Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen zonder sporten of dieet » Afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten

afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten, dat zouden we allemaal wel willen. Met onze tips kun je je doel bereiken.

Waarom wil je afvallen?

Als je af wil vallen, is het belangrijk dat je op je voeding let. Je hebt je voeding nodig, je eet namelijk om energie binnen te krijgen en dit heb je weer nodig om te kunnen bewegen. Hoe krijg je energie binnen?

De energiebronnen worden allemaal op een andere manier verteerd in je lichaam. Zo zorgen koolhydraten bijvoorbeeld voor een moeizame vetverbranding (je komt dus aan) en vetten en eiwitten stimuleren de vetverbranding, je kunt dus afvallen. De vraag is echter, waarom wil je afvallen? Afvallen is pas effectief als je het echt zelf wil. Merk je dat je bijvoorbeeld minder energie hebt, past je broek niet meer, zie je dat je ineens een paar kilo bent aangekomen? Dat kunnen redenen zijn dat jij zelf af wil vallen, afvallen doe je niet voor anderen. Je kunt je doel pas bereiken als je het echt zelf wil. Het is voor je gezondheid goed om naar je gewicht te kijken, kan er een paar kilo af? Dan is dat de moeite waard om te realiseren, je zal merken dat je dan ook beter in je vel zit en dus ook meer energie hebt om leuke dingen te doen.

Mogelijkheden van afvallen

Er zijn verschillende mogelijkheden als je af wilt vallen, maar je hebt gekozen voor afvallen zonder sporten. Is dat haalbaar? Ja, maar je moet wel op een aantal factoren letten en doorzetten! De aanhouder wint!

 • Meer bewegen is belangrijk. Als je gaat bewegen, kun je conditie opbouwen en vetten verbranden. Je krijgt er ook meer energie van. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor veranderingen, ga vaker met de fiets naar je werk, ga met de trap in plaats van de lift, ga in de pauze een wandeling maken. Maak het jezelf makkelijker en laat de auto zoveel mogelijk staan, je wil meer bewegen en dat kan ook! Lekker in de gezonde buitenlucht, een wandeling of fietstochtje zal iedereen goed doen.
 • Goed slapen is ook belangrijk. Je lichaam moet ook kunnen herstellen. Als je slaapt, dan komt je lichaam tot rust en dat is heel belangrijk. Zorg daarom voor een vast slaapritme, en slaap minimaal 7-8 uur per nacht (iedereen heeft een ander aantal uren slaap nodig). Genoeg slapen is belangrijk als je af wil vallen. Mensen die langdurig een slaapgebrek hebben, zijn vaak ook zwaarder. Dus mensen met een slaapgebrek zijn vaak ook zwaarder dan mensen die goed doorslapen (onlinelibrary.wiley.com).
 • Ander eetpatroon, door eten kunnen we veel kilo’s kwijtraken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat je eet, maar ook dat je gezond gaat eten (meer groenten en fruit, minder vetten en suikers).
 • Meer water drinken, water reinigt je lichaam. Het is daarom goed om verspreid over de dag meerdere glazen water te drinken (dit stilt ook de honger en trek).
 • Frisdrank is ook een echte boosdoener. Er bevinden zich veel suikers in de dranken en dat is ongezond. Mensen die dagelijks suikervrije dranken drinken, hebben ook een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. Als je af wil vallen en gezond door het leven wil gaan, dan is water een goede uitkomst. Vermijd frisdranken en vruchtensappen als je af wil vallen (ncbi.nlm.nih.gov).

Hoe kan ik afvallen zonder te sporten?

Afvallen zonder sporten kan zoals je kunt lezen op verschillende manieren. Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat je eet, maar ook waarom en hoeveel je af wil vallen. Hierdoor kun je namelijk bewust aan de slag met het afvallen. Meer bewegen, gezonder eten, let op alles wat je naar binnen werkt wat het is en of dat het wel goed voor je is, eet regelmatig (kleine beetjes) en bekijk dan hoe je je voelt. Je zal merken dat het soms even wennen is, deze omschakeling, maar je krijgt zoveel meer energie. Voeding is vaak het eerste wat je aan moet passen als je wil afvallen, sporten kan altijd nodig.

Hoeveel kan ik afvallen zonder sporten?

Je vraagt je af hoeveel je af kunt vallen als je wil afvallen zonder sporten, dat hangt er vanaf hoeveel kilo je af wil vallen, hoe serieus je hiermee aan de slag gaat en wat je allemaal gaat doen. Stel je wil 10 kilo afvallen in korte tijd, dan dien je dagelijks bezig te zijn met het afvallen. Let op wat je eet, zorg dat je meer gaat bewegen, vertel anderen dat je af wil vallen en weiger dus ook lekkernijen (geen taart en snoep op feestjes), je moet echt gemotiveerd zijn om door te gaan en nee kunnen zeggen. Als mensen uiteten gaan en je wordt meegevraagd, dan kun je mee, maar eet dan bijvoorbeeld een gezonde salade. Je bent er toch bij, je geniet mee van de gezelligheid, maar je denkt wel aan jouw doel: afvallen.

Het gaat er niet om dat je heel veel kilo in korte tijd kunt verliezen, het gaat er om dat je gemotiveerd bent om je doel te bereiken. Je moet op een verantwoorde manier afvallen en blijven eten. Honger jezelf dus niet uit, want je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om energie te hebben. Om te kunnen bewegen heb je ook energie nodig, dus put je lichaam niet uit, maar let goed op wat je eet, iedere dag weer en dan kun je afvallen.

Tips voor afvallen zonder sporten

Een aantal tips voor afvallen zonder sporten, dit kan namelijk echt. Je hoeft lang niet altijd te sporten om een paar kilo kwijt te raken. Je kunt bijvoorbeeld met voeding al erg veel doen. Waar begin je?

 1. Iedere dag zelf koken: Als je zelf kookt, dan bereid je je eten ook voor. Je hebt zelf in de hand wat je eet en wat er in de maaltijd wordt verwerkt. Eet je graag een sausje bij de groenten? Dit kan wel, maar maak de saus dan zelf. Je kunt ook een keer voor twee dagen koken, dan hoef je niet iedere dag te koken, maar eet je wel gezond.
 2. Geen suikers en granen meer eten: Wat er niet is, kun je ook niet pakken. Als er veel snoep en chips in huis is, dan weet je dat en krijg je er zin in. Het is dan lastig om discipline op te brengen om het niet te pakken. Maak het jezelf niet te moeilijk, haal het niet in huis.
 3. Rauw snacken: Net voor het avondeten krijgen we vaak lekkere trek. Je kunt de honger vaak niet negeren, je kunt het echter wel stillen. Een rauwe snack is een goede oplossing. Wortels zijn hier een goed voorbeeld van of nootjes, of een stukje fruit.
 4. Eens per week wegen: Een keer in de week wegen is beter dan iedere dag. Het is meer motiverend want je kunt wel eens schommelingen ervaren als je je iedere dag gaat wegen. Een vast moment in de week om te wegen is daarom het beste en blijf gezond eten.
 5. Ben je bewust van wat je eet: Als je weet wat je eet, weet je ook hoe je je eetpatroon aan kunt passen. Maak daarom een lijstje met wat je per dag eet en bekijk dan hoe je gezonder kunt eten.
 6. Leg anderen uit dat je af wil vallen: Afvallen is iets wat je pas kunt doen wanneer je het echt zelf wil, je moet er achter staan. Vertel vrienden en familie, maar ook collega’s dat je wil afvallen. Hierdoor kunnen zij je helpen. Als er iemand jarig is en ze bieden je iedere keer taart en andere lekkernijen aan, is het lastig om iedere keer nee te zeggen. Als mensen weten dat je af wil vallen, zullen ze hier rekening mee houden en je minder in de verleiding brengen.
 7. Werk met haalbare doelstellingen: Als je zegt ik wil in een week 10 kilo afvallen, dan is dat niet realistisch. Je moet kijken wat haalbaar is. Werk ook met korte termijn doelen, als je een doel hebt behaald ben je weer een stapje verder om je einddoel te bereiken.
 8. Begin direct met afvallen: Uitstellen is iets wat wij mensen heel goed kunnen. Maar als je af wil vallen, begin er dan vandaag nog mee. Je bent gemotiveerd, je hebt er zin in dus gooi je eetpatroon direct om. Waar een wil is, is een weg dus je kunt maar beter direct beginnen en je zal snel resultaten zien.
 9. Samen afvallen: Als anderen ook af willen vallen, dan kun je elkaar stimuleren. Misschien willen jij en je partner beide wel een paar kilo kwijt. Het is goed om dan beide aan de slag te gaan, haal geen lekkernijen in huis, kook gezond en praat erover met elkaar. Dit is stimulerend en je plukt er beide de vruchten van. Je kunt samen op zoek naar gezonde recepten, samen maaltijden bereiden en dan samen genieten van het eindresultaat.