Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen in stappen » Afvallen in 5 stappen

Afvallen in 5 stappen

Een checklist kan jou goed helpen jouw dagelijkse doelen te halen

Hoe kun je afvallen in 5 stappen? Maak een stappenplan, want een stappenplan helpt je om snel wat overtollige kilo’s te verliezen op een verantwoorde wijze, gestructureerd naar een doel toe werken. Een stappenplan biedt je houvast. Stel om te beginnen een doel: bepaal hoeveel kilo’s je kwijt wilt en wanneer je dit doel wilt hebben bereikt. Bij deze een plan om af te vallen in 5 stappen.

Je kunt allerlei diëten gaan volgen, er staan er een heleboel online en kijken of je daarmee je doel behaalt. Je kunt ook kiezen voor een stappenplan, afvallen in stapjes. Een stappenplan gebruik je om 10 kilo’s, 20, 30 of meer kilo’s te verliezen. Afvallen in 5 stappen betekent slanker worden, er nog beter uit gaan zien, maar ook fitter worden, meer energie krijgen. Er ontstaat een goed zelfbeeld. Je zelfvertrouwen neemt toe.

Je bloeddruk daalt en je cholesterol komt op de juiste waarde, de slechte cholesterol daalt, de goede cholesterol stijgt. De kans op diabetes verkleint. De gevolgen van het afvallen zijn groot en positief voor je algehele fysieke gezondheid en mentale welzijn. Nu je weet hoe groot de invloed is van gewicht verliezen, zul je overtuigd zijn van het belang ervan en ook graag in stapjes willen afvallen. Zo’n plan van aanpak zorgt ervoor dat je telkens na elke stap een bepaald doel behaalt en gemotiveerd raakt om de volgende stap te zetten. En opnieuw wordt er een doel bereikt, totdat je aan je ideale gewicht bent gekomen.

Stapsgewijs afvallen

Er zijn een aantal manieren om af te vallen. Gebruik onze stappen om af te vallen:

Afvallen in 5 stappen

Afvallen in 5 stappen

Stap 1: Noteer hoeveel je wilt afvallen, ben realistisch

  • Noteer waarom je wilt afvallen, een goede reden laat de poging slagen
  • Noteer wanneer dat doel bereikt moet zijn, ook hierbij dien je realistisch te zijn
  • Noteer wanneer je ermee begint, daarbij is het aan te raden dit niet uit te stellen en geen datum ver vooruit te kiezen, maar indien mogelijk de volgende dag te beginnen na het maken van dit plan.

Stap 2: Stel voedingsregels op en houd je eraan

Vermijd zoveel mogelijk koolhydraten zoals rijst, brood, pasta en aardappelen. Kies voedingsmiddelen met gezonde vetten en veel eiwitten. Eet onbewerkt voedsel, vers fruit, verse groenten! Kant-en-klare koolhydraatarme diëten kunnen je helpen om de juiste keuze te maken. Ook zijn er veel receptenboeken in omloop met de heerlijkste gerechten en waarmee je afvalt. Kies een manier die bij je past. Drink veel water en groene thee.

Stap 3: Bedenk hoe je meer gaat bewegen

Zet een stapje extra als je wilt afvallen, fiets een stukje verder dan de supermarkt, neem de trap wat vaker en laat de auto (vaker) staan.

Stap 4: Bedenk hoe jij jezelf kunt blijven motiveren

Licht je omgeving in dat je bezig bent met afvallen. Men zal af en toe aan je vragen of het afvallen lukt en dan wil je uiteraard met een gunstige uitslag komen. Neem een vaste tijd in de week om je te wegen. Weeg eens per week en niet elke dag!

Stap 5: Las een moment in waarop je mag zondigen, weliswaar met mate!

Blijf streng voor jezelf maar houd het wel leefbaar!

Stel haalbare doelen bij het afvallen

Begin nooit met afvallen in 5 stappen als je ziek bent, een operatie achter de rug hebt, een burn out hebt of andere problemen. Je bent dan met andere zaken bezig en proberen afvallen kan dan voor frustratie en meer stress zorgen. Ook als je zwanger bent is dat niet het moment om te beginnen met afvallen. In elk geval niet zonder deskundige begeleiding.

Ga je sporten of meer bewegen om af te vallen? Een combinatie ervan werkt nog beter en je wordt er een stuk energieker van. Stel haalbare doelen, onrealistische doelen zorgen voor frustratie, omdat het afvallen niet lukt. Maak een afvalplan om in een rustig tempo af te vallen, neem de tijd om af te vallen, zodat het resultaat blijvend is. Het aantal kilo’s dat je wilt afvallen bepaalt hoeveel tijd je ervoor neemt je doel te behalen. Twee kilo’s afvallen lukt wel binnen een week, neem voor 15 kilo’s afvallen ruim de tijd en dan lukt het!

Plan maken

Maak een concreet plan: zeg niet ik ga meer fietsen en wandelen, maar stel een plan op dat je op maandag gaat trainen, dinsdag een rustdag neemt en op woensdag weer gaat trainen enz. Maak niet de fout teveel te willen, rustdagen inlassen is belangrijk. Wat eten betreft moet je ook concreet zijn. Eet verse salades, noten, veel groenten en fruit, vis en bonen. Maak ook van gezond eten (denk aan bijvoorbeeld noten) de porties niet te groot. Groenten en fruit bevatten veel vitamines en weinig calorieën, dus daarmee gaat het afvallen lukken. Drink veel water en groene thee.

Aangekomen? Ga toch door!

Laat je niet ontmoedigen als je soms een paar ons bent aangekomen. Het lichaamsgewicht schommelt namelijk van nature, niets om je druk over te maken. Weeg eens per week op hetzelfde tijdstip. Een andere meting dan de weegschaal is het meten van je taille. Voor de omtrek van de taille bij vrouwen geldt 68 tot 80 cm en voor mannen geldt 79 tot 94 cm. Ook je kleding “zal je vertellen” of je bent aangekomen of afgevallen.

Bewegen en gezonde voeding

Bewegen is cruciaal naast gezonde voeding. Velen zullen voor deze manier van afvallen kiezen en dat is een prima combinatie. Start niet te fanatiek met meer bewegen, laat je lichaam wennen en bouw het op, ook hierbij is een plan van aanpak de manier om het vol te houden en de regelmaat erin te houden. Doe ook buikspieroefeningen naast lopen en fietsen, stoepen vegen, tuinieren enz. Je kunt zelf heel veel bedenken om elke dag zonder moeite meer te bewegen. Voor de trainingen als hardlopen of fietsen maak je een planning, de rest wordt een automatisme in je gezondere leefstijl.

Emotie eter?

Last van vreetbuien en emotie eten, pak het bij de oorzaak aan. Als jij eet omdat je verdrietig bent, niet kunt slapen enz. zorg er dan voor dat de oorzaak daarvan wordt uitgeschakeld, zodat het afvallen je gaat lukken.

Meer lezen op voeding-expert.nl?

Volgende artikels kunnen je misschien interesseren: