Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen in stappen » Afvallen in 7 stappen, gezond en gemakkelijk

Afvallen in 7 stappen, gezond en gemakkelijk

Afvallen in 7 stappen

We helpen je graag om af te vallen. Het is goed om natuurlijk beter te gaan eten en meer te gaan sporten, want je spieren verbranden bij het sporten calorieën. Toch is het aantal calorieën dat je zo verbrandt beperkt. Dit zie je duidelijk als je een een stappenteller of app gebruikt om dit bij te houden. Met het plan afvallen in 7 stappen leer je om op meer zaken te letten dan alleen calorieën verbranden en meer sporten. We helpen je graag om je metabolisme te verhogen en zo meer af te vallen. Dit kan door onder andere het basaal metabolisme te verhogen (lichaamsfuncties, zoals het hart, je longen, brein en immuunsysteem). Hiervoor hoef je niet te gaan sporten.

Anders eten is naast bewegen ook belangrijk. Wist je dat we in België en Nederland gemiddeld 122 gram suikers per dag eten? Een normale dosis zou 25 gram zijn. Ook eten we veel koolhydraten in wit brood, pasta en in witte rijst die zich omzetten naar geraffineerde suikers. De koolhydraten en de suikers hebben een slecht effect op het lichaam. Het verandert namelijk naar vetten in je lichaam en maakt het moeilijker om een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen.

In dit artikel beschrijven we een manier van afvallen in 7 stappen. Als je deze technieken volgt, zorg je voor blijvend gewichtsverlies.

Laten we van start gaan.

Afvallen in 7 stappen, de eerste stap: Je huis opruimen

We bedoelen hier niet het schoonmaken van je woning. Het gaat hier puur om het weghalen van al het ongezonde eten uit je huis. Wanneer er geen ongezond eten is, kun je het ook niet opeten! Het is het eerste grote voordeel waar je de strijd mee gaat winnen. Haal dus alle koekjes, snoepjes, gebak, chips, zakjes, blikjes, sauzen en andere slechte voeding uit je huis. Wit brood, witte pasta, witte rijst, frisdranken en ook de vruchtensappen mogen er allemaal uit. Zelfs de light producten met synthetische zoetstoffen mogen mee, want die zijn ook niet gezond.

Kies ervoor om meer groenten, fruit, noten, peulen, zaden, vette vis en onbewerkt vlees in huis te halen.

Heb je medebewoners die niet bezig zijn met afvallen maar deze producten wel eten? Dan is het slim om een deel goed te verstoppen voor jezelf. Wanneer je dan de behoefte hebt aan eten is er altijd een gezonde snack voor handen. Zo voorkom je dat je op een moeilijk moment alsnog naar ongezonde producten grijpt. Kies voor fruit en ander lekkers wanneer je trek hebt. Gezonde snacks zijn natuurlijk wel toegestaan.

De tweede stap: Verander je eetpatroon

Het is belangrijk om meer gezonde vetten en vooral om meer eiwitten te gaan eten. Door minder brood te gaan eten en meer eieren, vette vis, avocado’s en bijvoorbeeld salades is het mogelijk om gewicht te verliezen. Het kan zorgen voor een complete ommekeer in hoe je gewend was te eten. Het is belangrijk om gezonder te eten. Bovendien bestaan er ‘goede vetten’ en ‘slechte vetten’. De goede vetten heb je nodig om slechte vetten te verbranden. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar het is waar.

Er is een onderzoek gedaan waar mensen meer gezonde vetten aten. Hierdoor versnelde hun stofwisseling zodanig dat zij juist meer gewicht verloren dan de mensen die minder vetten aten. Gezonde of goede vetten zijn bijvoorbeeld vetten uit kokosolie, avocado, vette vis, vlees van gras gevoerde dieren. Gezonde vetten zie je verder in producten zoals zaden, noten en olijven, olijfolie en ook lijnzaadolie. Ongezonde vetten zijn transvetten welke je ook aantreft in margarine en halvarine. Ook zitten ze in frituurvet, kant- en klaarmaaltijden, snoep, chips en koekjes. Ook fastfood is een bron van slechte vetten.

Stap drie: Meer vezelrijke voeding eten!

Je blijft langer verzadigd wanneer je een vezelrijke maaltijd eet. Het zorgt ervoor, dat je minder snel trek krijgt in een andere snack. Het is gebleken dat, wanneer iemand meer vezels eet, die persoon ook een lager gewicht heeft in vergelijking met iemand die minder vezels eet.

Vezels zorgen ervoor, dat de koolhydraten minder snel afgebroken worden en daardoor de energie beter opgenomen wordt in je lichaam. Je bloedsuikerspiegel is ook een stuk stabieler. Iets wat van belang is om af te vallen. Je zal je dan ook energieker voelen tijdens de dag.

Vezels tref je aan in havermout, fruit, groente, peulvruchten, lijnzaad en noten. Ook onbewerkte granen en volkoren bevatten veel vezels.

Stap vier: Eten met je hoofd!

Wanneer je naar een film kijkt met een bakje chips dan heb je vaak niet eens in de gaten hoeveel je eet. Ben jij ook vaak verrast dat zo’n bakje sneller leeg is dan je had verwacht? Dat bedoelen we! Je hebt het vaak gewoon opgegeten zonder er optimaal van te genieten. Het is niet slim om zonder je gedachten erbij te eten. Het is belangrijker om goed te kauwen en daardoor sneller verzadigd te zijn. Zo eet je minder en zit je sneller vol zodat je ook minder snel trek krijgt in een snack.

Stap vijf: Zoete drankjes vermijden

In frisdrank zit vaak veel suiker. Ook fruitsappen zitten vol met suikers. Een glas appelsap bevat al gauw 24 gram suiker. Bij frisdranken is het vaak nog meer. Wanneer je kijkt wat je normaal gesproken zou mogen eten aan suikers dan zit je met een glas appelsap al aan de limiet. Zo zorgen frisdranken en zoete drankjes ongemerkt al snel voor teveel overgewicht. Ook kun je er diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gebreken door krijgen. Het drinken van te veel zoete dranken en suikers is duidelijk niet goed voor je gezondheid.

Drink meer water en groene thee. Koffie zonder suiker kan ook beperkt gedronken worden.

Stap zes: Drink volop water!

Het is natuurlijk al langer bekend dat het belangrijk is om volop water te drinken. Het helpt je om alle afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Drink je een half uur voor een maaltijd een halve liter water, dan zal je minder eten. Deelnemers uit een onderzoek verloren zo alleen al 44 procent meer gewicht dan mensen, die dit niet deden.

Afvallen in 7 stappen

Afvallen in 7 stappen; veel water drinken is er 1 van

De standaard is om twee liter water per dag te drinken. Ook zijn er onderzoeken die aangeven dat je 30 gram water per kilo lichaamsgewicht moet drinken.

Stap zeven: Je hormonen

Als laatste stap in het hele proces om gewicht te verliezen is het ook belangrijk om je hormonen onder controle te houden. Het is belangrijk om voldoende te slapen en ook om je stressniveau te controleren. Wanneer je dit niet doet of onder controle hebt dan zal je hormoonbalans verstoort raken. De hormonen die jouw eetlust reguleren raken dan ook uit balans.

Wanneer je een nacht niet goed geslapen hebt dan is het al snel zo, dat je in de supermarkt ongezond eten koopt. Dit is geen moment van zwakte, maar een verstoorde hormoonbalans. Afvallen in 7 stappen helpt je om je gewicht onder controle te krijgen.

Meer lezen?

Op voeding.expert vind je volgende artikels over afvallen: