Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen in stappen » Afvallen met een stappenplan: slank in 10 stappen!

Afvallen met een stappenplan: slank in 10 stappen!

Gezond en snel afvallen wordt werkelijkheid met behulp van ons handige 10-stappenplan. Gewichtsverlies staat bij veel mensen in de wensenlijst, we vinden het lastig om eraan te beginnen en daardoor blijft het voor velen een droom. Daarnaast lijken veel mensen afvallen niet op een efficiënte manier te doen. Ze kiezen voor shakes of eten zo weinig mogelijk. Dit gaat je niet helpen bij de strijd tegen de kilo’s, het kan het zelfs verergeren.

Het is lastig om een dieet te vinden dat bij je past. Ieder lichaam is anders en reageert daarom ook anders op voedingsschema’s. We hebben keuze uit eindeloos veel verschillende diëten, die allemaal worden geprezen op het internet, en weten niet meer waar we moeten beginnen. Al deze regels en wetten maken het een hele opgave. Laat dit los, je hebt deze adviezen en dieettips helemaal niet nodig.

Gezonder eten is het belangrijkste element van gezond afvallen. Het helpt niet alleen bij het afslanken, het heeft allerlei voordelen voor je lichaam en geest. Om jou te helpen met gezond eten en een goed afvalschema hebben we een aantal stappen uitgewerkt. Door onze stappen te volgen weet je wat je moet doen om gezond te kunnen afvallen.

Begin met gezonde voeding

Voordat we het stappenplan aan je uitleggen, is het voornaam om te weten dat gezonde voeding het begin is van een gezond leven. Het helpt ook bij het verliezen van gewicht. Doordat je de goede voedingsstoffen binnen krijgt, zal je lichaam sneller vet gaan verbranden. De ongezonde stoffen, die je niet meer neemt, zorgden er juist voor dat je vet werd opgeslagen.

Door gezonder te eten zul je sneller resultaten zien. Dit betekent niet dat je hierin moet doorslaan, het is verstandig om te letten op je voeding en je bewust te zijn van wat je eet. Het betekent niet dat je nooit meer iets kunt nemen waar suiker in zit, je moet er alleen iets verstandiger mee omgaan. Je voedingspatroon is het halve werk!

slank in 10 stappen

Het 10-stappenplan voor gewichtsverlies

Naast gezonde voeding zijn er nog meer dingen die je kunt doen om af te vallen. Probeer alles met mate te doen, overdrijven is nooit een goed idee. Neem onze 10 tips mee in je voedings- en bewegingsplan en je zult al snel merken dat je er baat bij hebt!

1. Water drinken

Het is belangrijk dat je goed gehydrateerd bent en blijft. Water drinken is de meest eenvoudige manier gewicht te verliezen, en het is ook belangrijk. Je lichaam heeft constant water nodig. Op het moment dat jij een droge mond krijgt en je het idee hebt dat je dorst krijgt, is je lichaam eigenlijk al teveel uitgedroogd. Drink minstens 2 liter water per dag en probeer dit aan te vullen. Je zult merken dat je lichaam hier goed op reageert.

Water drinken helpt je bij het afvallen. Het is goed voor je lichaam, huid en je hebt sneller een voldaan gevoel. Door een glas water te drinken voor het eten zit je sneller vol. Dit betekent minder calorieën terwijl je even voldaan bent als altijd! Hydrateren met water, koffie en thee is gezond. Frisdranken en vruchtensappen kun je beter laten staan.

2. Geen alcoholische dranken

Stoppen met het drinken van alcohol, of in ieder geval minderen, zal moeten wanneer je wilt afvallen. Zeker als je geregeld een glaasje drinkt zal dit veel opleveren. Het is niet altijd leuk of makkelijk, maar je lichaam heeft er veel baat bij. Drank wordt in je lichaam volledig omgezet in glucose, ook wel bekend als suiker. Je komt er snel van aan en het kan je volledige dieetproces enorm in de weg zitten.

3. Bereid verse maaltijden

We hebben niet altijd zin om gezond te koken. Een drukke baan, het huishouden, kinderen en afspraken, hoe fijn is het dat je tijd kunt besparen op het avondeten? Dit moet je zien te vermijden. Probeer de kant-en -klare maaltijden in de supermarkt te laten staan, hier zitten veel ongezonde voedingsstoffen in die je niet kunt gebruiken tijdens het afvallen. Suikers, zout en ongezond vet zit in vrijwel iedere pot en ieder pakje dat je tegen komt.

4. Vermijd suiker

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, probeer suiker te vermijden. Er zit een verschil tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers, de geraffineerde variant wordt in de fabriek verwerkt en is slecht voor je. Natuurlijke suikers worden beter verwerkt door je lichaam, maar ook deze moet je niet teveel nemen. In bijna alle producten in de supermarkt is suiker verwerkt, probeer hierop te letten.

5. Vezelrijke voeding

Kies voor vezels. Door vezelrijk te eten houd je je darmen gezond en je voelt je langer verzadigd. Pasta, rijst, brood, je kunt het allemaal vezelrijk krijgen. Volkoren pasta en zilvervliesrijst zijn hier voorbeelden van. Ook in fruit, groente en in peulvruchten zitten vezels. Afvallen wordt makkelijker door vezelrijk te eten.

6. Eet fruit en groente

Groente en fruit eten is altijd een goed idee. Probeer bij iedere maaltijd zoveel mogelijk groente en fruit te verwerken, ook bij het ontbijt en de lunch. Een gezonde salade, smoothie of een boerenomelet met veel groentes. Je krijgt ontzettend veel vitamines en mineralen binnen, je hebt een voldaan gevoel en je krijgt niet snel honger na het nemen van veel groente en fruit.

7. Eiwitten

Een andere voedingsgroep die je niet mag missen, de eiwitten. Je hoort vaak dat sporters eiwitrijk eten, dit helpt bij de opbouw van spiermassa. Eiwitten zorgen ervoor dat je een vol gevoel hebt na het eten en ze zorgen ervoor dat de metabolisme wordt gestimuleerd. Verbrand meer calorieën, eiwitten zijn daarbij je vriend.

8. Eet gezonde vetten

Niet alle vetten zijn slecht voor je, er zijn ook genoeg gezonde vetten. Deze vind je in vis, peulvruchten, avocado’s en nog veel meer producten. De ongezonde vetten, de transvetten, moet je wel zien te vermijden. Deze vind je in veel producten die in de fabriek zijn verwerkt. Friet, chips en andere ongezonde maaltijden helpen je zeker niet bij je afvalstrijd. Probeer deze te vermijden.

9. Neem gezonde snacks

Gezond eten gaat gepaard met gezonde snacks. Af en toe heb je zin in een tussendoortje, anders kun je ook enorme honger krijgen. Een koekje of een paar pinda’s lijken onschuldig, maar dat zijn ze zeker niet. Probeer gezond te snacken. Cherrytomaatjes, snackpaprikaatjes, een bakje noten, dit zijn voorbeelden van slimme snacks.

10. Denk aan de 80/20 regel

Alleen maar gezond eten kan ontzettend saai worden, soms heb je behoefte aan suikers of zout. Je kunt soms best iets lekkers nemen, zolang je het maar met mate neemt. Door de 80-20 regel aan te houden moet dit geen probleem zijn. Ongeveer 80% van je totale voeding per week moet gezond zijn, 20% mag dan minder gezond zijn. Combineer dit voedingsschema wel met genoeg beweging. Afvallen wordt een eitje!