Meteen naar de inhoud
Home » Afvallen » Gewicht verliezen, wat zijn de mythes?

Gewicht verliezen, wat zijn de mythes?

Wat is waar over gewicht verliezen?

Op het internet wordt actief gezocht naar gewichtsverlies. De adviezen die je vindt zijn niet altijd even eerlijk, veel verhalen rondom het verliezen van gewicht bestaan uit mythes. Veel mensen dromen van gewicht verliezen. Zo gaan ze op zoek naar allerlei producten om af te kunnen vallen. Deze producten en zogenaamd goedbedoelde adviezen zijn alleen bedacht zodat jij er met beide benen in trapt.

We willen het liefst allemaal iets slanker zijn. In de moderne tijd van social media zien we constant magere, in onze ogen perfecte, mensen voorbij komen en daardoor voelen we ons al snel te dik. Afvallen is lastig, ons lichaam kent namelijk geen stopsein voor al het eten. We kunnen net zo lang blijven eten tot we volledig vol zijn. Doordat je lichaam eigenlijk tegen je werkt is het lastig om minder en gezonder te eten.

Gewichtsverlies is een proces dat je zelf aan moet gaan. Het hoeft niet veel geld te kosten. Laat gewoon al die voedingssupplementen en overbodige producten voor wat ze zijn en ga zelf aan de slag. Om je te helpen bij je strijd tegen de kilo’s, hebben we een aantal bekende mythes over gewichtsverlies voor je uitgezocht. Deze mythes zijn de wereld in gebracht om jou producten te laten kopen. Het jammere is dat deze uiteindelijk helemaal niet blijken te werken. Hier trap jij voortaan dus niet meer in!

Alle calorieën zijn slecht

We tellen iedere calorie die we nuttigen, calorieën zouden namelijk dikmakend zijn. Dit is onzin, de meeste mensen weten helemaal niet wat een calorie precies is. Ze associëren het met vet, maar een calorie is de eenheid die wordt gebruikt om de hoeveelheid energie in voeding uit te drukken. Energie heb je nodig, je lichaam kan niet zonder de voedingsbronnen die energie opleveren. Calorieën zijn verschillend, de variant die je vindt in alcoholisch dranken doet andere dingen voor je lichaam dan de variant die in eiwitten en vetten is verwerkt.

Verwerkingsproces

De calorieën worden op verschillende manieren verwerkt door je lichaam. In koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten zitten calorieën die effect hebben op de eetlust en bloedsuikerspiegel. De ene soort wordt sneller omgezet in energie dan andere soorten. Zo worden vetten langzaam verwerkt en moet jouw lichaam hard voor die verwerking werken. Wanneer een product geen voedingsstoffen bevat worden de slechte stoffen verwerkt. Bij alcohol worden alle calorieën omgezet in glucose, suiker. Dit is natuurlijk een stuk ongezonder voor je lichaam.

Bij de inname van eiwitten krijg je een vol gevoel dat lang aanhoudt. Ook word je metabolisme gestimuleerd. Hierdoor verbrand je meer calorieën. De calorieën in eiwitten helpen een stuk beter bij het verwerkingsproces dan de calorieën in suikers en alcohol.

Calorieën worden ook op verschillende manieren verwerkt in het lichaam. Eiwitten, koolhydraten en vetten hebben allemaal eigen voedingsstoffen en een andere uitwerking op het gewicht. De inname kun je het beste goed afwegen wanneer je wilt afvallen. Blijf in ieder geval genoeg calorieën nemen, deze heb je nodig bij het verwerken van nieuwe voedingsstoffen. Calorieën zijn je energiebron.

Je verliest een kilo per week

Veel producten beloven een gewichtsverlies van een kilo per week, soms zelfs meerdere kilo’s. Dit is niet reëel. Afvallen is namelijk geen proces dat geleidelijk automatisch doorzet. Producten en adviezen die je een exact gewichtsverlies garanderen binnen een bepaalde tijd zijn een grote mythe. Wanneer je gericht bezig bent met afvallen, kun je zeker wel een aantal kilo’s verliezen in de eerste weken. De reden dan dit verlies niet aanhoudt is gewenning. Je lichaam went aan je nieuwe ritme.

Doordat je meer gaat sporten bouw je meer spieren op. Zo neemt jouw vetgehalte af en je spiermassa juist toe. Hierdoor verlies je dus geen gewicht, je wordt wel slanker en gezonder. De weegschaal zegt niet alles! Er zijn weegschalen die je gegevens verschaffen over je vetgehalte en je spiermassa, hierdoor weet je wat er gebeurt met je lichaam. Dit is zeker de moeite wanneer je probeert af te vallen.

De spiermassa die je krijgt zorgt weer voor stimulatie van het metabolisme. Je lichaam verwerkt meer voedingsstoffen, verbrandt meer calorieën en draagt dus bij aan je gewichtsverlies. Stop daarom zeker niet met sporten wanneer je het idee hebt dat je niet afvalt, je lichaam wordt alsmaar gezonder en je boekt wel degelijk resultaat!

Voedingssupplementen zijn een wondermiddel

Veel mensen zweren bij het gebruik van voedingssupplementen. Je valt er sneller van af en binnen een paar weken ben jij je overtollige kilo’s kwijt. Dit is helaas bijna nooit het geval. De middeltjes zijn op de markt gebracht met slimme marketingtechnieken, ze worden door velen aangeschaft en uitgeprobeerd. Er zijn, van de meeste soorten supplementen, geen bewijzen dat ze werken. Je bent letterlijk je geld aan het weggooien.

Wat is de waarheid over gewicht verliezen?

Wat is de waarheid over gewicht verliezen?

Gewichtsverlies bereik je door zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding en lichaamsbeweging. Door hier verstandig mee om te gaan zul je wel degelijk afvallen. Met een beetje doorzettingsvermogen komt het voor elkaar, je moet er wel een knop voor om kunnen zetten voordat je aan de slag gaat.

Er wordt vaak beweerd dat je geen wilskracht hebt wanneer je geen gewicht verliest. Wanneer je moeite hebt met afvallen zou je dit volledig aan jezelf te danken hebben, zo wordt beweerd door bedrijven die zich bezig houden met voedingssupplementen en andere middelen. Overgewicht staat hier vaak los van, het is genetisch bepaald en er kunnen allerlei oorzaken zijn die leiden tot overgewicht. De oorzaken zijn vaak psychisch of genetisch bepaald, ook je leefstijl draagt eraan bij. Het is geen keuze die je maakt, het is iets dat je overkomt.

Vet is een dikmaker

De laatste en bekendste mythe; van vet word je dik. Producten worden verkocht met labels als ‘vetvrij’, we trappen hier volledig in en kopen alles wat bijdraagt aan een lagere vetinname. Vet is niet de oorzaak van overgewicht, suiker en enkelvoudige koolhydraten zijn dit wel. Ongezonde vetten zijn natuurlijk ongezond, je moet er niet teveel van nemen. Iedere dag junkfood is ontzettend slecht voor je en je wordt er dik van. Gezonde vetten zijn daarentegen heel goed voor je, je vindt gezonde vetten in peulvruchten, vis, avocado’s en nog veel meer producten.

Geloof niet in de mythes rondom gewichtsverlies

Ga aan de slag met gezonde voeding en meer lichaamsbeweging, dit is de enige manier waarop je verantwoord kunt afvallen. Laat de voedingssupplementen en vetvrije producten voor wat het is, je hebt al deze middelen niet nodig! Gezond afvallen begint bij jezelf.