Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Afvallen - feiten en fabels » Oorzaken van overgewicht: ontdek ze hier

Oorzaken van overgewicht: ontdek ze hier

Oorzaken van overgewicht

Als er sprake is van overgewicht, dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak of oorzaken ervan kunnen zijn. Wanneer je de oorzaak kent, is de kans groter dat je deze effectief kunt aanpakken en goed resultaat behaalt.

Obesitas

Een ernstige vorm van overgewicht is obesitas. Er is hier sprake van teveel overtollig vet, dit is in je lichaam opgeslagen. Doordat er zoveel vet is opgeslagen, krijg je te maken met verschillende gezondheidsrisico’s. Hoe kan obesitas ontstaan?

  • Biologische factoren, hierbij zou je kunnen denken aan genen welke betrokken zijn bij het opslaan van vet in je lichaam. Hormonen zoals je schildklier en je bijnier kunnen hier een grote invloed op uitoefenen.
  • Psychosociale factoren, het kan zijn dat je minder zelfvertrouwen hebt, veel stress hebt, onzeker bent of bent gepest. Dit kan er voor zorgen dat je uit emotionele redenen bijvoorbeeld meer gaat eten en vervolgens in gewicht aan gaat komen.
  • Sociale factoren, gezonde leefstijl en steun van familie en vrienden. Hoe gezond eten de mensen uit je omgeving? Hoever woon je van de snackbar af? Hoeveel invloed hebben anderen op je? Hoe gezond is je leefpatroon? Hoeveel lichaamsbeweging krijg je? Al deze factoren kunnen een grote invloed hebben op jouw welzijn, dit kan zowel negatief alsook positief zijn. Een gezin waarvan de ouders sportief zijn zullen hun kinderen aansporen om te gaan sporten en daarvoor de kans bieden. Gezinnen met een buitensporig laag inkomen willen soms ook wel maar de geldelijke middelen ontbreken. Kinderen uit dergelijke gezinnen kunnen niet bij een sportvereniging. Men kan er echter altijd voor kiezen om meer in de buitenlucht te gaan bewegen, hardlopen bijvoorbeeld, dat kost niet veel. Geld speelt echter ook een rol bij een gezond eetpatroon! Fruit is bijvoorbeeld erg duur. Het sociale milieu heeft meer invloed dan je wellicht zou denken.

Er zijn nog meer oorzaken van overgewicht. Deze worden hier nader toegelicht.

Voeding

Overgewicht kan veroorzaakt worden door voeding. Als je veel vetten en suikers binnen krijgt, is de kans groot dat je snel in gewicht aan komt. Het is dus belangrijk goed op je voeding te letten als dit de oorzaak is.

Een broodje met chocolade, het lijkt extreem maar veel mensen eten dergelijke dikmakers dagelijks.

Beweging/sporten

Overgewicht kan veroorzaakt worden als je te weinig beweegt en teveel en ongezond eet. Soms heb je geen zin om wat te doen, mensen die neerslachtig zijn kunnen vaak wel eten en willen alleen maar op de bank hangen (niet bewegen dus). Dit kan er voor zorgen dat je last krijgt van overgewicht.

Schildklierproblemen

Als er sprake is van overgewicht kan de schildklier hier de oorzaak van zijn. Als er sprake is van een vertraagde schildklierwerking (hypothyreoïdie) dan kan het zijn dat je sneller aan komt.

Verminderd verzadigd gevoel

Het kan zijn dat je veel blijft eten omdat de signalering van het verzadigingssysteem niet goed werkt.

Hormonale stoornissen

Hormonale verschuivingen kunnen er voor zorgen dat je gewicht gaat veranderen. Het gaat bij vrouwen dan over de langzame afname van oestrogeen. Bij mannen gaat het over de langzame afname van testosteron. Buikvetten blijven sneller zitten en je krijgt minder energie om te bewegen en het gewicht blijft er dus sneller aan zitten.

Medicijngebruik

Door medicatie kan er ook sprake zijn van overgewicht. Er zijn bepaalde medicijnen die je in gewicht laten toenemen zoals sommige soorten antidepressiva, antipsychotica of anti-epileptica. Maar ook anticonceptiemiddelen en prednison kunnen voor deze vervelende bijwerking, in gewicht aankomen zonder dat je meer bent gaan eten, zorgen.

Chronische stress

Als je last hebt van stress kan dat zorgen dat je last krijgt van overgewicht. Sommige mensen gaan hierdoor meer of ongezonder eten. Maar ook alleen al door stress te ervaren kan je gewicht toenemen. Er zijn ook mensen die door stress juist afvallen.

Oorzaken overgewicht samen aanpakken

Als je last hebt van overgewicht, is het belangrijk dat je de oorzaak aan gaat pakken.

  • Wat is de oorzaak van je overgewicht? Als je weet dat je teveel eet en te weinig beweegt ken je de oorzaak en kun je deze aanpakken. Maar als het aan medicatie ligt, is het verstandig om met een arts te kijken wat je hier aan kunt doen, andere medicatie misschien? Je kunt niet altijd zelf de oorzaak aanpakken, soms heb je daar begeleiding bij nodig (zie dit in en accepteer dat ook, zodat je van je overgewicht af kunt komen).
  • Hoeveel kilo moet je afvallen? Het is goed om in beeld te brengen hoeveel kilo je wil verliezen en binnen welke periode. Afvallen moet je op een verantwoorde manier doen en dit kan alleen als je een schema maakt hoe dat je het aan wil pakken. Het resultaat zal blijvend zijn als de aanpak goed is.
  • Op welke manier ga je het gewicht verliezen? Minder en gezond eten? Meer bewegen? Andere medicatie? Breng je eigen eetpatroon in kaart en ga dan bekijken hoe je het beste je gewicht kunt verliezen.
  • Ga in gesprek met de huisarts. Samen kan er gekeken worden naar de oorzaak en kan er een plan worden gemaakt hoe je het beste gewicht kunt verliezen, op een veilige en verantwoorde manier.
  • Ga sporten onder begeleiding. Je gaat nu wat van je lichaam vragen, je wil overtollige kilo’s kwijtraken en meer conditie opbouwen. Maar omdat je dat niet gewend bent, is het belangrijk dat je dat op gaat bouwen. Daarom kun je beter onder begeleiding sporten, zodat je in de gaten wordt gehouden en er een speciaal schema wordt gemaakt hoe dat jij het beste kunt bewegen om af te vallen.
  • Ga in gesprek met een diëtist. Er kan dan naar de voeding gekeken worden. Hierdoor kun je al veel bereiken, maar het is van belang dat je jezelf niet uit gaat hongeren. Het gaat er om dat je op een verantwoorde manier je voeding aanpast en zorgt dat je alle stoffen binnenkrijgt.
  • Vraag steun aan familie en vrienden. Hierdoor kun je ook veel bereiken, als zij weten dat je af wilt vallen, dan bieden ze je geen lekkernijen aan, maar helpen zij je door fruit aan te bieden in plaats van taart.