Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen - feiten en fabels » Waarom is snel eten ongezond?

Waarom is snel eten ongezond?

snel eten ongezond

Wat ben jij nu aan het eten? Eet je het met je volle verstand of is snel eten weer nodig? Ben je aan het multitasken en hap je snel een boterham uit het vuistje? Ook kan het zijn, dat je natuurlijk aan het internetten bent, WhatsApp gebruikt, een email leest, tv kijkt of zelfs auto rijdt. Tussen al deze activiteiten door is het natuurlijk belangrijk om echt te eten! Focus. Anders krijg je de rekening gepresenteerd van jouw eigen lichaam. Dit merkje doordat je vermoeider zult zijn, meer vet opslaat en overgewicht krijgt.

Snel eten leidt tot meer eten. Helaas is snel eten ongezond, want meer eten leidt tot overgewicht, buikvet, overgevoeligheid, ontevredenheid en gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk om niet toe te geven aan slechte gewoontes. Sterker nog, je kunt jezelf slank kauwen door langzaam te eten. Bovendien krijg je op die manier meer energie van je eten en minder stress.

Vandaag de dag leven we allemaal in een waas van drukte, stress en weinig tijd. We zijn allemaal bang, dat we ergens de boot missen. Kant-en klaar magnetron maaltijden, fastfood ketens die als paddenstoelen uit de grond schieten en geen moment rust meer. Het is zo verleidelijk, even snel eten terwijl je de krant leest, tv kijkt of nog aan het werk bent. Het lijkt zo efficiënt maar is niet goed. Snel eten is ongezond.

Waarom is het snel eten ongezond?

Snel eten is ongezond, omdat het leidt tot meer eten. Dit komt doordat we onze hersenen niet betrekken bij het hele proces van het eten. Doordat we niet genoeg kauwen raakt de maag wel vol, maar gaan er geen prikkels naar de hersenen. Zo krijgen de hersenen ook geen prikkels die aangeven, dat je vol zit. Als gevolg hiervan zal je al snel meer gaan eten. Wanneer het daadwerkelijke eten tijdens een maaltijd korter duurt dan twintig minuten krijgen je hersenen veel te laat een signaal, dat je verzadigd bent. Je bent op zo’n moment dus nog aan het eten terwijl je eigenlijk al vol zit. Slecht kauwen is dan ook een van de oorzaken van vetopslag, vermoeidheid en overgewicht. Goed en doordacht kauwen is belangrijk om verzadigd te raken en deze prikkels ook door te geven aan je hersenen.

Snel eten leidt tot meer eten

Snel een boterham uit het vuistje? Dan eet je vast het mandje leeg!

Wil je minder vetrolletjes?

Wanneer je goed kauwt is de kans drie keer kleiner, dat je overgewicht krijgt. Je hebt dus minder kans op vetrolletjes, kilootjes op de heupen of rond je middel. Kauwen is ook goed om diabetes te voorkomen. Daarnaast is het heel gezond voor je tanden en het tandvlees. Ongezonde bacteriën zullen zich minder ophopen in je darmen. Je zal minder winderig zijn, geen opgeblazen gevoel hebben, diarree of constipatie. Goed kauwen is de basis van een gezond lichaam. Het is ook de basis om overgewicht te voorkomen of te verminderen.

Door goed te kauwen krijgen je maag en de alvleesklier, nog voordat het eten er is, al een seintje dat er eten aankomt. De organen kunnen al starten met het voorbereiden van de maag. Zo zal de zuurtegraad in jouw maag omhoog gaan, jouw lichaam bereidt zich voor om het voedsel te verteren.

Snel eten zorgt voor meer eten door een verstoorde hormoonhuishouding

Als je te snel eet dan krijgt je lichaam geen tijd om het leptine hormoon af te scheiden. Dit hormoon geeft een signaal aan je hersenen, dat je verzadigd bent. Wanneer je in vijf minuten al het eten naar binnen stouwt is er geen tijd om dit signaal te ontvangen. Je blijft dus domweg doorstouwen met het eten. Eet je wat langzamer en minder snel dan kan het signaal wel naar de hersenen gaan. Eet daarom langzamer! Kauw je eten ook voldoende (zo’n 30 tot 35 keer op iedere hap eten, dus tot het voedsel vloeibaar is.)

Stop met snel eten!

Start met ‘mindful eten’, zoals dit zo mooi heet. Het is een term welke de laatste jaren sterk in opkomst is. Het betekent simpelweg dat je meer tijd gaat nemen voor iedere maaltijd. Het start, zoals je al zal raden, met meer kauwen. Kauw iedere hap voeding goed en vaak. Eet ook volop verse groenten.

Eet daarnaast in een rustige plaats. Zet rustige muziek op en ontspan je helemaal. Geen tv. telefoon of email. Leg het werk even opzij en voer geen intensieve gesprekken. Eet! Eet rustig!

Neem de tijd voor je maaltijd. Laat het minimaal twintig minuten tot een half uur duren, tot je alles op hebt. Snel eten is ongezond, niet goed en zal je niet helpen.

Eet in stijl en met alle aandacht!

Door je compleet te focussen op je ontbijt, je lunch en je avondeten ontstaat er een ritueel. Je zal minder snel grijpen naar een ongezonde snack. Je lichaam krijgt alle signalen, dat er voldoende gegeten is. Ook is het zo, dat je bewust aan het eten bent. Je zal niet meer zo snel kiezen voor eten wat je niet lekker vindt. Ook is het makkelijker om dan te kiezen voor een gezondere maaltijd. Zo haal je steeds het maximale resultaat uit de hele beleving van het eten.

Verander je leven!

Het zal ons niet verbazen, dat je na drie maanden een compleet ander mens bent wanneer je met meer tijd, meer kauwen, meer rust en meer aandacht gaat eten. Je lichaam zal veranderen. Gewicht verliezen zal een stuk gemakkelijker gaan. Ook zal je mentaal een andere levensstijl ontwikkelen. Het is goed om te kijken naar het totaalplaatje. Het zal je allemaal helpen. Je zal je fitter voelen. Ook zal je minder snel ziek worden. Daarnaast is het gewoon prettig om bewust te eten. Het gezegde is niet voor niets: “Je bent wat je eet!”. Het zou completer om hier ook hoe aan toe te voegen. Je bent wat en hoe je eet. Wanneer je gehaast door het leven gaat kan dit wel eens compleet veranderen als je meer tijd neemt voor je maaltijd. Je stress levels kunnen omlaag gaan.

Kies voor een gezonde leefstijl!

Meer lezen?

Volgende blogs op voeding.expert interesseren je misschien: