Calorieën tellen wordt vaak als een goede manier gezien om snel af te vallen. Als je zo’n 500 calorieën per dag minder naar binnen werkt dan je verbrandt op een dag, lukt het je vast om binnen een korte tijd veel van je gewicht te verliezen.
Maar werkt dat eigenlijk wel, kun je jezelf echt slank tellen? Is het verder vol te houden op de langere termijn? En is het wel gezond voor je lichaam? Hieronder lees je het antwoord op deze vragen en kom je erachter of je echt slank en fit kunt worden door calorieën te tellen.
Labels en etiketten
Op de labels en etiketten van producten die je koopt in de supermarkt, vind je eigenlijk bijna altijd het aantal calorieën dat het product bevat. Dit aantal is een schatting, daar moet je dus wel even rekening mee houden, maar de etiketten en labels geven je in elk geval voldoende inzicht om het aantal calorieën dat je op een dag inneemt te kunnen tellen.

Na het calorieën tellen gaan mensen wel erg ver om binnen de hoeveelheden te blijven
In de meeste gevallen wordt er aangegeven wat het aantal calorieën per 100 gram is en moet je dus even omrekenen naar de portie die eet. Sommige fabrikanten maken het je gemakkelijker door wel aan te geven hoeveel calorieën een portie bevat.
Naast het aantal calorieën staat er op de etiketten en labels meestal ook uit wat voor soort voedingsstoffen het desbetreffende product bestaat en het percentage voedingsstof per portie of per 100 gram. Dat is handig om te weten wanneer je een gezond voedingspatroon wil aannemen.
Calorieën tellen met apps
Er zijn ook diverse apps en websites op de markt die je een calorieënteller of checker aanbieden. Dat zijn hele handige hulpmiddelen om overzicht te krijgen van wat je allemaal eet. Je voert in wat je hebt gegeten of gedronken en de app of website houdt voor je bij wat het totale aantal per dag is.
Meestal kun je op deze apps en websites ook berekenen wat je op een dag verbrandt. Dit doe je door de verschillende activiteiten van die dag in te voeren met de daarbij behorende duur van de activiteit. Zo kun je zien wat je die dag nog mag eten en of je op schema bent.
Ook het verschil in soorten voedingsstoffen krijg je meestal wel te zien in de apps of websites. Ze geven dan aan hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je via je eten binnen hebt gekregen.
Met een app of website krijg je dus een totaalplaatje aangeboden van wat je eet en verbrandt. Je weet het dus meteen als je meer voedingsstoffen binnen krijgt dan je verbruikt. Zo kun je jouw voedingspatroon aanpassen. Vaak is het ook een moment van bezinning voor je aan dat bakje chips begint. Heel handig om te gebruiken voor het krijgen van meer overzicht.
Tellen is weten
Bij het calorieën tellen kom je er misschien wel achter dat je veel meer eet dan je dacht. Het tellen geeft je dus inzicht over de hoeveelheden die je eet. Dat is altijd goed om te weten wanneer je wil afvallen.
Aan de hand van dit inzicht kun je namelijk je voedingspatroon aan te passen. De teller gaat het snelst naar beneden door regelmatiger kleine porties van producten met minder calorieën te eten.
Gezonde voeding
De andere kant van het verhaal is echter, dat het tellen van de calorieën je niets oplevert aan kennis over de voedingsmiddelen zelf. Maak je wel gezonde keuzes? Met twee grote zakken chips op een dag bereik je zeker het benodigde aantal calorieën per dag. Vraag is of je zo ook werkt aan evenwichtig eten. Ook de vraag of je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt kan je snel beantwoorden.
Om op een goede manier af te vallen is het belangrijk om je lichaam van de juiste brandstof te voorzien: voldoende goede vetten, eiwitten en koolhydraten. Ook een goede onderlinge verdeling van de voedingsstoffen is daarbij van belang.
Zo krijg je de brandstof in huis om te kunnen bewegen en energie te verbranden. Deze verbranding is weer nodig om af te kunnen vallen. Door enkel calorieën te tellen kom je er dus niet. Voor blijvend gewichtsverlies moet je niet alleen weten hoeveel je eet, maar ook wat je eet.
Wellicht is het verstandiger om eerst bij te houden wat je eet. Vervolgens kun je de ongezonde dingen schrappen. Als laatste stap kun je dan jouw voedingspatroon evenwichtiger maken door een balans te vinden in koolhydraten, vetten en eiwitten.
Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je minder calorieën binnenkrijgt, maar kies je ook direct de gezondste opties voor je lichaam. Hierdoor krijg je meer energie zodat je weer meer kunt gaan verbranden en het proces van afvallen verder versnelt.
Rationeel in plaats van op gevoel
Bij het tellen van calorieën ben je heel rationeel bezig, hiervoor gebruik je je hersenen. Dit is iets heel anders dan bijvoorbeeld ervaren dat je vol zit, want dat gaat veel meer op gevoel. Als je ervoor wil zorgen dat je niet je hele verdere leven met afvallen bezig hoeft te zijn, is het goed om te leren voelen wanneer je vol zit.
Op het moment dat je hebt geleerd om aan te voelen wanneer je genoeg gegeten hebt, dan is dat een startpunt voor de toekomst. Je hoeft dan namelijk geen calorieën meer te tellen omdat je jezelf hebt aangeleerd dat je stopt met eten als je vol zit. Zo weet je dat je nooit meer te veel naar binnen werkt.
Calorieën tellen is geen wondermiddel
Als je wil afvallen, dan is het best een goed idee om een tijdje bij te houden hoeveel calorieën je op een dag eet. Zo krijg je een beter overzicht van de voedingsmiddelen die je tot je neemt en zie je waarschijnlijk ook sneller waar het misgaat. Je kunt hiervoor een app of websites gebruiken.
Calorieën tellen is echter geen wondermiddel bij het afvallen. Het aantal calorieën zegt namelijk niets over het aantal gezonde voedingsstoffen dat je tot je neemt en bij afvallen is het juist belangrijk dat je gezond eet. Zorg er dus voor dat je naast de kwantiteit ook goed op de kwaliteit van je voeding let om op een gezonde manier af te vallen!