge dieet?

Hoe veilig en effectief is het Cambridge dieet?

Gezonde Smoothie

Het Cambridge Dieet, ook bekend als het Cambridge Weight Plan, is een populair gewichtsverliesprogramma dat zich richt op maaltijdvervangingen. Het dieet is ontworpen om snel gewichtsverlies te bevorderen door het verminderen van calorie-inname. Het plan biedt speciaal samengestelde maaltijdvervangers zoals shakes, soepen en repen. Deze vervangen de dagelijkse maaltijden. Maar hoe veilig en effectief is dit dieet echt? In dit artikel gaan we dieper in op het Cambridge dieet en geven we je inzicht in de mogelijke risico’s en voordelen ervan.

Hoe werkt het?

Het Cambridge-dieet is ontwikkeld in de jaren 1960 door Dr. Alan Howard aan de Universiteit van Cambridge. Het is gebaseerd op een zeer caloriearm dieet (VLCD), wat betekent dat je dagelijks slechts 800 calorieën consumeert. Het dieet bestaat uit speciale maaltijdvervangers, zoals shakes, repen en soepen, die alle essentiële voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Door de lage calorie-inname wordt je lichaam gedwongen om vetreserves te verbranden voor energie, wat resulteert in gewichtsverlies.

Het Cambridge-dieet heeft verschillende stappen, waarbij je geleidelijk aan meer conventionele voeding toevoegt. In het begin vervang je alle maaltijden door de Cambridge-producten, maar na verloop van tijd voeg je gezonde maaltijden toe aan je dieet. Het doel is om uiteindelijk een gezond eetpatroon te bereiken dat je kunt volhouden op de lange termijn.

Het dieet wordt begeleid door een Cambridge-dieetconsulent die je helpt bij het stellen van doelen, het volgen van je voortgang en het bieden van ondersteuning tijdens je gewichtsverliesreis.

De maaltijdvervangers leveren de benodigde voedingsstoffen, terwijl de calorie-inname wordt beperkt. Het Cambridge Dieet is bedoeld om onder nauw toezicht van een consultant of begeleider te volgen en kan verschillende stadia hebben, afhankelijk van het gewenste doel. Het dieet heeft voor sommige mensen effectief gewichtsverlies opgeleverd, maar het is belangrijk om te overleggen met een gezondheidsexpert voordat je eraan begint, omdat het niet voor iedereen geschikt is.

Voor- en nadelen van het Cambridge dieet

Voordelen

 • Ten eerste biedt het een snelle manier om gewicht te verliezen. Door de zeer lage calorie-inname kan het dieet leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies in een relatief korte periode. Dit kan een motivatie zijn voor mensen die snel resultaat willen zien.
 • Daarnaast biedt het Cambridge-dieet structuur en gemak. De maaltijdvervangende producten zijn eenvoudig te bereiden en mee te nemen, waardoor het dieet geschikt is voor mensen met een drukke levensstijl. Bovendien hoef je geen calorieën te tellen of je maaltijden te plannen, omdat de producten al in de juiste porties zijn verpakt.
 • Een ander voordeel is de ondersteuning van een Cambridge-dieetconsulent. Deze persoon kan je helpen bij het stellen van realistische doelen, het bieden van motivatie en het aanpakken van eventuele uitdagingen die je onderweg tegenkomt.

Nadelen

 • Ten eerste is het dieet zeer restrictief en kan het moeilijk zijn om vol te houden op de lange termijn. Het beperken van je calorie-inname tot slechts 800 calorieën per dag kan leiden tot hongergevoelens, vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 • Daarnaast kan het dieet tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken. Omdat je voornamelijk vertrouwt op maaltijdvervangers, loop je het risico om belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen, te missen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.
 • Het Cambridge-dieet kan ook psychologische uitdagingen met zich meebrengen. Het beperken van je voedselinname en het elimineren van veel voedingsmiddelen kan leiden tot obsessief denken over eten en een verstoorde relatie met voedsel. Dit kan leiden tot eetstoornissen of een ongezond eetpatroon.

Doen of niet?

Experts hebben verschillende meningen over het Cambridge-dieet. Sommigen geloven dat het dieet een effectieve manier kan zijn om snel gewicht te verliezen, vooral voor mensen met veel overtollig vet. Ze benadrukken echter ook dat het dieet niet geschikt is voor iedereen en dat er risico’s en bijwerkingen aan verbonden zijn.

Anderen zijn kritischer en waarschuwen voor de mogelijke gezondheidsrisico’s en de moeilijkheid om het dieet op de lange termijn vol te houden. Ze adviseren mensen om te kiezen voor een gezondere en duurzamere aanpak van gewichtsverlies, zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Indien je ervoor gaat, laat je dan zeker begeleiden!

Alternatieven voor het Cambridge-dieet

Als het Cambridge-dieet niet de juiste keuze voor jou is, zijn er verschillende alternatieven die het overwegen waard zijn. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende calorieën, voedingsstoffen en vezels kan je helpen om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen. Het is belangrijk om te focussen op het eten van volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.

Regelmatige lichaamsbeweging is ook essentieel voor gewichtsverlies en algehele gezondheid. Het combineren van cardiovasculaire oefeningen, zoals joggen of fietsen, met krachttraining kan je helpen om spieren op te bouwen en je stofwisseling te stimuleren.

Het kan ook nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken bij een diëtist of voedingsdeskundige. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd dieet- en trainingsplan dat bij jou past.

Tips voor gezond en duurzaam afvallen

Ongeacht welk dieet je kiest, zijn er enkele algemene tips die je kunnen helpen om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen:

 1. Stel realistische doelen: richt je op een geleidelijk gewichtsverlies van 0,5-1 kilogram per week. Dit is een gezond tempo dat gemakkelijker vol te houden is op de lange termijn.
 2. Eet op basis van een uitgebalanceerd dieet. Zorg ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt door te kiezen voor volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
 3. Portiecontrole: leer jezelf aan om porties te beheersen en bewust te eten. Luister naar je lichaam en stop met eten wanneer je je verzadigd voelt.
 4. Blijf gehydrateerd: drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en je stofwisseling te ondersteunen.
 5. Blijf actief: combineer cardiovasculaire oefeningen met krachttraining om je stofwisseling te stimuleren en spieren op te bouwen.
 6. Wees geduldig: gewichtsverlies is een proces dat tijd en consistentie vergt. Wees geduldig en blijf gemotiveerd, zelfs als je niet meteen resultaat ziet.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: